Τα πιο κλασικά σουβλάκια της Αθήνας για να χορτάσετε χωρίς να ξοδευτείτε

ta-pio-klasika-soublakia-tis-athinas-gia-na-xortasete-xoris-na-ksodeuteite

ΠΕΜΠΤΗ, 16 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Επειδή αγαπάμε πολύ το «greek souvlaki» και λατρεύουμε την μυρωδιά και τη γεύση του καλοψημένου ψαχνού, αλλά οι καιροί είναι δύσκολοι και το ζωνάρι έχει σφίξει για τα καλά, συγκεντρώσαμε τις πιο «δυνατές» διευθύνσεις για να απολαύσετε τα πιο κλασικά σουβλάκια της πόλης και να εξοικονομήσετε χρήματα.

Αν και προσωπικά, έχω μια ιδιαίτερη αδυναμία στα τυλιχτά σουβλάκια με λαδωμένη πίτα -γιατί εκεί νομίζω ότι βρίσκεται ένα πολύ μεγάλο μέρος της νοστιμιάς τους- παραθέτω παρακάτω ορισμένα από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας -με λαδωμένη ή αλάδωτη πίτα ή ακόμα και καλαμάκια, ανάλογα με τις προτιμήσεις του καθενός- προκειμένου να βρείτε μια καλή «λύση» χωρίς να φορτώσετε το μισοάδειο πορτοφόλι σας.

Τζατζικοκίνηση

Αν και ο ιδιοκτήτης του είναι φανατικός Βάζελος, οι πελάτες δεν σκοντάφτουν σε χρώματα φανέλας ή αθλητικές προτιμήσεις και τιμούν δεόντως το σουβλατζίδικο, που όπως λέει και το όνομά του, αγαπά το τζατζίκι. Με εμπειρία και προτίμηση στα χοιρινά καλαμάκια, δεν έχει γύρο, ενώ πρόσφατα πρόσθεσε εκτός από τις πατάτες και ελάχιστα ακόμα κρεατικά. Με το μοτο δε, «δίνετε λίγα, τρώτε πολλά, η κρίση ζορίζει, η τζατζικοκίνηση ταΐζει» είναι απόλυτα ενταγμένο στο κλίμα της εποχής!

Πληροφορίες: Πηνελόπης Δέλτα 8, Νέο Ψυχικό, Ελληνορώσων, 210 6744801

Θανάσης

Το γνωστότερο τυλιχτό σουβλάκι με κεμπάπ στην πόλη. Νόστιμο, ζουμερό, μοσχοβολιστό και καλοψημένο. Μέχρι πρότινος ο Θανάσης σέρβιρε αποκλειστικά κεμπάπ. Πρόσφατα, πρόσθεσε και χοιρινά σουβλάκια αλλά και γύρο. Αν τον επισκεφτείτε όμως, μην αποσυντονιστείτε. Το κεμπάπ είναι η σπεσιαλιτέ του και πρέπει να το δοκιμάσετε.

Πληροφορίες: Μητροπόλεως 69, Μοναστηράκι, 210 3244705

Το σουβλάκι της Χαροκόπου

Από τα καλύτερα σουβλάκια της Αθήνας, ζουμερά και χορταστικά. Με καλαμάκι, μπιφτέκι, γύρο, κοτόπουλο, κεμπάπ, λουκάνικο ή σεφταλιά. Προτείνουμε το καλαμάκι χοιρινό που είναι μεγάλο και ζουμερό, όπως πρέπει. Θυμίζει έντονα ψησταριά παρά σουβλατζίδικο και σε κερδίζει με τα τεράστια καλαμάκια του και τα νόστιμα μπιφτεκοειδή του.

Πληροφορίες: Χαροκόπου 46 Καλλιθέα 210 9596569

Αράχωβα

Παραδοσιακός χώρος για καλό ελληνικό σουβλάκι, με πολύ κρεμμύδι, «δυνατό» τζατζίκι και καλό κρέας, αποτελεί στέκι για τους κατοίκους της Πετρούπολης και των περιχώρων καθώς βρίσκεται χρόνια τώρα λίγο κάτω από την πλατεία Πετρουπόλεως. Η εξυπηρέτηση είναι ταχύτατη και το καλαμάκι του εξαιρετικό. Ο κόσμος εδώ πάει κι έρχεται και δεν τελειώνει ποτέ…

Πληροφορίες: 25ης Μαρτίου 83, Πετρούπολη, 2105051217

Κάβουρας

Ιστορικό πια σουβλατζίδικο στο κέντρο των Εξαρχείων. Για πολλά χρόνια διατηρούσε την πατροπαράδοτη εμφάνισή του, αλλά τον τελευταίο καιρό έκανε ολικό ρεκτιφιέ στον χώρο του ο οποίος έγινε μοντέρνος κι αγνώριστος. Το σουβλάκι του παραμένει όμως, στα top της Αθήνας, με πολύ κόσμο όλων των ηλικιών. Το καλαμάκι του είναι νόστιμο, με μπόλικο αλάτι, ενώ τα τυλιχτά του είναι πατροπαράδοτα, με λαδωμένη πίτα και πατάτες. Αποτελεί στέκι χρόνων για τους λάτρεις του κέντρου.

Πληροφορίες: Θεμιστοκλέους 64, Εξάρχεια, 210 3837981

Ερυθρός

Τοποθετημένο χρόνια τώρα στην οδό Σεβαστουπόλεως, το ψητοπωλείο Ερυθρός φτιάχνει ένα από τα καλύτερα σουβλάκια της πόλης. Νόστιμο, με καλό κρέας και ελαφρώς ξεροψημένη πίτα. Διάσημο είναι και κοτόπουλο στα κάρβουνα που κάνει και δίνει την ιδανική λύση για ψητά στους Αμπελόκηπους. Αν είστε φίλοι της προβατίνας, εδώ θα βρείτε νόστιμα παϊδάκια.

Πληροφορίες: Σεβαστουπόλεως 38, Αμπελόκηποι 2107702690

Λευτέρης

Η «σκούφια» του Λευτέρη στην Ομόνοια κρατάει από το 1951. Για χρόνια θεωρούνταν το πιο πικάντικο σουβλάκι στην Αθήνα. Εδώ θα αρκεστείτε σε πίτα μπιφτέκι που είναι και η σπεσιαλιτέ του. Οι φανατικοί του… «αθλήματος» σχηματίζουν ουρές το μεσημέρι για μια πίτα με μπιφτέκι, κρεμμύδι και ντομάτα. Οι θιασώτες του Λευτέρη πιστεύουν ότι τα μεγάλα σουβλάκια είναι άνοστα και αντιπαραδοσιακά, ενώ ο Λευτέρης κρατάει την παράδοση. Αν κάνεις δε, το λάθος και του ζητήσεις πατάτες, βγάζει καπνούς…

Πληροφορίες: Σατωβριάνδου 20, 210 5225676

Πανερυθραϊκός

Το σουβλάκι του Πανερυθραϊκού στη Νέα Ερυθραία είναι σίγουρα από τα καλύτερα της πόλης. Αν και μικρό, έχει καλό και μαλακό κρέας, χωρίς ίχνος σος ή τζατζικιού, γεγονός που το κάνει ακόμα πιο ιδιαίτερο. Αν πεινάτε πολύ θα πρέπει να παραγγείλετε τουλάχιστον τρία. Μην τα λυπηθείτε και συνδυάστε τα με παγωμένη μπίρα.

Πληροφορίες: Νέα Ερυθραία Ν. Πλαστήρα 43, 210 800027

Το χειροποίητο σουβλάκι της Ανάληψης

Σε έναν χώρο που δεν είναι καθόλου φιλόξενος, μπορείτε να φάτε το μεγαλύτερο και πολύ νόστιμο χοιρινό καλαμάκι. Το κρέας του είναι ιδιαίτερα μαλακό και προτείνεται για delivery (αν και θέλει υπομονή στην παράδοση) στην περιοχή των Βριλησσίων και των περιχώρων. Το καλαμάκι του συνοδεύεται με φρεσκοψημένα στρογγυλά πιτάκια. Αξίζουν την προσοχή σας επίσης, τα παϊδάκια στα κάρβουνα, τα μπριζολάκια και τα χοιρινά φιλετάκια του.

Πληροφορίες: Εθνικής Αντιστάσεως 26, Βριλήσσια, 210 6848062

Λιβαδειά

Σπεσιαλιτέ του μαγαζιού είναι το παραδοσιακό χοιρινό του καλαμάκι με ψωμί και πατάτες τηγανητές, σαν το καλό και ονομαστό σουβλάκι της Λιβαδειάς. Αποτελεί ωδή στην απλότητα και τη νοστιμιά εδώ και χρόνια και κλασικό στέκι για νόστιμο φαγητό στο κέντρο της Αθήνας. Το σουβλάκι του είναι νόστιμο, με λαδολέμονο και ρίγανη και ταιριάζει άψογα με το χωριάτικο ψωμάκι. Το μεσημέρι θα συναντήσετε ουρά…

Πληροφορίες: Γλάδστωνος 7, 210-3832413, 3825760 Αθήνα

Πάνθεον

Συνοικιακό σουβλατζίδικο στο κέντρο της Κυψέλης. Σουβλάκι για κλασικά γούστα, καλαμάκι, τυλιχτό, κρέατα στη σούβλα και στη σχάρα, παϊδάκια, κοτόπουλο, κοκορέτσι. Στα must είναι η υπέροχη σκεπαστή του, κλασική ή γίγας. Δύο πίτες τοποθετούνται πάνω κάτω, με γέμιση από χοιρινό γύρο ή γύρο κοτόπουλο, τυρί λιωμένο, πιπεριές και ό,τι άλλο επιθυμείτε, φτιάχνοντας μια γευστικότατη σκεπαστή που θα σας κερδίσει στα σίγουρα.

Πληροφορίες: Ευελπίδων και Τζουμάγιας 1, Κυψέλη, 210 8828828

Αφροδίτη

Κι επειδή στην Κύπρο ξέρουν από καλό ψητό κρέας, δεν θα μπορούσαμε να παραλείψουμε να αναφέρουμε αυτή την ημέρα το γιγαντιαίο παραδοσιακό κυπριακό σουβλάκι της Αφροδίτης, σε μεγάλη κυπριακή πίτα, με σεφταλιά, καλαμάκι ή mix (όπως χαρακτηριστικά λέγεται στην Κύπρο), μπόλικα αγγουράκια και ντομάτες και αρκετό λεμόνι. Αξίζει την προσοχή σας...

Πληροφορίες: Καποδιστρίου 8, Αγ. Παρασκευή, 210 6390160 και Κων. Παλαιολόγου 3, Σπάτα, 2106635263.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]