Amigos: Αυθεντικές γεύσεις από τη χώρα της τεκίλας

amigos-authentikes-geuseis-apo-ti-xora-tis-tekilas

ΠΕΜΠΤΗ, 09 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Με κεντρικό και κύριο μέλημα να δημιουργήσουν έναν χώρο με αυθεντικά αρώματα από το Μεξικό και την κουζίνα του, αλλά και με οικεία και ζεστή ατμόσφαιρα, οι αδερφοί Μαλτεζάκη ξεκίνησαν το γευστικό τους εγχείρημα στην Γλυφάδα το 1995, υπό τον τίτλο… «Amigos».

Μετά την επιτυχημένη πορεία του «Amigos» στη Γλυφάδα και δεδομένης της αγάπης και της προτίμησης που του έδειξε ο κόσμος, το 2007 οι δυο τους δημιούργησαν το «αδερφάκι» του Amigos, αυτή τη φορά στο κέντρο της Νέας Σμύρνης, κρατώντας ανέπαφα το ύφος, την ατμόσφαιρα και φυσικά, τις γεύσεις του αρχικού εστιατορίου.

Κάπου εδώ, τελειώνουν τα… ιστορικά στοιχεία και μπαίνουμε κατευθείαν στο ψητό. Τα αυθεντικά μεξικάνικα πιάτα είναι κυρίαρχα φυσικά, στον κατάλογο και χωρίζονται σε κατηγορίες για να διευκολυνθούμε στην παραγγελία. Από ορεκτικά, αξίζει να δοκιμάσετε quesadillas με κοτόπουλο, αυτή την μαλακή και ζεστή μεξικάνικη πίτα γεμισμένη με λιωμένο τυρί και κομματάκια κοτόπουλο που συνοδεύεται από υπέροχη sour cream.

Άριστα παίρνει και το νοστιμότατο chili con carne, δηλαδή μαγειρευτός κιμάς με κόκκινα φασόλια, καλαμπόκι, μεξικάνικες πιπεριές jalapenos, τυρί, sour cream και την ένδειξη… πολύ καυτερό. Μια μικρή συμβουλή όμως, για τους λάτρεις των καυτερών γεύσεων: αν αγαπάτε τα πραγματικά καυτερά φαγητά, ζητήστε έξτρα δόση chili στο πιάτο σας.

Η πολύχρωμη σαλάτα ensalada mixta είναι από τα πιάτα που αγαπά πολύ το κοινό του εστιατορίου. Όμορφα σερβιρισμένη σε τραγανή φωλιά από tortilla, συνδύαζε όλα τα πιθανά χρώματα και γεύσεις, από φασόλια και καλαμπόκι μέχρι τυρί τσένταρ, sour cream και καρότο. Ίσως μόνο να ήταν λίγο πιο στεγνή από όσο θα ήθελα, πρόβλημα που λύνεται πολύ εύκολα με την προσθήκη ελάχιστου φρέσκου ελαιόλαδου.

Τα Amigos Special μεξικάνικα πιάτα είναι και το φόρτε του μαγαζιού και όπως είναι λογικό, κάνουν θραύση… Τι να πρωτοδιαλέξει κανείς: fajitas με κοτόπουλο, γαρίδες, μοσχάρι, χοιρινό ή vegetarian (λεπτοκομμένο κρέας ή θαλασσινά με πιπεριές, κρεμμύδι και ντομάτα ψημένα σε μαντέμι, συνοδεύονται από μαλακές tortillas και καυτερή μεξικάνικη σάλτσα, γουακαμόλε και sour cream), street tacos (μαλακές μεξικάνικες πίτες γεμισμένες με κοτόπουλο και chili con carne), burrito (πίτα γεμισμένη με κιμά ή κοτόπουλο και λιωμένο τυρί) ή chimichanga (τραγανή τηγανητή tortilla με γέμιση από ψητό κοτόπουλο ή κιμά και τυρί).

Οφείλουμε να τονίσουμε την διαρκή αναζήτηση νέων γευστικών τάσεων από τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι φροντίζουν να ταξιδεύουν συστηματικά στο εξωτερικό, να βλέπουν, να δοκιμάζουν και να αφομοιώνουν ό,τι καινούργιο δημιουργείται στον χώρο του μεξικάνικου φαγητού, «εξελληνοποιώντας» το, προκειμένου να ενταχθεί αρμονικά στην ελληνική γαστρονομική κουλτούρα.

Από αυτή την αναζήτηση προήλθε και η ενότητα του μενού «Westside», η οποία περιλαμβάνει τα λεγόμενα Tex Mex, δηλαδή όλα εκείνα τα πιάτα που μπλέκουν τις αμερικάνικες «αγάπες», όπως το burger, τα onion rings, τα chicken wings και το steak, με μεξικάνικες πινελιές από chili και ραντσέρα σος για παράδειγμα.

Από όλα τα παραπάνω προκύπτει ότι το μενού του Amigos είναι πληθωρικό και εν γένει πιστό στην παραδοσιακή μεξικάνικη κουζίνα, με ελάχιστες μικρές παραφωνίες που προστέθηκαν για να ικανοποιήσουν τους μη φίλους αυτών των γεύσεων, όπως π.χ. τα ζυμαρικά alfredo ή αυτά με μανιτάρια και κρέμα γάλακτος και το σουφλέ σοκολάτας, η πανακότα και το κέικ σοκολάτας στα επιδόρπια.

Σημαντικό: μην παραλείψετε να συνοδεύσετε τα πιάτα σας με σπιτική σαγκρία ή ωραιότατη αυθεντική μαργαρίτα λεμόνι ή φράουλα, σε κανάτα ή ποτήρι. Κάτι ξέρουν οι Μεξικάνοι…

Πληροφορίες: Amigos , Μεγάλου Αλεξάνδρου 70, Νέα Σμύρνη, 210 9332220, www.amigos.gr , www.facebook.com/amigos.gr , 22-25 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]