Πόσο δύσκολα θα δοκιμάζατε αυτά τα γκουρμέ πιάτα;

balut
ΤΕΤΑΡΤΗ, 11 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2019

Το γκουρμέ το έχουμε συνδυάσει με μικρές και ακριβές μερίδες πιάτων με εκλεπτυσμένα υλικά από διάσημους σεφ, που πάντα είμαστε πρόθυμοι να δοκιμάσουμε. Τι γίνεται, όμως, όταν αυτά τα πιάτα περιλαμβάνουν σούπες με φωλιές πουλιών, ζωντανά χταπόδια και χαβιάρι… σαλιγκαριών;

Υπάρχουν κάποια πιάτα στον κόσμο που κάνουν το γκουρμέ δύσκολη υπόθεση, ακόμη και για τους πιο ορκισμένους λάτρεις των γεύσεων. Εσείς τι θα κάνατε μπροστά σε ένα πιάτο που περιλάμβανε κάποιο από τα παρακάτω;

Balut (Αβγό με έμβρυο πάπιας)
Σίγουρα θα έχετε ακούσει κάποια στιγμή τον αστικό μύθο για κάποιον που αγόρασε αβγά και σε κάποιο από αυτά βρήκε ένα έμβρυο. Το φαγητό αυτό, λοιπόν, δεν διαφέρει και πολύ από την παραπάνω περιγραφή, μόνο που το αβγό είναι πάπιας, άρα και το έμβρυο δεν είναι κοτόπουλου, αλλά πάπιας. Παίρνουν το γονιμοποιημένο αβγό, το βράζουν και το γεύμα είναι έτοιμο. Οι περισσότεροι τρώνε το αβγό γύρω από το έμβρυο το οποίο και αφήνουν για το τέλος. Το πόσο ώριμο είναι το αβγό διαφέρει από χώρα σε χώρα, αλλά μπορεί να φαγωθεί ανά πάσα στιγμή, από μικρό, χωρίς κόκαλα, μέχρι μεγαλύτερο και με σχηματισμένο ράμφος.

www.wikipedia.com
Sannakji (Ζωντανά μωρά χταπόδια)
Μπορεί να έχετε ξανακούσει για «ζωντανά» φαγητά να σερβίρονται στο πιάτο, ενώ όλοι έχουμε δει ζωντανές γαρίδες. Στην περίπτωση του baby χταποδιού, όμως, τα πράγματα ξεφεύγουν λίγο, αφού μπορεί να αποδειχτεί ένα πολύ επικίνδυνο γεύμα. Τα ζωντανά χταποδάκια, όσο μικρά κι αν είναι, μπορούν να πνίξουν αυτόν που θα τα δοκιμάσει με τα κινούμενα πλοκάμια τους. Λένε ότι το να τα βουτήξει κάποιος στο αλκοόλ είναι μια λύση, καθώς τα ζαλίζει και τα κάνει λιγότερο επικίνδυνα, αλλά ακόμη κι αυτό είναι υπό αμφισβήτηση. Οι πιο πεπειραμένοι τα μασούν ελάχιστα πριν τα καταπιούν, ενώ οι αρχάριοι μπορεί να τα μασούν ακόμη και για 15 λεπτά. Όπως και να ’χει, το γεύμα αυτό είναι για όσους θεωρούν τη γεύση και το φαγητό, ζήτημα… ζωής και θανάτου.

Canard à la Rouennaise (Πάπια σε σάλτσα αίματος)
Όσοι δεν έχουν δοκιμάσει καν πάπια στη ζωή τους, θα ήταν βουτιά στα βαθιά μια τέτοια είδους πάπια «πνιγμένη» στο αίμα. Στην ουσία, η συνταγή περιλαμβάνει μια νόστιμη, μερικώς ψημένη πάπια, την οποία στη συνέχεια πιέζουν, ώστε να βγουν τα ζουμιά της από παντού. Το αποτέλεσμα είναι μια πλούσια, κόκκινη «σάλτσα» από αίμα και μεδούλι, που εκτοξεύει το γεύμα στα 1000 δολάρια το πιάτο. Παρ’ όλο που η παρουσίαση έχει αρκετό ενδιαφέρον, καθώς «συνθλίβουν» την πάπια μπροστά στα μάτια σας, είναι για πολλούς απορίας άξιο, γιατί το πιάτο αυτό να κοστίζει τόσο.

www.wikipedia.org / Studio NickelKrome
De Jaeger (χαβιάρι σαλιγκαριού)
Οι Γάλλοι foodies αγαπούν πολλές γεύσεις, αλλά δύο από αυτές είναι το χαβιάρι και το escargot. Δεν είναι, λοιπόν, απορίας άξιο που κάποιοι σκέφτηκαν να τα συνδυάσουν! Η γεύση λέγεται πως είναι νόστιμη και ντελικάτη, αν και πολλοί προτιμούν το κλασικό χαβιάρι και η διαδικασία παρασκευής του πιάτου παραμένει μυστική, από αυτούς που την ανακάλυψαν. Αυτό που είναι γνωστό, πάντως, είναι ότι όλα γίνονται με το χέρι και η τιμή φτάνει αρκετά ψηλά, περίπου 82 δολάρια τα 28 γραμμάρια.

Huitlacoche (Μύκητας καλαμποκιού)
Πρόκειται για ένα μύκητα που καταστρέφει τις σοδειές καλαμποκιού κι επειδή οι παλιοί χωρικοί αποφάσισαν να μην αφήσουν μια τέτοια κατάσταση να τους χαλάσει τη σοδιά, την αξιοποίησαν. Σήμερα, ο μύκητας αυτός τρώγεται και μάλιστα θεωρείται λιχουδιά, ενώ συχνά κοστίζει περισσότερο από το καλαμπόκι. Αν το δοκιμάσετε σε καλό εστιατόριο, θα διαπιστώσετε ότι είναι νόστιμο και ότι θυμίζει μανιτάρια, ενώ έχει ωραίο άρωμα.

Casu Marzu (τυρί με κάμπιες)
Η πρώτη εντύπωση είναι «βατή»: πρόβειο τυρί. Στη συνέχεια, όμως, θα δείτε ότι το τυρί αυτό είναι γεμάτο από μικρές κάμπιες μύγας και για προφανείς λόγους απαγορεύεται σε πολλές χώρες. Οι foodies, βέβαια, ανά τον κόσμο δεν το βάζουν κάτω και το αναζητούν, η αλήθεια είναι, όμως, ότι το τυρί αυτό είναι εν δυνάμει τοξικό, αφού πεθάνουν οι κάμπιες, γι’ αυτό και πρέπει να καταναλωθεί άμεσα, όσο είναι ζωντανές. Κάτι άλλο που πρέπει να ξέρετε, αν βρεθείτε ποτέ με ένα τέτοιο τυρί στο πιάτο, είναι ότι καθώς το τρώει κάποιος, πρέπει να βάζει το χέρι του από πάνω του, καθώς οι κάμπιες μπορεί να πεταχτούν μέχρι και 15 εκατοστά, μέσα στο μάτι. Η υφή του είναι κρεμώδης και συνήθως σερβίρεται σε ψωμί Σαρδηνίας. Ο Gordon Ramsay, πάντως, όταν το δοκίμασε δεν είχε και την καλύτερη αντίδραση...