Πώς να δοκιμάζετε το κρασί σωστά

krasi-geusignosia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 13 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Ετοιμάζεστε για οινικό ταξίδι στο εξωτερικό ή γενικά σας ενδιαφέρει ο κόσμος του κρασιού και η γευσιγνωσία; Δείτε πώς να δοκιμάζετε και να γεύεστε το κρασί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Εκτός του να μυρίσετε το κρασί σας, να κουνήσετε λίγο το ποτήρι και να πιείτε μια γουλιά, υπάρχουν πολλά ακόμη που μπορείτε να κάνετε.

Επιλέξτε σοφά το οινοποιείο

Οι μεγαλύτερες οινοπεριοχές του κόσμου έχουν εκατοντάδες διαφορετικά οινοποιεία κι όσο κι αν είναι πιο εύκολο να επισκεφτείτε τα πιο τουριστικά ή να κλείσετε μια ολοήμερη ξενάγηση, το καλύτερο είναι να κάνετε μια μικρή μελέτη προτού ξεκινήσετε. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, αν σας ενδιαφέρουν τα κλασικά οινοποιεία της περιοχής που επισκέπτεστε, τα νεότερα ή τα πιο μοντέρνα και διαλέξτε αυτό που θα ταιριάζει στο δικό σας γούστο κι όχι το πιο δημοφιλές. Μπορείτε, επίσης, να ξεκινήσετε με ένα οινοποιείο που σας είναι οικείο και ταυτόχρονα να ζητήσετε συστάσεις και για άλλα, από ειδικούς που εμπιστεύεστε.

Μην φάτε πριν τη δοκιμή

Παρ’ όλο που μπορεί να μπείτε στον πειρασμό να φάτε ένα μεγάλο γεύμα πριν τη δοκιμή κρασιού, για να μην αισθανθείτε εύκολα ζαλάδα, οι περισσότεροι sommelier αναφέρουν ότι κάτι τέτοιο μπορεί να επηρεάσει τη γεύση του κρασιού. Η αλήθεια είναι ότι κάποιοι sommelier προτείνουν να μην φάτε τίποτα, τουλάχιστον μια ώρα πριν τη δοκιμή, έτσι ώστε να έχετε «καθαρή» γεύση. Ιδανικά, μην φάτε τίποτα ακριβώς πριν, καθώς θα επηρεάσει τόσο τη γεύση, όσο και την οσμή σας, όπως αναφέρει ο sommelier Noel Baum του εστιατορίο Hinoki & the Bird στο Λος Άντζελες. Εκτός, βέβαια, αν πρόκειται να επισκεφτείτε πολλές δοκιμές σε μια ημέρα. Τότε ναι, θα χρειαστεί να φάτε! Αποφύγετε, όμως, οτιδήποτε με σκόρδο, κρεμμύδι, κάππαρη κι ό,τι άλλο αφήνει παρατεταμένη γεύση στο στόμα.

Μην ντραπείτε να ζητήσετε διαφορετικό κρασί

Τα κρασιά που προσφέρονται κατά τη διάρκεια ενός wine tasting είναι αυτά που αντιπροσωπεύουν αυτό που έχει να προσφέρει το οινοποιείο, αλλά δεν είναι οι μοναδικές επιλογές. Τα περισσότερα καλά οινοποιεία θα θελήσουν να σας βοηθήσουν να βρείτε αυτό που θα σας συγκλονίσει και σίγουρα θα είναι πρόθυμοι να σας παρουσιάσουν άλλα κρασιά αν τους το ζητήσετε. Δεν σας αρέσει εκείνο το Chardonnay; Ζητήστε κάτι άλλο και δώστε όσο το δυνατόν περισσότερες λεπτομέρειες (π.χ. κάτι λιγότερο ή περισσότερο φρουτώδες).

Κάντε ερωτήσεις

Δεν υπάρχει «χαζή» ερώτηση όσον αφορά το κρασί. Όσο περισσότερα γνωρίζετε, τόσο περισσότερη ικανοποίηση θα νιώσετε όταν το πίνετε. Ακόμη κι αν αισθάνεστε ότι οι γνώσεις σας δεν είναι αρκετές, να θυμάστε ότι ακόμη και οι μεγαλύτεροι γευσιγνώστες έχουν βρεθεί κάποια στιγμή στη θέση σας. Ο σκοπός, άλλωστε, είναι να δοκιμάσετε και να μάθετε για το κρασί, καθώς το απολαμβάνετε, με συζητήσεις και ανταλλαγές απόψεων. Χρήσιμο είναι, επίσης, να μαθαίνετε για την οινοπαραγωγική διαδικασία και την ιστορία του οινοποιείου, ενώ μια καλή ερώτηση είναι το πώς ξεκίνησε η ενασχόλησή τους με το κρασί. Από τέτοιου είδους ιστορίες μπορείτε να μάθετε πολλά.

«Ναι» στα κράκερ, «όχι» στο τυρί

Μπορεί να είναι καλύτερα να μην φάτε τίποτα πριν τη δοκιμή των κρασιών, αλλά κατά τη διάρκεια, μπορείτε να προσφέρετε στον εαυτό σας κράκερ. Ο λόγος είναι ότι σας βοηθούν να καθαρίσετε τη γεύση σας ανάμεσα σε διαφορετικά κρασιά, ειδικά όταν από έντονα κόκκινα, περνάτε σε λευκά. Αποφύγετε, όμως, το τυρί! Το τυρί μπορεί να αλλάξει κατά πολύ τη γεύση του κρασιού και να σας εμποδίσει από το να το γευτείτε πραγματικά. Αν σας αρέσει πραγματικά το τυρί, μπορείτε να το αξιοποιήσετε αλλιώς, βρίσκοντας ποια κρασιά ταιριάζουν περισσότερο με ποια είδη τυριού.

Γίνετε… φίλοι με το πτυελοδοχείο

Ίσως η νούμερο 1 συμβουλή που δίνουν όλοι οι sommelier εκεί έξω. Οι εκδηλώσεις δοκιμής κρασιού δεν σημαίνει ότι είναι ώρα να πιείτε και οι περισσότεροι δείχνουν να το ξεχνούν μετά τα 1-2 ποτηράκια. Το πτυελοδοχείο είναι φίλος σας σε αυτές τις περιπτώσεις, προκειμένου να βγείτε… αξιοπρεπείς από το χώρο κι όχι παραπατώντας. Μπορείτε, άλλωστε, να αγοράσετε ένα μπουκάλι αργότερα. Αν δεν αισθάνεστε άνετα με το κοινό πτυελοδοχείο, ζητήστε χάρτινα ποτηράκια και κάντε εξάσκηση από πριν για το πώς θα... φτύνετε το κρασί, διατηρώντας την πληροφορία.