5 όμορφα café για να απολαύσετε τον ήλιο

kafe-thiasos-xalandri
ΤΕΤΑΡΤΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2016

Το ξέρουμε ότι ο ήλιος σας έχει αναστατώσει, το καλοκαίρι που πλησιάζει σας έχει πάρει τα μυαλά και το μόνο που δεν έχετε, είναι διάθεση για δουλειά. Γι’ αυτό συγκεντρώσαμε για εσάς 5 μέρη στην Αθήνα, για να απολαύσετε τον καφέ σας και τον ήλιο, με την πρώτη ευκαιρία –ή με την πρώτη… κοπάνα από τη δουλειά.

Θίασος

Έχετε βαρεθεί τους πεζόδρομους του Χαλανδρίου και θέλετε να πιείτε τον καφέ σας λίγο πιο μακριά από την οχλαγωγία της περιοχής; Το Θίασος café σας παίρνει λίγο παράμερα, για να σας προσφέρει καφέ και κοκτέιλ σε έναν ανοιχτό χώρο ανάμεσα σε δύο πολυκατοικίες στην Αριστοφάνους. Εκεί, σε μια ιδιαίτερη αυλή με δέντρα, βότσαλα και μικρά, ρομαντικά τραπεζάκια, σας δίνουμε υπόσχεση ότι μόλις περάσει λίγο η ώρα θα ξεχάσετε ότι βρίσκεστε στο πολυσύχναστο Χαλάνδρι και θα αισθανθείτε σαν να είστε εκδρομή στην εξοχή. Κι αν μείνετε εκεί μέχρι το βράδυ, σας περιμένουν υπέροχα κοκτέιλ σε προσιτές τιμές, για να κάνετε την «εκδρομή» σας… μονοήμερη. Διαβάστε την εμπειρία μας στο Θίασος café εδώ. Info: Αριστοφάνους 10, Χαλάνδρι, 210 6830453.

Café Νομισματικού Μουσείου

Αν νομίζετε ότι δεν γίνεται να βρει κάποιος ανοιξιάτικο café πάνω στην Πανεπιστημίου, ψάξτε το νούμερο 12 και μπείτε μέσα. Σε μερικά βήματα θα βρεθείτε σε μια υπέροχη αυλή στο κέντρο της Αθήνας, με τραπεζάκια έξω στο πλακόστρωτο, απόλυτη ησυχία, όσο κι αν η Πανεπιστημίου περνάει ακριβώς απ’ έξω, πράσινο να ξετρυπώνει ανάμεσα στο τσιμέντο και την κατάλληλη ατμόσφαιρα για χαλάρωση κάτω από τον αθηναϊκό ήλιο. Σε περίπτωση που η έξοδος μόνο για καφέ σας κάνει να αισθάνεστε… αργόσχολοι, μπορείτε να τη συνδυάσετε και με επίσκεψη στο μουσείο κι αφού θαυμάσετε τα 500.000 νομίσματα, μετάλλια, τάλαντα κ.ο.κ. από τον 14ο αιώνα π.Χ. έως σήμερα, να επιβραβεύσετε τον εαυτό σας με ένα καφεδάκι στην αυλή. Οι υπόλοιποι πάρτε ό,τι σας κρατάει την καλύτερη παρέα (φίλο, βιβλίο, εφημερίδα κ.λπ) και χαλαρώστε απευθείας στις καρέκλες της αυλής του, υπό τους ήχους της τζαζ, χωρίς τύψεις. Info: Πανεπιστημίου 12, Αθήνα κέντρο, 210 3610067.

Βρυσάκι

Η Πλάκα είναι το νούμερο ένα σημείο της Αθήνας, ό,τι πρέπει για… κοπάνα, όπου μπορεί κάποιος να βολτάρει μια ηλιόλουστη ημέρα, να χαθεί στα στενά της, να φάει σουβλάκι, να νιώσει λίγο σαν τουρίστας και όταν έρθει η ώρα, να ξαποστάσει για έναν καφέ. Το Βρυσάκι, ένας χώρος τέχνης και δράσης με θέα την Ακρόπολη, σε ένα από τα στενά της Πλάκας, είναι ιδανικό για στάση, ειδικά για τους πιο καλλιτεχνικούς τύπους, που αναζητούν ένα δημιουργικό μέρος για τον πολλά βαρύ τους. Επιλέξτε να κάτσετε στην αυλή ή στο μπαλκόνι του ορόφου και αν είστε τυχεροί, μπορεί να πετύχετε κάποιο από τα δρώμενά του, από εκθέσεις φωτογραφίας, μέχρι γιόγκα, αφήνοντας τον καφέ σε δεύτερη μοίρα. Info: Βρυσακίου 17, Πλάκα, 210 3210179.

Πάρκο Ελευθερίας

Η πλατεία Μαβίλη πιθανόν να φιλοξένησε για πολλά χρόνια τους μεσημεριανούς καφέδες και τα βραδινά σας ποτά. Αν νιώθετε πως ήρθε η ώρα για αλλαγή χωρίς να πάτε μακριά, προχωρήστε λίγο παρακάτω, στην κάθοδο της Βασ. Σοφίας, προσπεράστε το Μέγαρο Μουσικής και στρίψτε δεξιά σε ένα μικρό δρομάκι που δεν είχατε παρατηρήσει ποτέ ως τώρα. Εκεί θα βρείτε το café-bar του Πάρκου Ελευθερίας, με θέα στο πάρκο, φύση, ησυχία και μενού με 17 διαφορετικές γεύσεις καφέ, 32 διαφορετικές σοκολάτες και 11 τσάι. Κι αν πεινάσετε, ακόμα καλύτερα, αφού μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε σάντουιτς, σαλάτες και κρύα πιάτα ή από τον κατάλογο του εστιατορίου που έχει διακριθεί για την εξαιρετική κουζίνα και το σέρβις του. Info: Πάρκο Ελευθερίας, Βασ. Σοφίας, 210 7223784.

six d.o.g.s.

Κλασικό all-day στέκι που φημίζεται τόσο για το ποτό του, όσο και για την «στο βάθος κήπος» πλευρά του, που μαζεύει άπαντες από το πρωί για καφέ, φαγητό, κοκτέιλ κ.ο.κ. Οι άνω των 30-40 ίσως να φοβούνται να πλησιάσουν, έχοντας την εντύπωση ότι ο χώρος έχει καταληφθεί από 20άρηδες hipster κι αυτός ίσως να μην απέχει από την πραγματικότητα τα Σαββατοκύριακα, όπου για να βρείτε τραπέζι μπορεί και να χρειάζεται τάμα. Τις καθημερινές, όμως, που τα πράγματα είναι πιο χαλαρά, αν καταφέρετε να ξεκλέψετε λίγο χρόνο για καφέ, ο πολυεπίπεδος χώρος του με τα ξύλινα τραπεζάκια, τα φαναράκια, τις αιώρες, τα μαξιλάρια και τα φυτά, είναι ικανός να σας «ξεγελάσει» για λίγο, δημιουργώντας την ψευδαίσθηση ότι βρίσκεστε κάπου εξωτικά. Δυστυχώς, μόλις τελειώσει ο καφές θα ξαναβρεθείτε στη γνωστή Αβραμιώτου, αλλά το «ταξίδι» σας θα το έχετε ήδη κάνει. Info: Αβραμιώτου 6-8, Μοναστηράκι, Αθήνα, 210 3210510.

Τζούλια Τασώνη