Παγωτό με κάνναβη: το νέο gelato που αναστατώνει τους Ιταλούς

sporoi-kannabis
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 13 ΜΑΙΟΥ 2016

Σε μια απόπειρα να αλλάξει η στάση της Ιταλίας απέναντι στην κάνναβη, μια πόλη στη Ριβιέρα της Ιταλίας ξεκίνησε να πουλά το περίφημο gelato, λίγο… πειραγμένο.

Τα παγωτά του Perleco, ενός gelato-πωλείου στο Alassio της Λιγουρίας, πρόσφατα εμπλουτίστηκαν με άλλη μια γεύση, που μπορεί άνετα να μπει στη λίστα με τις πιο περίεργες γεύσεις στα παγωτά: παγωτό με γεύση κάνναβης. Το παγωτό ονομάζεται Marley, από το γνωστό θρύλο της ρέγκε, και παρ’ όλο που οι φίλοι της κάνναβης μπορεί να το λαχταρούν, οι δημιουργοί του εξηγούν ότι δεν πρόκειται να έχει την επήρεια που φαντάζονται, όπως αναφέρεται σε δημοσίευμα του cnn.

Η κάνναβη έχει μια πολύ έντονη γεύση, όπως εξηγεί ο Aldo De Michelis, ο οποίος δημιούργησε τη γεύση μαζί με το γιο του Mauro και τη γυναίκα του Emanuela Baudana. Στην αρχή θυμίζει καρύδι και ξηρούς καρπούς, η επίγευση, όμως, είναι δυνατή. Γι’ αυτό, άλλωστε τους πήρε κι έναν ολόκληρο μήνα μέχρι να καταλήξουν στη συνταγή.

Το συγκεκριμένο gelato φτιάχνεται με τους σπόρους του φυτού με το περίβλημα, οι οποίοι περιέχουν νόμιμα ίχνη τετραϋδροκανναβινόλης, της ψυχοδραστικής ουσίας που συναντάμε στην κάνναβη. Κι όσο κι αν σας φαίνεται περίεργο, όλες οι λιχουδιές του Perleco που περιέχουν αυτούς τους σπόρους, μεταξύ των οποίων βρίσκουμε και σοκολάτες όπως και ganache, δημιουργήθηκαν για λόγους υγείας, αφού η κάνναβη χαρίζει πρωτεΐνη στον οργανισμό, ειδικά στους χορτοφάγους που ψάχνουν εναλλακτικές πηγές για να αντικαταστήσουν το κρέας.

Η αρχική ιδέα ήταν να δημιουργήσουν κάτι γευστικό και υγιεινό. Σε μια ρωμαιοκαθολική χώρα όπως η Ιταλία, η κάνναβη αποτελεί ένα ιδιαίτερο θέμα και η νομοθεσία είναι αρκετά πολύπλοκη. Η ψυχαγωγική της χρήση τιμωρείται, αλλά η ιατρική μαριχουάνα, η οποία πωλείται 10 φορές πιο ακριβά από αυτήν που πωλείται παράνομα στους δρόμους, είναι νόμιμη από το 2013 για ασθενείς με συνταγή γιατρού. Η άφιξη, όμως, ενός παγωτού με κάνναβη προκάλεσε αναστάτωση.

Όταν ανακοινώθηκε η νέα γεύση, η οικογένεια του Perleco λάμβανε τουλάχιστον 10 τηλεφωνήματα την ημέρα, με πολλούς νέους να ρωτούν αν θα μπορούν να «ανέβουν» μέσω του παγωτού. Η οικογένεια De Michelis, όμως, ελπίζει η ανακάλυψή τους να γίνει γνωστή για τη γεύση και τα διατροφικά οφέλη κι όχι ως παγωτό-ναρκωτικό, κάτι που δεν είναι άλλωστε. Όπως δηλώνουν οι ίδιοι, ήρθε η ώρα να ανακαλύψει ο κόσμος τις πολλαπλές χρήσεις του φυτού, συμπεριλαμβανομένης της ιατρικής χρήσης του.

Το παγωτό είχε και τη βοήθεια της Canapa Ligure, μιας δικηγορικής ομάδας που ασχολείται και με το θέμα της κάνναβης, η οποία βοήθησε στο λανσάρισμά του, συνδέοντας το μαγαζί με τους πωλητές σπόρων.

Perleco fb page /

Όπως αναφέρει ο Alberto Barbieri του Canapa Ligure, η Ιταλία ήταν μια από τις κύριες χώρες παραγωγής κάνναβης για βιομηχανική χρήση μέχρι τη δεκαετία του ’60, πριν στιγματιστεί και συνδεθεί αποκλειστικά με τα ναρκωτικά. Η ομάδα του κάνει εκστρατείες για τη νομίμοποίησή της και προωθεί τα οφέλη ως μια οικονομική και θρεπτική πηγή. Πρωτοβουλίες, όπως το gelato, μπορεί να βοηθήσουν τον κόσμο να καταλάβει ότι η κάνναβη δεν είναι απλώς ένα ναρκωτικό.

Οι De Michelis, πάντως, συνεχίζουν την παραγωγή τους, προσθέτοντας και ένα παγωτό μαριχουάνα-σορμπέ στη σειρά τους, ενώ μπαίνουν σιγά-σιγά κι άλλα ντόπια καταστήματα εστίασης στο παιχνίδι, προσφέροντας πίτσα και λικέρ με κάνναβη.