Γιατί το κρασί δεν πρέπει να σερβίρεται ποτέ παγωμένο

pagomeno-krasi

Η χαμηλή θερμοκρασία καλύπτει τα ελαττώματα ενός μέτριου κρασιού, αλλά κρύβει τα αρώματα ενός καλού

ΠΕΜΠΤΗ, 01 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Όταν έξω κάνει ζέστη, αυτό που συχνά επιθυμούμε είναι ποτήρι δροσερό άσπρο ή ροζέ κρασί να μας αναζωογονήσει. Αν, όμως, το ψύξουμε λανθασμένα, μπορεί να χάσουμε πολλά από τη γεύση και τη μυρωδιά του.

Αυτό που κάνει το κρασί τόσο απολαυστικό και αγαπητό στους περισσότερους είναι το πόσο «ζωντανό» είναι, τόσο στο μπουκάλι, όσο και στο ποτήρι. Πάντα εξελίσσεται κι όταν αφαιρέσουμε το φελλό κι αφήσουμε χώρο στο οξυγόνο, αρχίζει να απελευθερώνει τις γεύσεις και τα αρώματά του, αυτά που τόσο αγαπάμε, από ανανά και λεμόνι, μέχρι βερίκοκο και αχλάδι.

Η κατάλληλη θερμοκρασία του κρασιού είναι πολύ σημαντική υπόθεση

Όταν, όμως, το κρασί είναι κρύο (μιλάμε για πολύ χαμηλές θερμοκρασίες), όλες αυτές οι υπέροχες γεύσεις και αρώματα «κλειδώνονται». Οι πολύ χαμηλές θερμοκρασίες εμποδίζουν το κρασί να δώσει το άρωμα του γρασιδιού ή την αναζωογονητική γεύση του λεμονιού κι αντί αυτού καταλήγουμε με ένα παγωμένο υγρό στο χέρι, το οποίο μπορεί να καταπραΰνει τη δίψα, αλλά δεν μας παρέχει καμία άλλη απόλαυση.

Παρ’ όλο που το κρύο είναι πραγματικά απολαυστικό όταν ξέρετε ότι το κρασί δεν είναι πολύ καλό –αφού η χαμηλή θερμοκρασία μπορεί και «κρύβει» τα ελαττώματά του- στην αντίθετη περίπτωση, σας στερεί το φάσμα των αρωμάτων και της γεύσης του, όπως συμβαίνει με κάθε τι παγωμένο.

Σε ένα καλό wine bar, οι ειδικοί του κρασιού θα σας το προσφέρουν στην κατάλληλη θερμοκρασία

Αν βρίσκεστε σε ένα καλό εστιατόριο ή wine bar, μπορείτε πιο εύκολα να βασιστείτε στους υπεύθυνους και στο ότι θα σας προσφέρουν το κρασί σας στην κατάλληλη θερμοκρασία. Μόλις σας το ανοίξουν, θα το μεταφέρουν συνεχώς από τον πάγο στο τραπέζι σας, έτσι ώστε να παραμείνει στη σωστή θερμοκρασία. Αν, όμως, είστε μόνοι σας, κάπου π.χ. έξω κι έχετε ένα cooler με μπουκάλια, τότε το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να βγάλετε το μπουκάλι που θα πιείτε και να το αφήσετε έξω από το cooler για περίπου 15 λεπτά, πριν το ανοίξετε. Αυτό θα δώσει αρκετό χρόνο στο κρασί σας να ζεσταθεί και τελικά, έτσι ώστε να αποδώσει τα αρώματα και τις γεύσεις του.

Αν νιώσετε ότι το κρασί σας αρχίζει να ζεσταίνεται πολύ, τότε ξαναβάλτε το στον πάγο για λίγο. Έτσι θα καταφέρετε να το διατηρήσετε δροσερό και αναζωογονητικό, αλλά όχι τόσο κρύο ώστε να μην το απολαύσετε.