Αλλάζει γεύση η Coca-Cola;

allazei-geusi-i-coca-cola-coca-cola

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Η Coca-Cola και η Pepsi αλλάζουν τον τρόπο παρασκευής των γνωστών αγαπημένων αναψυκτικών τους, προκειμένου να αποφύγουν την προβλεπόμενη προειδοποιητική ετικέτα για καρκινογόνα συστατικά, η οποία επιβλήθηκε πρόσφατα από το νομικό πλαίσιο της Καλιφόρνια.

Θα αλλάξει άραγε η γεύση της Cola που γνωρίζαμε μέχρι σήμερα μετά την απαραίτητη αλλαγή στη σύσταση των γνωστών αναψυκτικών, σύμφωνα με το σχετικό νομικό πλαίσιο της Καλιφόρνια; Το αγαπημένο μας σκουρόχρωμο αναψυκτικό, που συνόδευε εξαίσια, από την παιδική μας ακόμα ηλικία, τα junk γεύματα με pizza ή σουβλάκια και μας ξεδιψούσε, μπαίνει σε μια νέα εποχή;

Μάλλον ναι! Τόσο η Coca-Cola όσο και η Pepsi ανακοίνωσαν ότι θα αλλάξουν τον τρόπο δημιουργίας του αναψυκτικού τους αντικαθιστώντας τη χρωστική που έδινε το καραμελένιο χρώμα στο συγκεκριμένο ποτό. Αυτό έρχεται σαν αποτέλεσμα του νομικού πλαισίου της Καλιφόρνια το οποίο επιβάλλει τη χρήση προειδοποιητικών ετικετών για την ύπαρξη καρκινογόνων συστατικών στις συσκευασίες των αναψυκτικών που περιέχουν πάνω από ένα επιτρεπτό όριο καρκινογόνων ουσιών. Και η χρωστική αυτή που χρησιμοποιούν και τα δύο γνωστά αναψυκτικά, ανήκει σε αυτές τις «ύποπτες» ουσίες.

Οι δύο εταιρείες αποφάσισαν να προωθήσουν τις απαραίτητες αλλαγές που προβλέπονται από τον νόμο σε όλη την Αμερική, για τον εξορθολογισμό των διαδικασιών παραγωγής του γνωστού αναψυκτικού, ενώ οι αλλαγές αυτές έχουν ήδη πραγματοποιηθεί στα σύνορα της Καλιφόρνια.

Η Αμερικανική Ένωση Ποτών (American Beverage Association) ανέφερε ότι η συγκεκριμένη ουσία που χρησιμοποιείται για τον χρωματισμό των ποτών αυτών, συνδέθηκε με τον καρκίνο μετά από πειράματα που έγιναν σε ποντίκια, όμως, επιβεβαιώνει ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι αποτελεί κίνδυνο για την υγεία των ανθρώπων.

Επεσήμανε επίσης, ότι οι δύο εταιρείες θα συνεχίσουν να χρησιμοποιούν το χρώμα καραμέλας σε συγκεκριμένα προϊόντα τους, αλλά με μερικές αλλαγές σύμφωνες με τον κανονισμό. Έτσι από εδώ και στο εξής, στην Αμερική η νέα συνταγή για το χρώμα καραμέλας που χρησιμοποιείται στα αναψυκτικά θα έχει μικρότερη ποσότητα του χημικού 4-methylimidazole, που η πολιτεία της Καλιφόρνια προσέθεσε στη λίστα με τις καρκινογόνες ουσίες. Κάτι αντίστοιχο βέβαια, δεν προβλέπεται – τουλάχιστον ακόμα- και για άλλες χώρες που παρασκευάζουν το γνωστό αναψυκτικό.

Η Αρχή Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ (Food and Drug Administration) βεβαιώνει ότι δεν συντρέχει κίνδυνος για τους ανθρώπους καθώς κάποιος θα έπρεπε να καταναλώσει περισσότερα από 1.000 κουτάκια Coca-Cola ή Pespi ημερησίως για να λάβει την ίδια δόση της ουσίας που χορηγήθηκε στα ποντίκια στο εργαστήριο. Οπότε μάλλον, δεν πρέπει να ανησυχούμε και τουλάχιστον προς το παρόν, δεν επιβάλλεται να αντικαταστήσουμε την αγαπημένη μας Cola με… νερό, αν και δεν θα ήταν κι άσχημη ιδέα!