7 ενδιαφέροντα facts για το μπέικον

mpeikon

Το μπέικον μέσα από 7 πληροφορίες που δεν γνωρίζατε

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Μπορεί να μας κάνει κακό η συχνή κατανάλωσή του, αλλά, ας μη γελιόμαστε, το λατρεύουμε. Μαζί με εμάς κι όλος ο πλανήτης, γι’ αυτό και το μπέικον είναι παντού.

Από παγωτά, cupcakes και καφέ, μέχρι μαρμελάδα και τσιχλόφουσκα, το μπέικον «ξεφυτρώνει» σε διάφορα πιάτα και τρόφιμα, δίνοντας αυτό το αλμυρό και πικάντικο άρωμά του.

Αν κι εσείς του έχετε αδυναμία, διαβάστε μερικά πράγματα που ίσως δεν ξέρατε γι’ αυτό και μην εκπλαγείτε αν σας ανοίξει η όρεξη.

Έχει ρίζες από το 1500 π.Χ
Οι Κινέζοι ήταν οι πρώτοι που μαγείρεψαν αλατισμένες κοιλιές χοιρινού, πριν τουλάχιστον 3 χλιάδες χρόνια. Αυτό, αυτόματα, καθιστά το μπέικον ένα από τα παλιότερα επεξεργασμένα κρέατα του κόσμου.

Οι Ρωμαίοι το ονόμαζαν “petaso”
Το μπέικον τελικά μετανάστευσε προς τα δυτικά, όπου και μπήκε σε πιάτα που κατάφεραν να το διατηρήσουν μέχρι και σήμερα. Οι Ρωμαίοι έφτιαχναν “petaso”, όπως το ονόμαζαν, βράζοντας αλατισμένες σπάλες χοιρινού με σύκα κι έπειτα παρπαλίζοντας το μείγμα με σάλτσα πιπεριού. Το κρασί, φυσικά, ήταν απαραίτητο συνοδευτικό.

Τα εύσημα για τις ρίζες του πάνε στους Κινέζους

Η λέξη «μπέικον» αναφέρεται στην πλάτη του γουρουνιού
Η λέξη μπέικον μποέρχεται από τη γερμανική ρίζα “bak” και αναφέρεται στην πλάτη του γουρουνιού που παρείχε το κρέας. Το “bakko” έγινε το γαλλικό “bacco”, το οποίο υιοθέτησαν οι Άγγλοι γύρω στο 12ο αιώνα, ονομάζοντας το πιάτο “bacoun”, το οποίο αναφερόταν συγκεκριμένα στο αλλαντικό.

Το πρώτο εργοστάσιο μπέικον άνοιξε το 1770
Για γενιές επί γενεών, οι ντόπιοι αγρότες και χασάπηδες έφτιαχναν μπέικον για τις τοπικές κοινωνίες. Στην Αγγλία, το συγκεκριμένος κρέας το έψηναν με αλάτι κι έπειτα το έκαναν καπνιστό. Στα τέλη του 18ου αιώνα, ένα επιχειρηματίας, ο John Harris, άνοιξε το πρώτο εργοστάσιο μπέικον στο Wiltshire, όπου ανέπτυξε μια ιδιαίτερη τεχνική άλμης για το τελείωμα, η οποία χρησιμοποιείται μέχρι και σήμερα και είναι αγαπητή σε αυτούς που προτιμούν μια πιο γλυκιά και λιγότερο αλμυρή γεύση.

Κύριε ελέησον το... μπέικον

Υπάρχει εκκλησία του μπέικον
Η εκκλησία αυτή μετρά περίπου 13 χιλιάδες μέλη υπό την εντολή του «Δοξάστε το μπέικον» κι αποτελεί περισσότερο σημείο συνάντησης άθεων και σκεπτικιστών, παρά όσων αγαπούν το μπέικον, ενώ δεν έχει επίσημη τοποθεσία ακόμα. Παρ’ όλ’ αυτά η εκκλησία πραγματοποιεί γαμήλιες τελετές και εράνους, με κάθε εγκώμιο για το μπέικον να είναι ευπρόσδεκτο.

…και κατασκήνωση
Μοιάζει με καλοκαιρινή κατασκήνωση, αλλά περιλαμβάνει λιγότερο κανό και περισσότερο μαγείρεμα με μπέικον. Πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Ann Arbor του Michigan και περιλαμβάνει ομιλητές, μαθήματα μαγειρικής και άλλες δραστηριότητες που σχετίζονται με την αγαπημένη μας νοστιμιά.

Υπάρχει γλυπτό από μπέικον του… Κέβιν Μπέικον
Θα συνέβαινε αργά ή γρήγορα. Ο καλλιτέχνης, Mike Lahue, χρησιμοποίησε 7 μπουκάλια με κομμάτια μπέικον, αρκετή κόλλα, 5 στρώσεις βερνίκι κι όλα αυτά για να δημιουργήσει τον σταρ του Footloose. Το άγαλμα πουλήθηκε σε δημοπρασία πριν μερικά χρόνια.