Πεκίνο: το νέο Bordeaux του κρασιού;

pekino-to-neo-bordeaux-tou-krasiou

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

To γαλλικό κρασί κυριαρχεί στην παγκόσμια αγορά εδώ και αιώνες, ωστόσο η νέα οικονομική πραγματικότητα φέρνει την ανάπτυξη παραγωγής κρασιού υψηλού επιπέδου και στην άλλη άκρη του κόσμου: στην Κίνα.

Πάνε μόλις λίγοι μήνες από τότε που ένα Cabernet sauvignon από το Grace Vineyard που βρίσκεται στην τρίτη πιο φτωχή περιοχή της Κίνας, τη Ningxia, νίκησε με το σπαθί του κάποια από τα σημαντικότερα γαλλικά ονόματα σε μια «δοκιμασία» στο Πεκίνο. Ταυτόχρονα, το Cabernet του 2009 της He Lan Qing Xue, επίσης από την Ningxia, βραβεύτηκε στα Παγκόσμια Βραβεία Κρασιού της Decanter το 2011.

Τώρα, η Moët Hennessy είναι έτοιμη να αναπτύξει καλλιεργητικό χώρο στην επαρχία Yunnan, στους πρόποδες των Ιμαλαϊων, για την παραγωγή πρώτης ποιότητας ερυθρού οίνου, για την νέα αναδυόμενη αστική ελίτ της Κίνας. Μαζί με τον Κινέζο παρτενέρ της, τη Vats, η εταιρεία θα ρίξει το βάρος της στην καλλιέργεια ποικιλιών όπως το Cabernet sauvignon, το Merlot και το Cabernet franc, που αποτελούν βασικές πηγές των κλασικών «κόκκινων» του Bordeaux.

Μιλώντας σε πάρτι-γεύμα στην περιοχή της Zhongdian –μια πόλη που έχει μετονομαστεί από το 2001 σε Shangri-La για να προσελκύει τους τουρίστες στην περιοχή των Ιμαλαϊων– ο Christophe Navarre, επικεφαλής της Moët Hennessy, ανέφερε στην Independent, ότι το σημαντικότερο στοιχείο για την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρασιού είναι το χώμα και το κλίμα.

«Η ομάδα μας πέρασε πολύ καιρό στην Κίνα μέχρι να ανακαλύψει την κατάλληλη τοποθεσία για την παραγωγή αυτού του πραγματικά πρώτης ποιότητας κόκκινου κρασιού», συμπλήρωσε ο Navarre. Η παραγωγή εκτείνεται σε 74 περίπου στρέμματα και το κρασί θα είναι έτοιμο σε 3 με 4 χρόνια, κατά τους υπολογισμούς της εταιρείας.

Σίγουρα επρόκειτο για μια αργή στην εξέλιξή της διαδικασία, αλλά σιγά σιγά η Κίνα κερδίζει την προσοχή σαν ένας νέος δυναμικός παίκτης στο χώρο της αμπελουργίας. Η χώρα είναι ήδη η 5η μεγαλύτερη αγορά στον κόσμο και η αλήθεια είναι ότι έχει μεγάλη παράδοση στο κρασί – αρχαιολογικές ανασκαφές αποδεικνύουν ότι οι Κινέζοι ήδη παρήγαγαν κρασί από το 212 π.Χ.