Ο καφές θα κοστίζει ακριβά στη Γαλλία για τους αγενείς

kafes
ΤΕΤΑΡΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2016

Απ’ ό,τι φαίνεται στη Γαλλία αποφάσισαν να τιμωρήσουν την αγενή συμπεριφορά των πελατών, χρεώνοντάς τους παραπάνω!

Ο καφές είναι σημαντική υπόθεση τόσο στη χώρα μας, όσο και στη Γαλλία. Κι επειδή κι εκεί παίρνουν τον καφέ τους στα σοβαρά, αλλά θέλουν να τηρούν και τους τύπους, οι αγενείς τον πληρώνουν λίγο πιο ακριβά. Αν, για παράδειγμα, παραγγείλει κάποιος café au lait, με ένα απλό bonjour και s'il vous plaît, θα μπορέσει να γλιτώσει μέχρι και 80% του κόστους σε κάποια coffee shop, που πρόσφατα προσάρμοσαν τα μενού και τις τιμές τους σε δεδομένα... ευγενείας.

Συγκεκριμένα, το café L'Hamburgé στην Γκρενόμπλ της νοτιοανατολικής Γαλλίας έχει ορίσει τιμές στον καφέ που σερβίρει, οι οποίες ξεκινούν από €1,50 (για τους βάρβαρους) και κατεβαίνουν στο €1 για τους ευγενικούς πελάτες, οι οποίοι αν παραγγείλουν «έναν καφέ, παρακαλώ» θα πληρώσουν €1,30, ενώ αν πουν «καλημέρα, έναν καφέ παρακαλώ» θα πληρώσουν €1.

Το La Petite Syrah στη Νίκαια, στο μεταξύ, τιμολογεί τον καφέ του ανάλογα με διάφορα επίπεδα αγένειας. Αυτός που θα παραγγείλει με ένα σκέτο «καφέ» θα πληρώσει… €7, αλλά ο ίδιος καφές πέφτει στα €4,25, αν ο πελάτης πει «έναν καφέ, παρακαλώ». Αν, μάλιστα, χαιρετήσει πριν παραγγείλει τον καφέ του, θα του κοστίσει μόλις €1,40.

Όλη αυτή η διαδικασία έχει προκαλέσει διαφωνίες, αφού πολλοί πιστεύουν ότι και αρκετοί σερβιτόροι στη Γαλλία παρουσιάζουν δείγματα αγένειας, κάτι για το οποίο, μάλιστα, φημίζονται, προκαλώντας αγενή συμπεριφορά και στους πελάτες. Κάποιοι, ακόμα, ζητούν το έξτρα κόστος σε αυτές τις περιπτώσεις να βαρύνει και τις δυο πλευρές.