Πόσα ξέρετε για τη σαλάτα του Καίσαρα;

salata-kaisara-caesars

Κι όμως, ο Καίσαρας δεν έχει σχέση με αυτή τη σαλάτα...

ΠΕΜΠΤΗ, 05 ΙΟΥΛΙΟΥ 2018

H πασίγνωστη και αγαπημένη Caesar’s salad δεν είναι αυτό που νομίζατε τόσα χρόνια…

Από την ονομασία της, όλοι υποθέτουν ότι πίσω της κρύβεται ο Ρωμαίος Αυτοκράτορας. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι ο Caesar Cardini, ένας ιταλός σεφ που μετανάστευσε στις Η.Π.Α. μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, είναι αυτός στον οποίο οφείλουμε την ύπαρξη και την ονομασία της Ceasar’s.

O Cardini και η οικογένειά του άνοιξαν ένα εστιατόριο στην Τιχουάνα του Μεξικού και σύμφωνα με την κόρη του, τη γιορτή της 4ης Ιουλίου 1924, το εστιατόριο φάνηκε να ξεμένει από προμήθειες, λόγω της μεγάλης προσέλευσης κόσμου. Τότε, με τα υλικά που του απέμειναν, ο Cardini έφτιαξε μια σαλάτα με ντρέσινγκ, η οποία έμεινε γνωστή μέχρι σήμερα ως η «Σαλάτα του Καίσαρα» ή αλλιώς “Caesar’s Salad”.

Σύμφωνα με μια διαφορετική ιστορία, βέβαια, από το συνέταιρο του Cardini, Paul Maggiora, η σαλάτα αυτή φτιάχτηκε για έναν αμερικανό αεροπόρο και αρχικά είχε ονομαστεί «η σαλάτα του αεροπόρου», ενώ είχε επινοηθεί από τον Maggiora κι όχι τον Cardini.

Η εκδοχή αυτή υποστηρίζεται και από κάποιους αεροπόρους, οι οποίοι περιγράφουν ότι έπειτα από μια βραδιά διασκέδασης και ποτού, αρκετοί καθυστέρησαν να επιστρέψουν στη βάση τους και ξέμειναν στο εστιατόριο για να περάσουν τη νύχτα. Το πρωί, ο Cardini τους έφτιαξε την περίφημη σαλάτα, που ονομάστηκε όντως «σαλάτα του αεροπόρου» αρχικά, μέχρι να πάρει τη σημερινή της ονομασία.

Η αυθεντική συνταγή περιλαμβάνει και αβγό

Bonus Facts:

  • Όταν ήταν παιδί, η διάσημη μαγείρισσα Julia Child έτρωγε στο εστιατόριο του Cardini τη δεκαετία του ’20 και είχε δοκιμάσει πολλές φορές τη σαλάτα από τα χέρια του ίδιου του Cardini. Περίπου 50 χρόνια αργότερα επικοινώνησε με την κόρη του, Rosa Cardini, και πήρε την αυθεντική συνταγή για να τη βάλει στο βιβλίο της.
  • Η αυθεντική σαλάτα δεν τρωγόταν με πιρούνι, αλλά με τα χέρια. Ο Caesar χρησιμοποιούσε ολόκληρο το μαρούλι κι έβαζε όλα τα υλικά πάνω σε κάθε φύλλο. Έτσι, ο καθένας έπαιρνε ένα φύλλο με τα χέρια του και το έτρωγε.
  • Η αυθεντική συνταγή περιλάμβανε βραστά αβγά και ιταλικό ελαιόλαδο.