10+1 πράγματα που δεν ξέρατε για τη μεξικάνικη κουζίνα

meksikaniki-kouzina
ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2023

Δύσκολα θα βρείτε κάποιον σήμερα που να μην του αρέσει η μεξικάνικη κουζίνα. Όλο αυτό το... πάρτι των μπαχαρικών, των βοτάνων, των κρεάτων και των λαχανικών την κάνει τόσο ιδιαίτερη, προσφέροντάς της μια πλούσια παλέτα γεύσεων που εκρήγνυται στο στόμα. Όσο, όμως, κι αν γνωρίζουμε τα μπουρίτο, τη σούπα pozole, το γουακαμόλε και τις enchiladas, υπάρχουν σημαντικά πράγματα για τις ρίζες της κουζίνας, τα διαφορετικά στυλ της και τις παραδόσεις της που πολλοί μπορεί να μην γνωρίζουν. Ας τους ρίξουμε μια ματιά.

1. Η μεξικάνικη κουζίνα είναι πιο αρχαία απ’ όσο φαντάζεστε. Πολλές από τις παραδοσιακές συνταγές προέρχονται κατευθείαν από τους Αζτέκους και τους Μάγια.

2. Οι Ισπανοί είναι αυτοί που επηρέασαν το μεξικάνικο φαγητό, όπως το ξέρουμε σήμερα. Τα παραδοσιακά μεξικάνικα φαγητά, που κληρονομήθηκαν από παραδοσιακές συνταγές, άλλαξαν όσο οι Ισπανοί αποικούσαν στο Μεξικό, φέρνοντας τις δικές τους μαγειρικές ιδέες, μεθόδους και συστατικά.

3. Κατά τη δεκαετία του 1520, οι Ισπανοί εισήγαγαν στο Μεξικό φυτά και ζώα που μέχρι τότε δεν ήταν γνωστά στη χώρα, όπως άλογα, βόδια, γουρούνια, πρόβατα, κατσίκες και κοτόπουλα. Ανάμεσα στα καρυκεύματα που έφεραν ήταν το ελαιόλαδο, η κανέλα, ο μαϊντανός, ο κόλιαντρος, η ρίγανη και το μαύρο πιπέρι. Ακόμη, οι Ισπανοί έφεραν τους ξηρούς καρπούς και τα δημητριακά, όπως τα αμύγδαλα, το ρύζι, το κριθάρι και το σιτάρι, αλλά και φρούτα και λαχανικά, όπως μήλα, πορτοκάλια, σταφύλι, μαρούλι, καρότα, κουνουπίδι, πατάτες (από το Περού) και ζαχαροκάλαμο.

4. Η παραδοσιακής, μεξικάνικη κουζίνα χρησιμοποιεί όλα τα μέρη της αγελάδας, συμπεριλαμβανομένου του στομάχου, του μαστού, της γλώσσας, ακόμη και τη μήτρας ή των όρχεων.

5. Οι tortillas είναι βασικό και δημοφιλές φαγητό του Μεξικού. Φτιάχνονται από καλαμπόκι ή αλεύρι και η ποικιλία τους διαφέρει από το ένα μέρος της χώρας στο άλλο. Χρησιμοποιούνται σε πολλά πιάτα και μπορούν να είναι και μαλακές και τραγανιστές.

6. Η τεκίλα είναι το πιο διάσημο ποτό του Μεξικού, μακράν. Φτιάχνεται από το φυτό αγαύη και η μεγαλύτερη ποσότητα παράγεται στην ομώνυμη μεξικάνικη πόλη.

7. Η γαλλική κουζίνα έχει κι εδώ τη θέση της, αφού έχει «σημαδέψει» πιάτα μεξικάνικου στυλ, από την εποχή 1864-1867, όπου το Μεξικό βρισκόταν υπό τη βασιλεία του Αυστριακού αρχιδούκα, Ferdinand Maximilian. Σημερινά μεξικάνικα πιάτα γαλλικής έμπνευσης συμπεριλαμβάνουν το chiles en nogada (γεμιστές πιπεριές τσίλι με σάλτσα καρυδιού) και conejo en mostaza (κουνέλι σε σάλτσα μουστάρδας).

8. Σε κάποια μέρη του Μεξικού, ανάμεσα στα εξωτικά φαγητά συμπεριλαμβάνονται και οι ακρίδες, όπως και οι κάμπιες. Τα τάκος, σε κάποια μέρη της χώρας, φτιάχνονται με γέμιση που διαφέρει από τα συνηθισμένα και μπορεί να περιλαμβάνει από μυαλά αγελάδας, μέχρι όρχεις.

9. Τα φαχίτας, που βρίσκουμε στην Tex-Mex κουζίνα, ήρθαν στο επίκεντρο από τη διάσημη Ninfa Rodriguez Laurenzo, ιδιοκτήτρια του εστιατορίου Ninfa’s. Το πιάτο ήταν τόσο απλό και νόστιμο, που άλλα εστιατόρια προσπάθησαν να κλέψουν τη συνταγή, στέλνοντας κατασκόπους στο εστιατόριό της. Πρόκειται για ένα πιάτο που μπορεί να περιλαμβάνει κοτόπουλο, χοιρινό, γαρίδες, αρνί και όλα τα μέρη του βοδινού ή ακόμη και λαχανικά, αντί για κρέας. Στα εστιατόρια, συνήθως μαγειρεύεται με κρεμμύδια και πιπεριές, ενώ μπορεί να περιλαμβάνει salsa, γουακαμόλε, τυρί, ντομάτα κ.ά.

10. Η πιπεριά τσίλι είναι το πιο συνηθισμένο υλικό στη μεξικάνικη κουζίνα. Ακόμη και τα παραδοσιακά γλυκά μπορεί να έχουν τσίλι, αφού οδηγούν στον ιδανικό συνδυασμό καυτερού και γλυκού.

11. Κάποιες παραδοσιακές, μεξικάνικες συνταγές περιέχουν υλικά όπως… ιγκουάνα και κροταλία.