Κυρίμαι: Η μανιάτικη κουζίνα σε μοντέρνες «περιπέτειες»

kurimai-i-maniatiki-kouzina-se-monternes-peripeteies

ΠΕΜΠΤΗ, 08 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Σε μια μαγευτική τοποθεσία, στον Γερολιμένα Μάνης, στον χώρο του πετρόχτιστου ξενοδοχείου «Κυρίμαι», ο Γιάννης Μπαξεβάνης έβαλε την προσωπική του πινελιά σε ένα δημιουργικό μενού με έμπνευση από την τοπική γαστρονομική παράδοση που σίγουρα θα απογειώσει τον ουρανίσκο σας.

Ο Μάρτης έφτασε και με λίγη ακόμα υπομονή ο καιρός θα «ανοίξει». Το μυαλό ολοένα και τρέχει σε όμορφους προορισμούς της Ελλάδας, δίπλα στη θάλασσα, σε σημεία που ο ήλιος μοιράζεται τον ορίζοντα με το κύμα και την πέτρα. Φαντάζεστε τίποτα καλύτερα από ένα σαββατοκύριακο στη Μάνη;

Εκεί, στον κόλπο του Γερολιμένα, στο νότιο άκρο της Μάνης, βρίσκεται το ξενοδοχείο «Κυρίμαι», τοποθετημένο πάνω στη θάλασσα, με ανοιχτό ορίζοντα και ιδιαίτερα προσεγμένα δωμάτια που αγαπούν την παράδοση του τόπου. Η φιλοξενία και η ζεστασιά του χώρου είναι μοναδικές, κάνοντας τους επισκέπτες να νιώθουν σαν στο σπίτι τους.

Ο chef Γιάννης Μπαξεβάνης, εδώ και παραπάνω από 7 χρόνια, συνεργάζεται ως σύμβουλος με το εστιατόριο του ξενοδοχείου και υπογράφει το δημιουργικό μενού του, προσθέτοντας στο υπέροχο σκηνικό, την δική του προσωπική σφραγίδα ποιότητας και νοστιμιάς. Ο γνωστός Έλληνας chef, έχει αναλάβει την επιμέλεια της κουζίνας του Κυρίμαι από την 1η Δεκεμβρίου του 2005, δίνοντας μορφή στην αγάπη του για τη δημιουργική ελληνική κουζίνα.

Κι όλα αυτά σε έναν χώρο, ενταγμένο πλήρως στο γήινο τοπίο της Μάνης, με πρωταγωνιστές… την πέτρα και το ξύλο. Η αίθουσα του εστιατορίου θυμίζει παλιό κελάρι, με πέτρινους τοίχους, μια ξύλινη πόρτα αμπαριού και χοντρά καφετιά παράθυρα που «βλέπουν» το απέραντο γαλάζιο στο νοτιότερο σημείο της Ελλάδας.

O εμπνευστής των γεύσεων του Κυρίμαι Γιάννης Μπαξεβάνης εν ώρα «δράσης»

Ανάμεσα στα δύο τζάκια του εστιατορίου είναι τοποθετημένα όμορφα, αραιά και άνετα, τα ξύλινα τραπεζοκαθίσματα. Ένα μεγάλο κλαδί χαρουπιάς στολισμένο στο πλάι, μαρτυρά αμέσως το σήμα κατατεθέν της Μάνης.

Από το μενού που αλλάζει τακτικά τις επιλογές του ανάλογα με την εποχή και τις πρώτες ύλες που είναι διαθέσιμες κάθε φορά, οι επισκέπτες του «Κυρίμαι» θα έχουν τη δυνατότητα να δοκιμάσουν γεύσεις που συνδυάζουν τη μανιάτικη παράδοση με τη μοντέρνα διάθεση του Γιάννη Μπαξεβάνη. Γι’ αυτό μην απορήσετε αν δείτε το μενού του αλλαγμένο από εποχή σε εποχή, καθώς τα εποχικά προϊόντα είναι η βασική προτεραιότητα του Γιάννη Μπαξεβάνη. Το αποτέλεσμα όπως και να έχει θα είναι μοναδικό. Εμπιστευτείτε το και απολαύστε το…

Το καλωσόρισμα στο τραπέζι μας έφτασε με χαρουπόψωμο, με αφρίδα για να ισορροπήσει η γεύση και λάδι. «Αφρίδα» λέγεται το χοντρό αλάτι που βγαίνει από το Τηγάνι, έναν βράχο της Μάνης, συλλέγεται και πωλείται. Και είναι τόσο νόστιμο! Για αρχή ήρθε κι ένα μπουρεκάκι μελιτζάνας με μια μίνι σαλάτα και ντιπ γιαουρτιού με φέτα και τσίπουρο. Εξαιρετικό! Το ίδιο και η Σαλάτα σπανάκι με τηγανιτό «ταλαγάνι», ξερά φρούτα αμύγδαλα και βινεγκρέτ ροδιού.

Το σύγκλινο δεν θα μπορούσε να λείπει φυσικά, από ένα παραδοσιακό μανιάτικο τραπέζι. Ο Γιάννης Μπαξεβάνης φρόντισε να το «δέσει» με πορτοκάλι και να το συνοδεύσει με ένα εξαιρετικό πλιγούρι. «Αποκάλυψη» ήταν και το μοσχαρίσιο συκώτι στη σχάρα, με φάβα, καραμελωμένα κρεμμύδια και λάδι δεντρολίβανου. Νόστιμη και καθόλου «σκληρή» γεύση, που ισορροπούσε άψογα με τα συνοδευτικά του.

Ο καπνισμένος κόκορας με πουρέ πατάτας και βασιλομανιταριού ήταν εξαιρετικός. Η καπνιστή του γεύση έδινε τη διαφορετικότητα που χρειαζόταν, ενώ ο πουρές ήταν μοναδικός. Το μοσχαρίσιο φιλέτο με πολέντα γραβιέρας, φύλλα καπουτσίνου και μαύρη τρούφα ήταν πρωτότυπος, ενώ τα φύλλα καπουτσίνου δεν έχουν καμία απολύτως σχέση με τον καφέ. Μην μπερδευτείτε. Πρόκειται για φυτό τα λουλούδια του οποίου τρώγονται και στολίζουν όμορφα τα πιάτα με το πορτοκαλί και κόκκινο χρώμα τους.

Τα ελληνικά κρασιά της λίστας ήταν προσεκτικά διαλεγμένα. Δοκιμάσαμε Cabernet Sauvignon Anima 2006 με βραβείο Gold Medal International στο διεθνή διαγωνισμό κρασιού Θεσσαλονίκης του 2008 που ταίριαζε άψογα με τη δυνατή γεύση των κρεατικών μας.

Και τα γλυκά στάθηκαν στο ίδιο ύψος με τα κυρίως χωρίς να υστερούν ούτε σε έμπνευση, ούτε και σε γεύση. Ένας «μοντέρνος» μπακλαβάς με ανανά, ξερά φρούτα και παγωτό βανίλια Μαδαγασκάρης θα κερδίσει σίγουρα ακόμα και τους δύσκολους «παίκτες» με το τραγανό του φύλλο και την εξαιρετικά ισορροπημένη γεύση του, ενώ οι λάτρεις της σοκολάτας θα βρουν τον παράδεισό τους με ένα Φοντάν ζεστής σοκολάτας με παγωτό βανίλια, σερβιρισμένο σε ποτήρι του καφέ. Εμπνευσμένο και γευστικότατο. Η καρυδόπιτα με παγωτό ήταν στα γλυκά-έκπληξη της ημέρας και ήταν φοβερή. Ιδανικά σιροπιασμένη, έκλεισε όμορφα το δείπνο μαζί με ένα ποτήρι αφρώδες Spumante για τη… χώνεψη.

Καλό ταξίδι λοιπόν, στα τοπία και τις γεύσεις της Μάνης!

Πληροφορίες: Κυρίμαι, Γερολιμένας, Μάνη, 27330 54288, 28-32 ευρώ.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]