Θα αφήνατε ποτέ το κόκκινο και το λευκό κρασί για λίγο μπλε;

gik-mple-krasi

Κρασί χρώματος... μπλε ηλεκτρίκ ετοίμασαν οι Ισπανοί

ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΙΟΥΝΙΟΥ 2016

Αν το ροζέ σας φαίνεται passé, ενώ το κόκκινο και το λευκό σας μοιάζουν αρχαία, ήρθε η ώρα να τσουγκρίσετε το ποτήρι σας με λίγο μπλε κρασί, που καταφτάνει σε διάφορα σημεία του κόσμου από την ισπανική start-up, Gik.

Έχουμε καλά νέα για όσους ψάχνουν το next big thing στον οινικό κόσμο, αφού ένα νέο κρασί πρόκειται να αλλάξει τα πράγματα για πάντα. Έπειτα από τόσα χρόνια που ακούμε «να σου βάλω λίγο ροζέ ή κόκκινο;» πλέον θα υπάρχει και η επιλογή του... μπλε ηλεκτρίκ, αφού αυτό είναι το χρώμα του νέου κρασιού που βγάζει η ισπανική εταιρία, Gik.

Σύμφωνα με το site της εταιρίας, αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να ξεχάσουμε όλα όσα γνωρίζαμε μέχρι σήμερα για το κρασί, να «ξεμάθουμε» τις εκατοντάδες προστατευμένες οινικές περιοχές και όλα αυτά που μας έχουν μάθει οι sommelier, αφού στην Gik δεν πιστεύουν σε κανόνες. Σύμφωνα με τους ίδιους, κανείς δεν χρειάζεται να μελετήσει τη βίβλο της οινολογίας για να απολαύσει λίγο κρασί και μέσα σε όλο αυτό το πρωτοποριακό κλίμα, δημιούργησαν ένα κρασί χρώματος μπλε.

Το μπλε κρασί τους παράγεται από κόκκινες και λευκές ποικιλίες σταφυλιού που καλλιεργούνται σε αμπελώνες κοντά στη Μαδρίτη και δεν έχει υποστεί διαδικασία παλαίωσης. Ο χυμός τους παίρνει την μπλε απόχρωση από τις ανθοκυανίνες, μια χρωστική που βρίσκεται στη φλούδα του σταφυλιού και λίγο χρώμα που προκύπτει από το εκχύλισμα του φυτού Isatis tinctoria, ενώ του προστίθεται κι ένα μη θερμιδικό γλυκαντικό.

Το μπουκάλι μπλε κρασιού κοστίζει περίπου 10 ευρώ και προς το παρόν διατίθεται στην Ισπανία, τη Γαλλία, το Ηνωμένο Βασίλειο, την Ολλανδία και τη Γερμανία, ενώ σύντομα θα επεκταθεί και στις Η.Π.Α.

Το κρασί αυτό, μάλιστα, ταιριάζει ιδανικά με σούσι, νάτσος με γουακαμόλε, καρμπονάρα και καπνιστό σολομό, ενώ το χρώμα του φαίνεται ότι συνδέεται με την κίνηση, την καινοτομία, την αλλαγή, τη ρευστότητα και το άπειρο.