7 πληθωρικά σάντουιτς από όλο τον κόσμο

francesinha
ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Αν το τυρί-λουκάνικο-πατάτες-τυροσαλάτα είναι το σάντουιτς που έχετε λατρέψει στη ζωή σας, ήρθε η ώρα να ανοίξετε το μυαλό σας και να ταξιδέψετε (γευστικά) λίγο περισσότερο. Δείτε παρακάτω 7 υπέροχα και διαφορετικά σάντουιτς από διάφορες γωνιές του πλανήτη, που αν τα δοκιμάσετε, δύσκολα θα επιστρέψετε στη συνηθισμένη σας επιλογή.

Francesinha

Προέρχεται από το Πόρτο της Πορτογαλίας και αποτελεί ένα πολύ ιδιαίτερο σάντουιτς, με εμφάνιση που σίγουρα ξεφεύγει από τα καθιερωμένα. Ανάμεσα σε δύο φέτες ψωμί, θα βρείτε χοιρομέρι, 2 είδη λουκάνικου (φρέσκο και αλλαντικό), όπως επίσης και μπριζόλα ή ψητό κρέας –όπως καταλαβαίνετε, πρέπει να τα πηγαίνετε καλά με το κρέας για να το δοκιμάσετε. Όλη αυτή η σύνθεση «σκεπάζεται» με λιωμένο τυρί και μια ζεστή, πηχτή σάλτσα με βάση την μπίρα, ενώ κάθε εστιατόριο –γιατί αυτό το σάντουιτς θα το βρείτε και σε εστιατόρια- έχει τη δική του παραλλαγή. Η σάλτσα, πάντως, η οποία περιέχει και ντομάτα, παραμένει από τους περισσότερους ένα καλά φυλαγμένο μυστικό.

www.wikipedia.org
Chivito

Ένα από τα εθνικά πιάτα της Ουρουγουάης, το chivito ξεκινά με φιλέ μινιόν, στο οποίο βάζουν σαν τόπινγκ μοτζαρέλα, ντομάτες, μαγιονέζα, ελιές, μπέικον, χοιρινό, αβγά και αναλόγως την περίσταση προσθέτουν παντζάρι, τηγανητές κόκκινες πιπεριές, φέτες αγγουριού ή αρακά. Σερβίρεται σε τραγανό ψωμάκι και μια από τις παραλλαγές του είναι το καναδέζικο chivito που φτιάχνεται με καναδέζικο μπέικον. Σάντουιτς για δυνατούς «παίκτες» που δεν μετρούν τις θερμίδες τους.

www.flickr.com / Romerito Pontes
Bauru

Το bauru προέρχεται από τη Βραζιλία και φτιάχνεται με γαλλικό ψωμάκι, το οποίο «σκάβουν» στο εσωτερικό του, για να προσθέσουν πλούσιο και λαχταριστό λιωμένο τυρί, συνήθως μοτσαρέλα. Στη συνέχεια έρχονται οι φέτες ψητού μοσχαρίσιου ή χοιρινού κρέατος, η ντομάτα και το αγγουράκι τουρσί και το αποτέλεσμα αποθεώνεται ιδιαιτέρως από τους λάτρεις του τυριού.

commons.wikimedia.org
Cemita

Το cemita είναι ένα torta (μεξικάνικο σάντουιτς) από την Puebla, το οποίο σερβίρεται παραδοσιακά σε ένα τύπου brioche ψωμάκι με σουσάμι και περιλαμβάνει κρέας διαφόρων ειδών, συνήθως μοσχάρι milanese, panela ή άλλο μαλακό άσπρο τυρί, αβοκάντο, κρεμμύδια, φύλλα από το βότανο pápalo και κόκκινη σάλτσα τσίλι. Αν και υπάρχουν πολλές εναλλακτικές, το αποτέλεσμα είναι πάντα λαχταριστό, αποδεικνύοντας ότι οι Μεξικάνοι ξέρουν και από σάντουιτς.

Gerber

Δημοφιλές στο St. Louis, στο Μιζούρι των Η.Π.Α, αλλά και στα περίχωρα, το gerber είναι ένα ανοιχτό σάντουιτς, γι’ αυτούς που θέλουν να ξέρουν τι πρόκειται να φάνε. Φτιάχνεται με γαλλικό ή ιταλικό ψωμί, στο οποίο βάζουν βούτυρο με σκόρδο, χοιρινό, τυρί προβολόνε, πάπρικα και το ψήνουν. Το τυρί και το σκορδάτο βούτυρο λιώνουν και όλο το σάντουιτς γίνεται τραγανιστό και ζουμερό, μειώνοντας τις αντιστάσεις και του πιο... σκληροπυρηνικού υπέρμαχου της υγιεινής διατροφής.

Lampredotto

Αν έχετε βρεθεί ποτέ στη Φλωρεντία, πιθανόν να το έχετε δοκιμάσει ανάμεσα στους εσπρέσο και τις βόλτες. Το σάντουιτς αυτό έχει… τριπλή απόλαυση, αφού ξεκινά με το… τέταρτο στομάχι της αγελάδας, το οποίο σιγομαγειρεύεται με ντομάτα, κρεμμύδι, μαϊντανό και σέλινο, μέχρι η υφή του να γίνει τρυφερή. Έπειτα τοποθετείται σε τραγανό ψωμάκι, το οποίο έχει βουτηχτεί στο ζωμό, και ολοκληρώνεται με μια πράσινη σάλτσα μαϊντανού και με μια καυτερή σάλτσα τσίλι. Το ξέρουμε ότι αρκετούς από εσάς σας χάσαμε μόλις διαβάσατε «στομάχι αγελάδας», αλλά η αλήθεια είναι ότι το σάντουιτς αυτό πωλείται ως street food σε όλη τη Φλωρεντία και κάνει θραύση.

www.wikipedia.org
Mitraillette

Ένα από τα πιο δημοφιλή σάντουιτς του Βελγίου, το Mitraillette σερβίρεται κατά κόρον στις βέλγικες friteries (καταστήματα με τηγανητά και fast food). Το φτιάχνουν με μπαγκέτα, στη γέμιση της οποίας προσθέτουν τηγανητό κρέας (μπριζόλα, μπιφτέκι ή λουκάνικο), τηγανητές πατάτες και διάφορες σάλτσες, συμπεριλαμβανομένης της κέτσαπ, της μαγιονέζας, της σάλτσας σκόρδου ή της μπεαρνέζ. Οι Βέλγοι αγαπούν τις τηγανητές πατάτες και το Mitraillette είναι από τα αγαπημένα τους. Σε κάποιες περιοχές, μάλιστα, το σάντουιτς αυτό ονομάζεται “Américain”.