Ζεσταθείτε με 6 νόστιμες σούπες

zestatheite-me-6-nostimes-soupes-nostimes-soupes

ΤΡΙΤΗ, 28 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2012

Επειδή έχουμε ακόμη αρκετές κρύες νύχτες μπροστά μας μέχρι ν’ ανοίξει ο καιρός, τίποτα δεν είναι καλύτερο για να σας ζεστάνει αποτελεσματικά από μια αχνιστή σούπα. Αν κρατάει μάλιστα κι από την Κορέα, ακόμα καλύτερα, αφού εκεί ειδικεύονται στις σούπες και τα βραστά.

Η έννοια «σούπα» έχει διαφορετικές αποχρώσεις και λέξεις που την εκφράζουν στην κορεατική γλώσσα. Το «Jigae» είναι περισσότερο το κλασικό «βραστό», όπως θα λέγαμε εμείς. Επίσης, το tang και το guk είναι παρόμοια στην εμφάνιση, το guk όμως, φτιάχνεται στο πι και φι, ενώ το tang χρειάζεται πολύ χρόνο. Όπως και να ‘χει πάντως, μια καλή σούπα χρειάζεται μια καλή βάση, είτε αυτή είναι ζωμός από ραπανάκι είτε από σιγοβρασμένα οστά βοδιού.

Θωρακιστείτε λοιπόν, ενάντια στο κρύο καταναλώνοντας μία από τις παρακάτω 7 γερές και υγιεινές σούπες που προτείνει το CnnGo και θα είστε έτοιμοι να αντιμετωπίσετε τον «Μάρτη γδάρτη» και το κρύο που μας επιφυλάσσει...

Λαχταριστή ψαρόσουπα

Το Pollock είναι ένα είδος λευκού ψαριού παραπλήσιο του μπακαλιάρου και χρησιμοποιείται για τη συγκεκριμένη κορεάτικη σούπα είτε κατεψυγμένο, είτε φρέσκο.

Οι σούπες αυτού του είδους μπορεί να περιλαμβάνουν ψάρι, ραπανάκια, φρέσκα κρεμμυδάκια, τόφου, φασολάκια, καθώς και αντζούγιες αν το επιθυμείτε. Όλα αυτά βρασμένα μαζί, δημιουργούν έναν μεθυστικό ζωμό, σύνθετο και πικάντικο. Αν σας αρέσει δοκιμάστε να προσθέσετε και αυγοτάραχο στο ζουμί μαζί με το κρέας του ψαριού.

Κοτόσουπα με ολόκληρο κοτόπουλο

Η κορεάτικη σπουδή στην κοτόσουπα περιλαμβάνει ένα ολόκληρο μικρό κοτόπουλο, παραγεμισμένο με σκόρδο, ρύζι και σίγουρα ginseng (κινέζικο φυτό), που βράζεται μέχρι να ενοποιηθούν τα συστατικά του.

Η συγκεκριμένη σούπα χρησιμοποιείται και σαν παραδοσιακό δυναμωτικό. Αν και θα περιμέναμε να καταναλώνεται τις πιο κρύες μέρες του, αντίθετα είθισται να τρώγεται τις τρεις πιο ζεστές ημέρες του καλοκαιριού, με βάση τη θεωρία που θέλει να αντιπαλεύεις τη ζέστη… με ζέστη.

Δεν υπάρχει ωστόσο κανένας λόγος να μην εκμεταλλευτείτε εσείς τις τονωτικές ιδιότητες του καταπραϋντικού αυτού ζωμού, όταν είστε κρυωμένοι και εκλιπαρείτε για μια κοτόσουπα της μαμάς ή όταν κάνει πολύ κρύο.

Ιδιαίτερη σούπα από ρύζι

Οι Κορεάτες υποδέχονται συνήθως το νέο σεληνιακό έτος με αυτόν τον κρεατώδη ζωμό, γεμάτο με κομμάτια «κέικ» ρυζιού και γαρνιρισμένο με νιφάδες φυκιών ή λεπτοκομμένο αυγό. Ωστόσο μπορεί κανείς να τον απολαύσει οποιαδήποτε ημέρα του χρόνου.

Τα «κέικ» ρυζιού (rice cakes) στη συγκεκριμένη σούπα φτιάχνονται από ρυζάλευρο. Μες στη σούπα, τα κομματάκια αυτά διατηρούν το σχήμα τους προσφέροντας με τη λαστιχώδη υφή τους μια όμορφη γευστική εμπειρία.

Σούπα από ουρά βοδινού

Αυτή η σούπα αποτελεί μια σχετικά λιτή πρόταση φαγητού. Περιέχει μόλις τρία συστατικά: ουρά βοδινού, αλάτι και φρέσκο κρεμμυδάκι για γαρνιτούρα (και φυσικά, το αυτονόητο νερό). Η απλότητά της ωστόσο επιφυλάσσει κι έναν κίνδυνο. Αν δεν πετύχει γίνεται σαν έναν νερουλό και άγευστο ζωμό. Αν πετύχει όμως, θα γλύφετε τα δάχτυλά σας.

Ο ζωμός της σούπας διατρέχει το σώμα και μαλακώνει τους πόνους του κορμιού και το συνάχι. Το να καταφέρει κανείς όμως, να φτιάξει αυτόν τον τέλειο ζωμό, είναι μια άσκηση υπομονής, ταλέντου και πολλές φορές, ενός καλά φυλασσόμενου μυστικού…

Σούπα από στήθος μοσχαριού

Πρόκειται για κοντοξάδερφο της σούπας που μόλις προαναφέραμε. Ο ζωμός της έχει ένα αδιαφανές λευκό χρώμα και είναι το ίδιο θρεπτικός. Προέρχεται από σιγανό βράσιμο οστών βοδινού και στήθους για ώρες, ίσως και για μέρες.

Η σούπα, που η καταγωγή της κρατάει από τη Δυναστεία των Silla, ήταν το άμεσο αποτέλεσμα ενός διατάγματος του βασιλιά, που διέταξε τη δημιουργία ενός πιάτου που θα έβγαζε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα με δεδομένα τα πολύ περιορισμένα αποθέματα τροφίμων. Η σούπα αυτή σερβίρεται συνήθως με noodles, ψιλοκομμένο κρέας, φρέσκα κρεμμύδια και αλάτι και δεν διαφέρει πολύ σε γεύση από τη δική μας κρεατόσουπα.

Σούπα από μοσχαρίσια παϊδάκια

Εμείς συνηθίζουμε να τρώμε τα παϊδάκια ψητά στα κάρβουνα, αλλά στην Κορέα τα αξιοποιούν και ως πρώτη ύλη για μια νόστιμη κρεατόσουπα. Αυτή η σούπα είναι άλλη μια «γερή» δόση βοδινού ζωμού, στην οποία πρωταγωνιστούν τα παϊδάκια. Το κρέας έχει σιγοβράσει τόσο πολύ, που έχει μαλακώσει υπερβολικά και «ξεκολλάει» μόνο του από το κόκκαλο.