Feelcook.com: μάθαμε τα πάντα για το πρώτο social network στην Ελλάδα που αφορά τη γαστρονομία

feelcook
ΔΕΥΤΕΡΑ, 18 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2016

Μιλήσαμε με τους ανθρώπους του feelcook.com, μάθαμε τι είναι αυτό το site που αναστατώνει το γαστρονομικό χώρο και επί τη ευκαιρία... «κλέψαμε» και μια νόστιμη συνταγή!

Δημιουργήθηκε από ανθρώπους με εμπειρία και κατάρτιση στο χώρο της γαστρονομίας και αποτελεί μια δυναμική κοινότητα με άτομα του χώρου που ενώνονται και ανταλλάσσουν τις ιδέες και τις γνώσεις τους. Με περισσότερα από 2500 εγγεγραμμένα μέλη, 400 συνταγές, 4000 άρθρα και τεράστια γκάμα από 4500 φωτογραφίες, το Feelcook αποτελεί αυτή τη στιγμή ένα «πολυεργαλείο» για το χώρο της γαστρονομίας και του τουρισμού στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Ας το γνωρίσουμε καλύτερα μέσα από τους σεφ Δημήτρη Παπακωνσταντίνου, Θεόδωρο Ραυτόπουλο, Αλέξανδρο Οικονομίδη και Κυριάκο Νικολαΐδη, που απαρτίζουν την ομάδα του, με τους οποίους μιλήσαμε για το εγχείρημα του feelcook, ενώ πήραμε μαγειρικές συμβουλές και μια… λιγουρευτή συνταγή.

Δημήτρης Παπακωνσταντίνου

Μιλήστε μας για το feelcook.com. Τι ακριβώς είναι και τι μπορεί κάποιος να βρει εκεί;

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης: Το feelcook είναι ένα επαγγελματικό site για μάγειρες, ζαχαροπλάστες και όσους επαγγελματίες εμπλέκονται στο χώρο της γαστρονομίας, παραγωγούς, αλλά και εμπόρους πρώτων και επεξεργασμένων υλών. Πρόκειται για έναν ζωντανό οργανισμό που μεγαλώνει και εμπλουτίζεται συνεχώς με νέα άρθρα-συνταγές-εκπαίδευση και ό,τι άλλο αφορά το χώρο μας γενικότερα. Στο feelcook μπορεί κάποιος να βρει: πληθώρα συνταγών από όλες τις ειδικότητες, άρθρα-ειδήσεις με καθημερινή ενημέρωση, δωρεάν κατέβασμα αρχείων μαγειρικού-ζαχαροπλαστικού ενδιαφέροντοντος και μέσω της κατηγορίας feelcookpedia να λύσει της απορίες του για άγνωστα υλικά, όπως και να ανακαλύψει νέες τάσεις στη δουλειά του. Τέλος, στην ενότητα myfeelcook μπορεί ο καθένας να έχει άμεση επαφή με συναδέλφους του χώρου στα πρότυπα των γνωστών social network, με σκοπό τη παρουσίαση της δουλειάς του, τη γνωριμία με άλλους επαγγελματίες και την ανεύρεση εργασίας.

Ραυτόπουλος Θεόδωρος: Το FeelCook είναι το πρώτο social network στην Ελλάδα για μάγειρες-ζαχαροπλάστες και όχι μόνο. Εδώ μπορείτε να βρείτε συνταγές μαγειρικής και ζαχαροπλαστικής δοκιμασμένες από εμάς, τα τελευταία νέα του χώρου, καθώς και εκπαιδευτικά άρθρα και χρήσιμες συμβουλές. Το σημαντικό κομμάτι της ιστοσελίδας, όμως, είναι το my feelcook, εκεί όπου ο κάθε χρήστης μπορεί να δημιουργήσει το δικό του προφίλ και να μοιραστεί με τα υπόλοιπα μέλη προσωπικές φωτογραφίες, βίντεο, συνταγές και ιδέες!

Κυριάκος Νικολαΐδης

Νικολαΐδης Κυριάκος: Το πιο εύκολο για εμάς θα ήταν να βρίσκουμε διάφορες συνταγές στο διαδίκτυο και να τις κάνουμε copy paste στο feelcook. Όμως αυτό δεν ήταν και δεν είναι το ζητούμενό μας. Θέλουμε στο feelcook να υπάρχουν δοκιμασμένες συνταγές και κατανοητές από όλους, από τον κάθε επαγγελματία, μέχρι και την απλή νοικοκυρά.

Πώς και πότε γεννήθηκε η ιδέα;

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης: Το Feelcook δημιουργήθηκε από μια παρέα που δραστηριοποιείται και αγαπά το χώρο της γαστρονομίας. Το καλοκαίρι του 2011 σκεφτόμασταν να οργανώσουμε μία ηλεκτρονική κοινότητα επαγγελματιών του χώρου εμπνευσμένοι από τις τάσεις των social media. Μέχρι τότε δεν υπήρχε κάτι αντίστοιχο στον παγκόσμιο ιστό και έτσι, κουβέντα στην κουβέντα, άρχισαν να κατεβαίνουν και οι ιδέες. Στις 11 Νοεμβρίου του 2011 μετά από αρκετή προσπάθεια και εκπαίδευση από συνεργάτες προγραμματιστές, δημιουργήθηκε το feelcook.

Οικονομίδης Αλέξανδρος: Η ιδέα γεννήθηκε το 2011 όταν ανακαλύψαμε πως δεν υπάρχει κάτι αντίστοιχο που να αφορά τον χώρο της γαστρονομίας και μόνο!

Τι επιδιώκετε να πετύχετε με την ίδρυσή του;

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης: Στόχος μας είναι να μεγαλώνει μέρα με τη μέρα η κοινότητα μας. Επίσης θέλουμε να δημιουργήσουμε μία τεράστια βάση δεδομένων με πληροφορίες και συνταγές σε επαγγελματικό επίπεδο, όπου ο καθένας θα μπορεί να βρει, όπου και αν εργάζεται, πληροφορίες για τη δουλειά του αμέσως. Ακόμη, θα θέλαμε να βάλουμε και εμείς το λιθαράκι μας, ώστε να βελτιωθεί η ανεργία του κλάδου, το επίπεδο, αλλά και η προώθηση των προϊόντων από τους παραγωγούς και τους εμπόρους.

Αλέξανδρος Οικονομίδης

Τι ανταπόκριση έχει μέχρι τώρα;

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης: Ήδη μέχρι σήμερα έχουν επισκεφθεί το feelcook 124.000 μοναδικοί επισκέπτες σύμφωνα μετρήσεις της Google και οι αναγνώσεις των άρθρων μας ξεπέρασαν τις 700.000 επισκέψεις! Στο feelcook έχουν γίνει πάνω από 2500 εγγραφές επαγγελματιών.

Πώς μπορεί κάποιος να γίνει μέλος;

Ραυτόπουλος Θεόδωρος: Μέλος μπορεί κάποιος να γίνει πολύ εύκολα και δωρεάν! Τα στοιχεία που ζητάμε δεν είναι προσωπικά, χρειάζεται μόνο ένας ενεργός λογαριασμός email, το όνομα χρήστη και ο προσωπικός κωδικός.

Θεωρείτε ότι η κρίση έχει επηρεάσει τη γαστρονομία κι αν ναι, με ποιο τρόπο;

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης: Η γαστρονομία έχει πάρα πολλούς και πολύπλοκους κλάδους, από τον παραγωγό, τον έμπορο, μέχρι και τις επιχειρήσεις που εργαζόμαστε εμείς οι ίδιοι, μάγειρες και ζαχαροπλάστες. Η καλοκαιρινή περίοδος είναι μια ανάσα για όλους αυτούς τους τομείς, διότι κινείται καλύτερα η αγορά λόγω της τεραστίας προσέλευσης τουριστών. Τα προβλήματα που άρχισαν να δημιουργούνται τα τελευταία χρόνια οφείλονται στην υψηλή φορολογία και κατά την άποψη μας όλα ξεκινούν από εκεί. Τα υψηλότερα επίπεδα ανεργίας παρατηρούνται τη χειμερινή περίοδο, διότι μένουν χιλιάδες μάγειροι και ζαχαροπλάστες εκτός απασχόλησης, λόγω του ότι σταματούν τη λειτουργία τους αρκετές ξενοδοχειακές μονάδες.

Ραυτόπουλος Θεόδωρος: Η κρίση έχει επηρεάσει τη γαστρονομία, όπως και όλους τους τομείς, κυρίως στην προμήθεια των πρώτων υλών. Από εκεί και πέρα, όμως, βλέπουμε να ανοίγουν νέα καταστήματα και υπάρχει μία τάση στα εγχώρια προϊόντα. Tέλος, βλέπουμε πως το ανθρώπινο δυναμικό συνεχώς μεγαλώνει σε αριθμό, ενώ δεν σταματά και η συνεχής εκπαίδευση από τους επαγγελματίες!

Θοδωρής Ραυτόπουλος

Ποιο είναι το μυστικό για να πετύχει κάποιος στο χώρο της γαστρονομίας;

Παπακωνσταντίνου Δημήτρης: Δεν υπάρχει μυστικό επιτυχίας! Είτε θέλει κάποιος να γίνει μάγειρας, είτε ζαχαροπλάστης, το μόνο που πρέπει να κάνει είναι να εργασθεί σκληρά σε όλες τις κατηγορίες της κουζίνας και να μελετά, αφού «κανένας δεν ήξερε, όλοι μάθανε στην πορεία». Αυτός που θα αγαπήσει περισσότερο το επάγγελμα και θα έχει μελετήσει σκληρά, το σίγουρο είναι ότι θα καταφέρει κάποτε να διοικήσει μία κουζίνα.

Ραυτόπουλος Θεόδωρος: Η όρεξη για το συγκεκριμένο επάγγελμα, μαζί με τη συνεχή ενημέρωση και εκπαίδευση είναι τα στοιχεία που θα κάνουν κάποιον να ξεχωρίσει.

Νικολαΐδης Κυριάκος: Να συμπληρώσω εδώ ότι ένα από τα μεγαλύτερα προσόντα στον τομέα της γαστρονομίας είναι η υπομονή. Πολλή υπομονή, επιμονή, θέληση, γνώση και συνεχής εκπαίδευση είναι κάποια από τα «όπλα» που θα πρέπει να έχει κάποιος για να προχωρήσει.

Πείτε μας μια σημαντική και χρήσιμη συμβουλή μαγειρικής, σαν αυτές που θα δίνατε στο feelcook.

Ραυτόπουλος Θεόδωρος: Έχουμε τη τύχη να μας προμηθεύει με διάφορα tips μαγειρικής μια συνεργάτιδά μας και ένα από αυτά τα θα σας δώσουμε και εμείς:

Αν κατά λάθος ξεχάσατε το σκεύος που έχετε αποθηκεύσει τα αλλαντικά σας ανοιχτό και αυτά έχουν ξεραθεί, κανένα πρόβλημα. Απλώς βάλτε τα για λίγα μόλις λεπτά σε ενα μπολ με λίγο δροσερό νερό εκτός ψυγείου και μετά αφού τα στραγγίξετε, βάλτε τα πάλι στο μπολ και στο ψυγείο. Έτσι τα αλλαντικά θα αποκτήσουν πάλι την υγρασία που είχαν και θα ξαναγίνουν όπως πρώτα.

Ποια αγαπημένη σας συνταγή θα θέλατε να μοιραστείτε με το κοινό του clickatlife;

Paellia με θαλασσινά και χοιρινή πανσέτα (μια συνταγή του Αλέξανδρου Οικονομίδη)

Υλικά για τέσσερις μερίδες:

16 τεμ. μύδια φρέσκα με το κέλυφος

16 τεμ. γυαλιστερές φρέσκες με το κέλυφος

4 γαρίδες (μέγεθος 13-15)

4 καραβίδες (μέγεθος 4-6)

1 αστακός 650 γραμμαρίων

200 γρ. χοιρινή πανσέτα

Λευκό κρασί

Λευκός ζωμός κότας

1 κρεμμύδι ξερό

4 σκελίδες σκόρδο

Ελαιόλαδο

350 γρ. ρύζι για Paella

3 κουτ. τομάτα φοντί

Θυμάρι φρέσκο

Βασιλικός φρέσκος

10 στήμονες ζαφόρα (κρόκος Κοζάνης)

Αλάτι

Πιπέρι φρέσκο

Εκτέλεση:

Καθαρίζουμε τα μύδια και τις γυαλιστερές.

Καθαρίζουμε τις γαρίδες και τις καραβίδες, αφήνοντας το κεφάλι πάνω στο σώμα. Βράζουμε τον αστακό σε μιρεπουά για 3-4 λεπτά και μετά αφαιρούμε την καρκάσα και κόβουμε σε ροδέλες.

Ζεσταίνουμε σε ένα τηγάνι λίγο λάδι και ρίχνουμε τα οστρακοειδή μέσα. Ανακατεύουμε καλά και προσθέτουμε 30 χλτ. λευκό κρασί. Αφαιρούμε από τη φωτιά όταν ανοίξουν τα κελύφη και τα καθαρίζουμε. Συντηρούμε τα μύδια και τα κυδώνια στον ζωμό από το μαγείρεμά τους.

Κόβουμε την πανσέτα σε λωρίδες 10 εκ.x 4 εκ. και σωτάρουμε σε μια κοκοτιέρα με ελαιόλαδο. Αλατοπιπερώνουμε και σκεπάζουμε με το καπάκι χαμηλώνοντας την φωτιά. Μαγειρεύουμε για 30 με 35 λεπτά, γυρνώντας πλευρές κάθε τόσο. Αφού μαγειρευτεί, κόβουμε σε τέσσερις χονδρούς κύβους.

Ψιλοκόβουμε μισό κρεμμύδι ξερό και τέσσερις σκελίδες σκόρδο.

Σε ένα ανοιχτό τηγάνι ζεσταίνουμε λίγο ελαιόλαδο. Σωτάρουμε τις γαρίδες, τις καραβίδες και τις φέτες του αστακού ελαφρώς. Τα διατηρούμε ζεστά. Στο ίδιο σκεύος προσθέτουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο και σωτάρουμε μέχρι να μαλακώσουν.

Προσθέτουμε το ρύζι και ανακατεύουμε συνέχεια. Συμπληρώνουμε με 3 κουταλιές από την τομάτα φοντί, την ζαφορά και μετά σιγά-σιγά με λευκό ζωμό κότας, καθώς και με τον ζωμό από το μαγείρεμα των οστρακοειδών. Αλατοπιπερώνουμε και μαγειρεύουμε για περίπου 15-17 λεπτά.

Τραβάμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα στο ρύζι τα μισά από τα μυδοκύδωνα. Αφήνουμε για 3-4 λεπτά πριν σερβίρουμε. Γαρνίρουμε με καρδιές μαρουλιών, αρωματικά φύλλα και ψιλοκομμένο βασιλικό.

Για την τομάτα φοντί:

6 τομάτες ξεφλουδισμένες

2 σκελίδες σκόρδο

2 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι

15 γρ ζάχαρη

30 χλτ. ελαιόλαδο

Αλάτι και πιπέρι φρέσκο

Ξεφλουδίζουμε τις τομάτες και αφαιρούμε τους σπόρους από το εσωτερικό τους. Κόβουμε σε τέταρτα και τα βάζουμε σε μια μπασίνα. Προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά και ανακατεύουμε προσεκτικά.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε ένα φαρδύ τηγάνι σε μέτρια φωτιά και προσθέτουμε τις τομάτες απλώνοντας καλά σε όλη την επιφάνια του. Μαγειρεύουμε ελαφρώς για δυο λεπτά και μετά σκεπάζουμε με λαδόκολλα.

Ψήνουμε στον φούρνο για περίπου μια ώρα στους 160 βαθμούς.

Πρέπει όταν είναι έτοιμο να μην έχει καθόλου υγρά. Διατηρούμε στο ψυγείο.

Καλή σας όρεξη!

Πληροφορίες: www.feelcook.com

Τζούλια Τασώνη