Περιπλάνηση στις καλύτερες... μαφιόζικες γεύσεις
Arancino, τηγανιτή μπάλα ρυζιού γεμιστή με κρέας, ντομάτα και λαχανικά
Εκτός από τις ιστορίες για μαφία και βεντέτες, η Σικελία είναι ένας ξεχωριστός γαστρονομικός προορισμός που θα σας κλέψει την καρδιά. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να πάτε, αφήστε τον νου σας να ταξιδέψει στις υπέροχες μεσογειακές γεύσεις της που «τρέλαναν» και τους πιο σκληρούς μαφιόζους...
Η Σικελία έχει έντονο τοπικιστικό χαρακτήρα, από τον τρόπο σκέψης και ομιλίας μέχρι την διατροφή, που την κάνει να διαφέρει από την υπόλοιπη Ιταλία. Βασικές αρχές της σισιλιάνικης κουζίνας, σύμφωνα με το Lonely Planet, είναι η απλότητα, η διατήρηση της φρεσκάδας των υλικών και η ισορροπία των γεύσεων.
Κάθε χωριό και πόλη έχει, τη δική του αγορά στην οποία θα βρείτε ό,τι χρειάζεστε. Η «Mercato della Vucciria» του Παλέρμο και η «Pescheria» της Κατάνια έχουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές αγορές της Σικελίας.
Η κουζίνα της Σικελίας βασίζεται στα φρέσκα εποχικά τρόφιμα, συνδυάζοντας μερικά ασυνήθιστα υλικά και τελειοποιώντας κλασικούς συνδυασμούς, όπως τις σαρδέλες με τα ζυμαρικά, το σαφράν με τις σταφίδες και άλλα πολλά. Το εντυπωσιακό της τοπικής αυτής κουζίνας είναι ότι οι πιο χαρακτηριστικές γεύσεις αναδύθηκαν σε περιόδους φτώχιας και εξαθλίωσης. Οι πλουσιοπάροχες συνταγές της αριστοκρατίας προσαρμόστηκαν με επιτυχία στα περιορισμένα budget των χωρικών.
Οι παραδοσιακές συνταγές διατηρούνται τις περισσότερες φορές αναλλοίωτες, αλλά υπάρχουν μερικά εστιατόρια τα οποία προσπαθούν να συνδυάσουν την παράδοση με σύγχρονες τεχνικές και ιδέες. Πάντα βέβαια, με ύψιστο σεβασμό στα υλικά και την παράδοση.
Sfincione, λαδερή πίτσα με τυρί caciocavallo και κρεμμύδια
Ο πιο εύκολος τρόπος να γνωρίσετε την σικελική κουζίνα είναι να περιηγηθείτε στους δρόμους των πόλεων. Λιχουδιές όπως τα τηγανιτά buffitieri παρασκευάζονται σε υπαίθριους πάγκους και θα τα βρείτε στις πόλεις που υπήρξαν Ελληνικές αποικίες. Τα pane e pannelle (τηγανιτά ρεβίθια) δημιουργήθηκαν για άμεση κατανάλωση και δείχνουν μερικές από τις πιο χαρακτηριστικές γεύσεις και τεχνικές της Σικελίας. Άξια αναφοράς είναι και οι πατατοκροκέτες, το sfincione (λαδερή πίτσα με τυρί caciocavallo και κρεμμύδια) και τα scaccie (γεμιστές τηγανίτες).
Το καλοκαίρι την τιμητική τους έχουν επίσης, τα φρέσκα μπριός συνοδεία παγωτού με φρούτα, καφέ και αμυγδαλωτών. Από τις πιο ήπιες γεύσεις είναι τα impanata, σνακ από ζυμάρι τα οποία γεμίζονται με κρέας, λαχανικά ή τυρί και το μοναδικό arancino, το οποίο είναι τηγανιτή μπάλα ρυζιού γεμιστή με κρέας, ντομάτα και λαχανικά.
Για τους λάτρεις του κρέατος υπάρχουν τα stigghiola (έντερα κατσικιού με γέμιση κρεμμυδιών, τυριών και μαϊντανού) και τα pani cu’la mensa (σάντουιτς με σοταρισμένη μοσχαρίσια σπλήνα). Στην περίπτωση των σάντουιτς θα σας ρωτήσουν «schietta o maritata», δηλαδή «ελεύθερο ή παντρεμένο». Εάν απαντήσετε «ελεύθερο» τότε το σάντουιτς θα περιέχει μόνο ρικόττα, ενώ εάν πείτε «παντρεμένο» θα έχει και κρέας.







