Οι καλύτεροι σεφ του κόσμου αποκαλύπτουν τις αγαπημένες τους γαστριμαργικές εμπειρίες

bottura

Ο Massimo Bottura βρίσκεται για φέτος στην κορυφή

ΔΕΥΤΕΡΑ, 04 ΙΟΥΛΙΟΥ 2016

Ποιος είναι καλύτερος να μας καθοδηγήσει στα «μυστικά» της γαστρονομίας του πλανήτη, από τον Rene Redzepi του Noma, τον Joan Roca του El Celler de Can Roca και άλλους βραβευμένους και αξιόλογους σεφ, τα εστιατόρια των οποίων βρίσκονται στα καλύτερα του κόσμου;

Massimo Bottura, Osteria Francescana (Modena, Ιταλία)
Η Osteria Francescana και ο σεφ Massimo Bottura βρέθηκαν φέτος στην κορυφή της λίστας των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου, συγκεντρώνοντας τα φώτα πάνω τους. Όπως αναφέρει ο ίδιος, το πρώτο μέρος που επισκέπτεται όπου κι αν ταξιδέψει είναι οι τοπικές αγορές. Λατρεύει τη σκεπαστή αγορά Albineli στο κέντρο της Modena, όπου κάποιος μπορεί να βρει από γαλακτοκομικά με τα καλύτερα ιταλικά τυριά, μέχρι μπαχαρικά, αρωματικά βότανα, αντσούγιες, φρούτα, λαχανικά, κρέας, ψάρι…

www.wikipedia.org

Ο Joan Roca συστήνει πρωινό στην αγορά Krabi της Ταϊλάνδης

Joan Roca, El Celler de Can Roca (Χιρόνα, Ισπανία)
Ο Joan Roca του El Celler de Can Roca που πέρσι βρέθηκε στην κορυφή των 50 καλύτερων εστιατορίων του κόσμου συστήνει πρωινό στην αγορά Krabi στην Ταϊλάνδη. Εκεί θα βρείτε άφθονη ντόπια παραγωγή, υπέροχη μυρωδιά φρέσκων φρούτων και φανταστικές υφές. Ειδικά για ένα μάγειρα, η αγορά αυτή είναι κάτι σαν παράδεισος, με πλήθος ανθρώπων να μαγειρεύουν και να δοκιμάζουν, με πλούσια ποικιλία κάρυ, πάστες γαρίδες, καρύδες, κόλιαντρο, κολοκύθες στον ατμό με αβγό, γάλα και ζάχαρη και άλλες ιδιαίτερες και φρέσκες γεύσεις. Η καλύτερη ώρα να βρεθεί κάποιος εκεί είναι γύρω στις 7 το πρωί, με τη φρεσκάδα της νύχτας να παραμένει και τον ήλιο να ανατέλλει ανοίγοντας… την όρεξη.

www.wikipedia.org / MIKEL ARRAZOLA

Ο Redzepi στη μέση και γύρω η ομάδα του

Rene Redzepi, Noma (Κοπεγχάγη, Δανία)
Όσοι ασχολούνται στοιχειωδώς με τη γαστρονομία, σίγουρα θα έχουν ακουστά τον σεφ του Noma, Rene Redzepi, έναν τόσο πρωτοποριακό σεφ που ανέβασε τη σκανδιναβική κουζίνα και σχεδιάζει μια… αστική φάρμα για το μέλλον. Ο ιδιαίτερος και ταλαντούχος αυτός σεφ αναφέρεται στην αγορά Mercado de Abastos στην Oaxaca του Μεξικού, ως την καλύτερη αγορά που έχει επισκεφτεί. Ο λόγος είναι η ποικιλία των προϊόντων που μπορεί κάποιος να βρει εκεί, σε εκατοντάδες πάγκους με εποχιακά ποτά, τάκος και τα πιο τραγανιστά chicharrones (χοιρινή τηγανητή κρούστα).

Μια φάρμα-εστιατόριο στην Προβηγκία έχει εντυπωσιάσει τον σεφ Daniel Humm

Daniel Humm, Eleven Madison Park (Νέα Υόρκη)
Το Eleven Madison Park είναι το εστιατόριο που ολοκλήρωσε την τελική τριάδα με τα καλύτερα εστιατόρια του κόσμου για φέτος. Ο σεφ του, Daniel Humm, προτείνει μια φάρμα-εστιατόριο στην Προβηγκία, την Ferme Auberge Le Castelas στο Le Castelas, Sivergues, που αποτελεί εντυπωσιακό μέρος για όσους αγαπούν τη γεύση και το ψάξιμο. Το φαγητό εκεί είναι εξαιρετικό, ετοιμάζεται με απλό τρόπο και στα πιάτα του μπορεί να βρει κανείς ψητά λαχανικά με ντόπιο χοιρομέρι, ψητό χοιρινό με πατάτες, λιγουρευτά τυριά που παράγονται εκεί και μπόλικο κρασί. Τα τραπέζια του είναι φτιαγμένα από τεράστιες πέτρες και όλα σερβίρονται με νοοτροπία κοινότητας. Όσο δειπνεί κάποιος, μπορεί να δει τις κατσίκες που βόσκουν, ενώ το μέρος έχει μια υπέροχη θέα πάνω από την κοιλάδα.

Φρέσκες, ντόπιες πατάτες που μαγειρεύονται κάτω από τη γη στις Άνδεις αναπολεί ο σεφ Virgilio Martinez Veliz

Virgilio Martinez Veliz, Central (Λίμα, Περού)
Η Λίμα αποτελεί μια ιδιαίτερη γαστρονομική πρωτεύουσα τα τελευταία χρόνια και το Central ένα από τα καλύτερα εστιατόρια της. Ο σεφ Virgilio Martinez, ο αγαπημένος της σκηνής της Λίμα, αναφέρει ότι δεν υπάρχει τίποτα καλύτερο από το να είναι κανείς ψηλά στις Άνδεις στο Janac Chuquibamba, κοντά στο Cusco, και να απολαμβάνει φρέσκες, ντόπιες πατάτες που μαγειρεύονται κάτω από τη γη, με ζεστές πέτρες και αρωματικά βότανα. Όπως λέει ο ίδιος, είναι πολύ ξεχωριστή εμπειρία να βλέπει κάνεις τις κοινότητες των Άνδεων να πραγματοποιούν ζωντανά αυτού του είδους τη μαγειρική. Αν βρεθείτε ποτέ εκεί, ζητήστε από έναν ντόπιο σεφ ξενοδοχείου στο Cusco να σας συστήσει το καλύτερο μέρος για να απολαύσετε αυτή την ιδιαίτερη εμπειρία.

H φρέσκια παραγωγή και καλές πρώτες ύλες εντυπωσιάζουν τον Andoni Luis Aduriz

Andoni Luis Aduriz, Mugaritz (Ρεντέρια, Ισπανία)
Ο Andoni Luis Aduriz θεωρείται για πολλούς ως ο φυσικός κληρονόμος του τίτλου του πιο πρωτοπόρου σεφ της Ισπανίας, μετά τον Ferran Adrià. Ως ειδήμων, πιστεύει ότι οι γαστρονομικές εμπειρίες δεν περιλαμβάνουν απαραίτητα γεύμα σε κάποιο ακριβό εστιατόριο, ενώ υπάρχουν φορές που δεν περιλαμβάνουν καν το φαγητό ή το μαγείρεμα -αρκεί το να βρίσκεται κάποιος κοντά σε φρέσκια παραγωγή και καλές πρώτες ύλες. Για τον ίδιο, ένα κρύο πρωινό πριν το χάραμα στην αγορά Tsukiji του Τόκιο αποτελεί μια από τις ομορφότερες αναμνήσεις του, με τα ιδιαίτερα ψάρια, το αχνιστό μπολ με ramen (γιαπωνέζικη σούπα με νουντλς) και την όλη ατμόσφαιρα να μοσχομυρίζει φρεσκάδα.