Ένα «μυστήριο» burger με κρέας από... εργαστήριο

ena-mustirio-burger-me-kreas-apo-ergastirio

ΤΕΤΑΡΤΗ, 14 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Σε λίγους μήνες, ο διεθνούς φήμης σεφ Heston Blumenthal αναμένεται να ετοιμάσει και να σερβίρει σε κάποιον μυστηριώδη επώνυμο το... special πιάτο «Τest tube burger», ένα burger δηλαδή, με κρέας προερχόμενο όχι από κάποιο καλοταϊσμένο ζώο, αλλά από ένα εργαστήριο στο Μάαστριχτ της Ολλανδίας.

Τον Οκτώβριο, το πρώτο τελειοποιημένο και αρκετά ευπαρουσίαστο -σε σχέση με παλαιότερες προσπάθειες- κρέας από βλαστοκύτταρα θα είναι… πραγματικότητα.

Οι λωρίδες συνθετικού κρέατος του Ολλανδού καθηγητή Mark Post έχουν το μέγεθος και το χρώμα... τσιρότου και η ανάπτυξή τους στοίχισε περίπου 250.000 ευρώ, ποσό που προήλθε από δωρητή, ο οποίος θέλησε να παραμείνει ανώνυμος.

Θεωρούνται ως το σημαντικότερο βήμα που έχει γίνει ως σήμερα στην κατεύθυνση ενός μπιφτεκιού από βλαστοκύτταρα. Ο Post λέει ότι ελπίζει το επίτευγμά του να οδηγήσει σε μείωση των βοοειδών που εκτρέφονται για να γίνουν τροφή, βοηθώντας έτσι και στον περιορισμό της παραγωγής εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου στην ατμόσφαιρα.

Η κτηνοτροφία επιτείνει την κλιματική αλλαγή μέσω της ανεξέλεγκτης παραγωγής μεθανίου, το οποίο είναι 20 φορές ισχυρότερο από το διοξείδιο του άνθρακα.

Άλλωστε και ο ίδιος ο Post αποφάσισε να επικεντρώσει τις προσπάθειές του στην ανάπτυξη βοδινού κρέατος γιατί οι αγελάδες δεν είναι αποδοτικές ως προς το να μετατρέπουν τη δική τους τροφή σε τροφή για ανθρώπους.

«Η ζήτηση κρέατος θα διπλασιαστεί μέσα στα επόμενα 40 χρόνια και αυτή τη στιγμή χρησιμοποιούμε το 70% επί του συνόλου των αγροτικών μας δυνατοτήτων για να παράγουμε κρέας μέσω της κτηνοτροφίας», λέει ο Dr Mark Post. «Εύκολα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι χρειαζόμαστε εναλλακτικές λύσεις».

Από το βήμα του συνεδρίου της Αμερικανικής Ένωσης για την Πρόοδο της Επιστήμης στο Βανκούβερ, ο Ολλανδός επιστήμονας εξέφρασε την πεποίθηση πως το συνθετικό κρέας του θα καταδείξει ότι «με μεθόδους in - vitro μπορούμε να φτιάξουμε από βλαστοκύτταρα ένα προϊόν που μοιάζει, δίνει την αίσθηση και έχει τη γεύση του κρέατος».

Η εξαμελής ομάδα του έχει αναπτύξει μέχρι στιγμής μικρές λωρίδες μυικού ιστού διαστάσεων 3x1,5 εκατοστών και πάχους μόλις μισού χιλιοστού. Για το πρώτο burger θα χρειαστούν περίπου 3.000 τέτοια κομματάκια, τα οποία θα αναμειχθούν με μερικές εκατοντάδες κομμάτια λιπώδους ιστού.

Και εάν αναρωτιέστε πόσο πιθανό είναι να βρεθεί εθελοντής για να το δοκιμάσει, σε δημοσκόπηση στον ιστότοπο της βρετανικής Guardian, πολλοί είναι εκείνοι οι επισκέπτες που θα το έτρωγαν ευχαρίστως. Εσείς;