Πώς να συντηρήσουμε ένα μπουκάλι κρασί μετά το άνοιγμα

krasi-mpoukali
ΤΕΤΑΡΤΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Μπορεί όλοι μας να αφήνουμε σπάνια μισογεμάτο ένα μπουκάλι καλό κρασί, αλλά δυστυχώς κάποιες φορές δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να αποθηκεύσουμε το κρασί μας για αργότερα. Πώς όμως θα το διατηρήσουμε και πόσο πολύ μπορεί να αντέξει; Οι ειδικοί του krasiagr.com εξηγούν.

Γιατί αν αφήσουμε ανοιχτή μια φιάλη κόκκινου κρασιού θα χαλάσει
Το οξυγόνο μετατρέπει το κρασί σε… ξίδι, γι’ αυτό η λύση είναι να μειώσουμε το επίπεδο του οξυγόνου που έρχεται σε επαφή με την επιφάνεια του κρασιού. Υπάρχουν κάποιες μέθοδοι που χρησιμοποιούνται για να μεγαλώσουν την διάρκεια του κρασιού και όλες βασίζονται στο να ελαχιστοποιήσουμε την έκθεση σε οξυγόνο είτε αντικαθιστώντας ή αφαιρώντας το οξυγόνο ή μειώνοντας την επιφάνεια του κρασιού που εκτίθεται σ’ αυτό. Με μια τρόμπα κρασιού από αυτές που κυκλοφορούν στο εμπόριο (κάβες και σούπερ μάρκετ) μερικά κρασιά μπορούν να διατηρηθούν ανοιγμένα πάνω από μια εβδομάδα.

Βασικές συμβουλές μετά το άνοιγμα της φιάλης
• Αποφεύγουμε όσο το δυνατόν περισσότερο την έκθεση στον αέρα

• Συντηρούμε το κρασί σε σκοτεινό σημείο
Καλό είναι να διατηρούμε τα ανοιχτά μπουκάλια κρασιού σε σκοτεινό σημείο και να τα αποθηκεύουμε σε μέρος πιο δροσερό από τη θερμοκρασία δωματίου. Στις περισσότερες περιπτώσεις το ψυγείο βοηθάει πολύ στο να διατηρηθεί περισσότερο μια ανοιχτή φιάλη, ακόμα και για τα κόκκινα κρασιά που χαλάνε ευκολότερα. Όταν αποθηκεύουμε ένα κρασί σε μια πιο ψυχρή θερμοκρασία, η χημική διεργασία που γίνεται στο εσωτερικό του «παγώνει». Έτσι επιβραδύνεται η οξείδωση που συμβαίνει όταν το κρασί έρχεται σε επαφή με οξυγόνο.

• Συντηρούμε το κρασί όρθιο
Το κρασί που τοποθετείται επαναφελλωμένο στο ψυγείο θα μείνει σχετικά φρέσκο για 3-5 μέρες. Αυτό είναι μια καλή αρχή αλλά με τον κατάλληλο χειρισμό μπορεί να μείνει και περισσότερο. Για ακόμα καλύτερα αποτελέσματα αποθηκεύουμε τη φιάλη όρθια και όχι πλαγιασμένη, για να μειώσουμε την επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη στο οξυγόνο.

• Προσέχουμε ακόμα και όταν ξανανοίξουμε τη φιάλη μετά το ψυγείο
Αποφεύγουμε τις μεγάλες αλλαγές θερμοκρασίας που μπορούν να καταστρέψουν το κρασί μας, όπως για παράδειγμα την απότομη εναλλαγή από το κρύο στη ζέστη. Καλό θα ήταν να ζεστάνουμε μια κόκκινη φιάλη κρασί σε χλιαρό νερό. Το νερό δεν πρέπει να είναι καυτό, πρέπει να είναι ελαφρώς πιο ζεστό από την θερμοκρασία δωματίου.

• Οι βασικές παγίδες που πρέπει να αποφύγουμε
-Δεν αποθηκεύουμε στο ψυγείο την ανοιχτή φιάλη πλαγίως-αυξάνεται η επιφάνεια που είναι εκτεθειμένη στο οξυγόνο.
-Δεν αποθηκεύουμε μια ανοιχτή φιάλη κοντά σε παράθυρο λόγω της έκθεσης σε ήλιο το κρασί αποχρωματίζεται.
-Δεν αποθηκεύουμε το κρασί σε θερμοκρασίες πάνω από 21 βαθμούς Κελσίου-καλύτερα να τα βάζουμε στο ψυγείο.

Ποια κόκκινα κρασιά χαλάνε γρηγορότερα
• Το Pinot Noir: είναι ένα από τα κρασιά με τη μεγαλύτερη ευαισθησία στο οξυγόνο.
• Τα παλιά κρασιά (πάνω από 8-10 ετών)
• Τα βιολογικά κρασιά που δεν περιέχουν θειώδη
• Οι ποικιλίες ερυθρών κρασιών με ελαφρύ κόκκινο χρώμα: Grenache, Zinfandel, Nebbiolo, Sangiovese

Gadgets για συντήρηση κρασιού
Αν δεν θέλουμε να αγοράσουμε αντλία για το κρασί, μπορούμε να μεταγγίσουμε το κρασί σε ένα μικρότερο μπουκάλι, έτσι ώστε να ελαχιστοποιήσουμε την άδεια επιφάνεια που έρχεται σε επαφή με το οξυγόνο. Αν συνηθίζετε, όμως, να ανοίγετε πολλά μπουκάλια κρασί, υπάρχουν όμως και μερικά gadgets για συντήρηση κρασιού που μπορείτε να βρείτε στην αγορά και να κάνουν τη ζωή σας ευκολότερη.

Πηγή: http://www.krasiagr.com