Τι αλλάζει στη γεύση το 2012;

ti-allazei-sti-geusi-to-2012

ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Κάθε νέα χρονιά κουβαλάει μαζί της αλλαγές σε όλους τους τομείς, και το φαγητό δε θα μπορούσε να αποτελεί εξαίρεση. Νόρμες και συνήθειες αλλάζουν, επηρεαζόμενες και από την κρίση, ενώ νέοι αναπάντεχοι συνδυασμοί «εισβάλλουν» στο τραπέζι μας…

Οι προβλέψεις για το 2012 σε ό,τι αφορά στο φαγητό συμπυκνώνονται στο εξής τρίπτυχο, σύμφωνα με δημοσίευμα της Telegraph: τέρμα στην υπερβολή, στροφή σε οικονομικές αλλά απολαυστικές λύσεις, νέες προκλήσεις. Καθόλου άσχημα, αν το καλοσκεφτείτε και λειτουργήσετε με τόλμη!

1. Ζήτω η σκανδιναβική γαστρονομία

Οι υπερβολικά περίπλοκες και extravagant μαγειρικές επινοήσεις φαίνεται να τελειώνουν ανεπιστρεπτί (ή τουλάχιστον για φέτος). Τα τηγανητά βρύα -όσο και αν φαίνεται παράδοξο- κερδίζουν έδαφος και πρωτοπόροι σε αυτό αναδεικνύονται οι Δανοί, μέσα και από τα διάφορα food festivals που διοργανώνονται στη νοτιότερη σκανδιναβική χώρα. Το μίξερ για σάλτσες και κρέμες μπορεί να τώρα «ξεκουραστεί»...

2. Λιτότητα

Τέρμα τα φιλέτα, με τα σικ συνοδευτικά τους και τα κρασιά από το πάνω ράφι. Με την ύφεση να έχει παρασύρει στη δίνη της όλη την Ευρώπη, ακόμα και οι ευκατάστατοι θα προσαρμόσουν ανάλογα τις καταναλωτικές τους συνήθειες. Το σφίξιμο του ζωναριού βέβαια, μπορεί να παραμείνει μεταφορική έκφραση, καθώς υπάρχει και η λύση των διαφόρων ειδών σούπας και ζωμών με βάση τα προϊόντα του κριθαριού, σε συνδυασμό για παράδειγμα με μπρόκολο ή λάχανο. Υπάρχει επίσης, για τους κρεατόφιλους, η λύση του λιπαρού αργομαγειρεμένου βοδινού.

3. Αποξείδωση

Κι όχι απλά με κρεμμύδια ή έστω με ξύδι. Τα κορεάτικα λαχανάκια τουρσί και γενικά τα προϊόντα φυσικών ζυμώσεων έχουν αρχίσει και γίνονται ιδιαίτερα δημοφιλή ανάμεσα στους σεφ. Το ίδιο συμβαίνει και με το ζυμωτό ψωμί με προζύμι.

4. Κεφτεδάκια από μοσχαρίσιο κιμά

Με την εξαίρεση των χορτοφάγων φίλων μάλλον δεν υπάρχει άλλη κατηγορία ανθρώπων που να μη συμφωνεί ότι ο μοσχαρίσιος κιμάς όταν μετασχηματίζεται σε κεφτεδάκια, είναι καταπληκτικό έδεσμα (ειδικά αν έχει γίνει και μία μικρή επιμειξία με χοιρινό κιμά). Τα κεφτεδάκια είναι τόσο hot φέτος, που στο Λονδίνο άνοιξε με μεγάλη επιτυχία εστιατόριο που φέρει απλώς… το όνομά τους («Meatballs»). Τα κεφτεδάκια φαίνεται να έχουν πάρει το δρόμο της πίτσας και του burger και σε λίγο αναμένεται να τα βρίσκεις παντού!

5. Salt beef

Αυτό που όλοι μας γνωρίζουμε σαν κορν μπιφ, απλώς εδώ εμφανίζεται με το αμερικάνικο όνομά του. Μια επίσης οικονομική λύση, που σύντομα αναμένεται να αυξηθεί κατακόρυφα η κατανάλωσή της πανευρωπαϊκά. Γιγάντια σπιτικά σάντουιτς με κορν μπιφ έχουν αρχίσει να παίρνουν τη θέση τους στο καθημερινό μενού ως κολατσιό ή ως ελαφρύ σνακ, μεσημεριανό ή και βραδινό.

6. Casual δείπνο

Ενώ το καλό φαγητό και η αντίστοιχη εξυπηρέτηση είναι πράγματα που δεν τα διαπραγματεύεσαι σε ένα εστιατόριο, όταν το χρήμα αρχίζει και λιγοστεύει, μπορείς κάπως πιο εύκολα να θυσιάσεις το οπτικό μέρος του δείπνου σου. Η τάση είναι τα εστιατόρια (τουλάχιστον αυτά που απευθύνονται στον πολύ κόσμο) να μειώνουν την έμφαση στα τραπεζομάντηλα ή στην εξεζητημένη επίπλωση, να απλοποιούν δηλαδή το αισθητικό μέρος προς όφελος της ουσίας.

7. Ceviche

Η περουβιανή κουζίνα φαίνεται να κάνει αργά αλλά σταθερά βήματα προς την κατάκτηση της Ευρώπης. Το δεύτερο πιο διάσημο περουβιανό πιάτο, με το όνομα ceviche (ψάρι ή θαλασσινά σε σάλτσα εσπεριδοειδών), είναι και το καλύτερό της. Φρέσκο, ελαφρύ και πάνω απ’ όλα, πανεύκολο στη δημιουργία του, αποτελεί δέλεαρ για πολλούς σεφ, προκειμένου να το εντάξουν στο μενού τους.

8. Λουκουμάδες (και άλλες λιχουδιές)

Δε μιλάμε εδώ για τις προκάτ κατεψυγμένες «λύσεις» από το σούπερ μάρκετ. Οι γεμιστοί λουκουμάδες έρχονται «κρύβοντας» στο εσωτερικό τους ό,τι πιο εκλεκτό, όπως πολτό βατόμουρου, πανετόνε, κρεμ μπρουλέ ή κρέμα καρύδας. Τσεκάρετε επίσης -εάν τα βρείτε- τα ισπανικά churros, που είναι μακρόστενα τηγανισμένα μείγματα αυγού βουτηγμένα σε πολύ πηχτή μαύρη σοκολάτα, παραγεμισμένα με καραμελοειδή ισπανική κρέμα γάλακτος ή και guava.

9. Αλμυρές σοκολατολιχουδιές

Είναι γνωστό ότι ο συνδυασμός γλυκού–αλμυρού έχει γίνει τον τελευταίο καιρό πολύ «in». Οι τηγανιτές φέτες μπέικον «αγκαλιάζονται» είτε από σοκολάτα, είτε από σιρόπι, ενώ ενίοτε χρησιμοποιούνται σαν γέμιση στο λουκουμά. Η συντριπτική πλειοψηφία όσων το έχουν δοκιμάσει είναι ενθουσιασμένοι και το 2012 αναμένεται να είναι η χρονιά αυτού του αναπάντεχου γευστικού παντρέματος που στο εξωτερικό ήδη κάνει... θραύση.