Χριστούγεννα: ώρα για... foie gras

xristougenna-ora-gia-foie-gras

ΠΕΜΠΤΗ, 22 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2011

Το ακριβό έδεσμα foie gras (συκώτι πάπιας ή χήνας) κρατά γερά την πρωταγωνιστική του θέση στο χριστουγεννιάτικο μενού της Γαλλίας, παρά τις όποιες οικονομικές δυσκολίες αντιμετωπίζει η χώρα. Το ίδιο συμβαίνει άραγε και στις άλλες χώρες;

Πραγματικά, οι Γάλλοι φαίνονται αποφασισμένοι να καταναλώσουν και φέτος αυτό το ακριβό έδεσμα και τίποτα δεν μπορεί τους εμποδίσει από το να αγοράσουν ένα από τα κορυφαία προϊόντα της Γαλλίας.

Το foie gras είναι μία από τις αγαπημένες γεύσεις των καλοφαγάδων και κοστίζει από 50 μέχρι και 130 ευρώ το κιλό. Παρ’ όλη όμως, την «άγρια» τιμή του, είναι πολλοί οι πρόθυμοι να το αγοράσουν.

Όπως φαίνεται και στο παρακάτω βίντεο, οι καταναλωτές σημειώνουν ότι ένας από τους λόγους που τους οδηγούν να αγοράσουν foie gras είναι ότι αγαπούν να το μαγειρεύουν σπίτι και τώρα, εν μέσω κρίσης, προτιμούν να το αγοράζουν απευθείας από τους παραγωγούς που το πωλούν φτηνότερα.

Είναι αλήθεια, ότι φέτος οι καταναλωτές προτιμούν να αγοράσουν το ακριβό αυτό προϊόν παρά την τσουχτερή τιμή του γιατί έχουν ανάγκη την απόλαυση. Πρόκειται για ένα προϊόν πολυτελείας και όταν όλα πάνε στραβά, ο καταναλωτής προτιμά να φάει καλά για να νιώσει καλύτερα ψυχολογικά.

Η Γαλλία είναι η μεγαλύτερη χώρα σε παραγωγή foie gras. Υπάρχουν περίπου 30.000 εκτροφείς χήνας και πάπιας και οι εργαζόμενοι σε αυτόν τον τομέα φτάνουν τους 100.000.

Ο ιδιοκτήτης ενός βραβευμένου με αστέρι Michelin εστιατορίου, Michel Sarran αναφέρει ότι μπορείς να απολαύσεις το foie gras με τον παραδοσιακό τρόπο, πάνω σε ψημένο ψωμί ή να το κάνεις τερίν. Μπορείς να κάνεις πολλά πράγματα με αυτό το υλικό.

Foie gras κατά λέξη στα γαλλικά σημαίνει λιπαρό συκώτι και δεν αποδέχονται όλοι τον τρόπο με τον οποίο κάποιες φορές οι πάπιες πιέζονται για να φάνε προκειμένου να παράγουν ένα εξαιρετικά μεγάλο σε μέγεθος και λιπαρό συκώτι. Αυτό βέβαια, δεν αποτελεί εμπόδιο για τους λάτρεις του εδέσματος που παρά τις αντίξοες συνθήκες σπεύδουν να το αγοράσουν και δεν φαίνονται διατεθειμένοι να αφήσουν στην άκρη την απόλαυση των πιο νόστιμων πραγμάτων στη ζωή τους.