7 facts που δεν ξέρατε για το χοτ ντογκ

xot-ntogk

Το αγαπημένο μας street food μέσα από λεπτομέρειες που δεν γνωρίζαμε

ΤΡΙΤΗ, 06 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Ένα από τα αγαπημένα street food παγκοσμίως, το χοτ ντογκ έχει πολλές πτυχές που δεν γνωρίζαμε. Φέτος, μάλιστα, συμπληρώνονται 100 χρόνια από τον διάσημο αμερικάνικο διαγωνισμό, Nathan’s Hot Dog Eating Contest, γι’ αυτό αρπάζουμε την ευκαιρία να γνωρίσουμε την αγαπημένη μας νοστιμιά λίγο καλύτερα.

Η προέλευσή τους είναι… περιζήτητη
Τα λουκάνικα έχουν ιστορία που φτάνει τουλάχιστον μέχρι την εποχή της Οδύσσειας του Ομήρου, αν και η προέλευση του χοτ ντογκ είναι δύσκολο να οριστεί. Υπάρχουν πολλοί που διεκδικούν την ανακάλυψή του, ο καθένας με τη δική του ξεχωριστή ιστορία από τον 19ο αιώνα. Ανακαλύφθηκε, λοιπόν, το χοτ ντογκ, από τον πρώτο άνθρωπο που μίκρυνε το γερμανικό όνομα dachshund sausages σε χοτ ντογκ ή από τον πρώτο άνθρωπο που έβαλε το λουκάνικο μέσα σε ψωμί; ‘Η μήπως από αυτόν που δημιούργησε ειδικό ψωμάκι για το λουκάνικο; Όλοι οι παραπάνω διεκδικούν τον τίτλο, αλλά κανείς δεν ξέρει ποιος ήταν ο πρώτος.

Το Λος Άντζελες καταναλώνει τα περισσότερα χοτ ντογκ στις Η.Π.Α κάθε χρόνο
Οι κάτοικοι του Λος Άντζελες αγοράζουν 15 εκατομμύρια κιλά κάθε χρόνο, ενώ η Καλιφόρνια σαν πολιτεία βρίσκεται στην κορυφή. Μέχρι το 2010, το Σαν Φρανσίσκο είχε τη μεγαλύτερη κατανάλωση χοτ ντογκ ανά άτομο, το χρόνο.

Η Ιαπωνία έχει δημιουργήσει χρωματιστά χοτ ντογκ
Το 2013, τα μαύρα χοτ ντογκ κατέλαβαν την αγορά του Τόκυο, με ψωμάκι και λουκάνικο χρωματισμένα μαύρα από τη στάχτη κάρβουνου. Μπορεί η όψη να δίνει την αίσθηση καμένου, η γεύση, όμως, παρέμενει η ίδια.

Νέο ρεκόρ στο διαγωνισμό Nathan’s Hot Dog Eating Contest: 70 χοτ ντογκ σε 10 λεπτά!

Πρωταγωνιστούν στον πιο διάσημο διαγωνισμό φαγητού
Παρ’ όλο που οι φήμες λένε ότι ο πρώτος διαγωνισμός κατανάλωσης χοτ ντογκ πραγματοποιήθηκε το 1916, στο πλαίσιο ενός στοιχήματος για το ποιος ήταν πιο πατριώτης, ο πρώτος καταγεγραμμένος διαγωνισμός έγινε το 1972. Στο συγκεκριμένο διαγωνισμό, ο νικητής έφαγε 14 χοτ ντογκ σε… 12 λεπτά, το σκορ αυτό, όμως, έσπασε φέτος, με τον θρύλο και πρωταθλητή του διαγωνισμού Nathan’s Hot Dog Eating Contest, Joey Chestnut, να εξαφανίζει 70 χοτ ντογκ σε 10 λεπτά!

Κάποτε αποτελούσαν βασιλική τροφή
Το 1939, ο Βασιλιάς και η Βασίλισσα της Μεγάλης Βρετανίας επισκέφτηκαν τον Φράνκλιν και την Ελεονόρα Ρούσβελτ στο Hyde Park της Νέας Υόρκης. Στο πλαίσιο του αμερικάνικου πνεύματος, η Πρώτη Κυρία σέρβιρε χοτ ντογκ κατά το πικ νικ, στην οικεία τους στο Hudson River. Προφανώς ο King George VI τα απόλαυσε τόσο πολύ, ώστε ζήτησε και δεύτερα.

Τι σχέση έχει η Clara Bow με το χοτ ντογκ;

Έκαναν διάσημη μια σταρ του βωβού κινηματογράφου
Για να δώσει ώθηση στις δουλειές του, το Nathan’s εστιατόριο στο Coney Island προσέλαβε μια όμορφη κοκκινομάλλα στο σέρβις. Λίγο αργότερα, η χαριτωμένη κοπέλα ανακαλύφθηκε από έναν κυνηγό ταλέντων και έγινε διεθνώς διάσημη κατά την εποχή του βωβού κινηματογράφου. Ήταν η Clara Bow.

Υπάρχει συγκεκριμένος τρόπος που πρέπει να τα τρώμε
Το αμερικάνικο Hot Dog and Sausage Council έφτιαξε ένα βίντεο στο youtube σχετικά με το πώς πρέπει να τρώει κάποιος ένα χοτ ντογκ. Μερικά από αυτά που αναφέρονται είναι ότι απαγορεύεται η κέτσαπ μετά την ηλικία των 18, ότι δεν ταιριάζει με κρασί, δεν απαιτεί μαχαιροπίρουνα και άλλα που μπορείτε να διαβάσετε εδώ.