trapezaria: Έστρωσαν τραπέζι και σας περιμένουν…
Σας αρέσουν τα γαλλικά bistrot, η οικεία ατμόσφαιρα στα εστιατόρια, οι μοντέρνες πινελιές, αλλά και η παραδοσιακή ελληνική κουζίνα; Η trapezaria άνοιξε ειδικά για εσάς, με καλό ελληνικό φαγητό σε προσεγμένα μοντέρνα εκδοχή, που δεν χρειάζεται να δώσετε και μια περιουσία για να το απολαύσετε.
Ένα εστιατόριο που θυμίζει γαλλικό bistrot και προσφέρει παραδοσιακή «πειραγμένη» ελληνική κουζίνα, άνοιξε ο γνωστός Έλληνας σεφ Δημήτρης Παναγιωτόπουλος, στην καρδιά του αθηναϊκού κέντρου, στην περιοχή Μακρυγιάννη.
Ο σεφ προτείνει ελληνικές συνταγές με προχωρημένο «βαθμό δυσκολίας» και έναν χώρο εξαιρετικά όμορφο και λιτό, οικείο και προσεγμένο. Σε ανοιχτό ξύλινο φόντο, με άνετα τραπέζια και την κουζίνα του στον ίδιο χώρο με τη σάλα, η trapezaria είναι ό,τι ακριβώς φαντάζεστε από το όνομά της: ένας χώρος οικείος «σαν στο σπίτι σου», με ελληνικό φαγητό που θυμίζει «μαμά» από τα χέρια όμως, ενός ικανότατου και εμπνευσμένου σεφ.
Η έμπνευση του Δημήτρη Παναγιωτόπουλου είναι φυσικά, οι φρέσκιες πρώτες ύλες (για αυτό το μενού αλλάζει από εποχή σε εποχή) και η ελληνική παράδοση. Ως εκ τούτου στο μενού με τα «στερεά» θα βρείτε από φάβα με σουτζούκι και αυγό μάτι, στριφτάρια με μανιτάρια και λιαστή ντομάτα, γιουβαρλάκια τηγανητά, μέχρι μαγειρίτσα «αλλιώτικη» με μανιτάρια και σπανάκι και κόκορα σε μαύρη μπίρα.
Από τα πιάτα που δοκιμάσαμε και αξίζουν να τα γευτείτε είναι σίγουρα, τα μαριναρισμένα μανιτάρια με ξινομυζήθρα και μαύρο σουσάμι, η τυρόπιτα κιουνεφέ με ξινομυζήθρα, σύκα και σύγλινο αλλά και η εξαιρετικά ψημένη αγριόρνιθα στον φούρνο με κουσκουσάκι, λιαστή ντομάτα, φέτα και δυόσμο. Αποκορύφωμα ήταν τα σταβλίσια μπιφτεκάκια με φρικασέ από λαχανικά και χόρτα. Εξαιρετική έμπνευση στην οποία η γεμάτη και δυνατή γεύση του σταβλίσιου κιμά δένει ιδανικά με το αυγολέμενο και την πικράδα του χόρτου στο φρικασέ. Μην το παραλείψετε.
Από τα γλυκά εντύπωση κάνουν το «greek kamaki» tiramisu με μαστίχα και μπαμπαδάκια, αλλά και το αχλάδι με τσίπουρο και κρόκο Κοζάνης, με φουρνιστή γαλατόκρεμα και παγωτό που φτιάχνουν ένα γευστικότατο αποτέλεσμα.
Στα συν του εστιατορίου -εκτός από τον εξαιρετικό εξαερισμό που δεν άφηνε ίχνος τσίκνας να ξεφύγει προς τα τραπέζια- βρίσκεται και η μεγαλούτσικη και πλήρης λίστα κρασιών με επιλογές από τον ελληνικό αμπελώνα, τιμές από 14 ευρώ τη φιάλη και αρκετές επιλογές κρασιού σε ποτήρι που ξεκινούν από τα 3,5 ευρώ.
Στον χώρο του εστιατορίου διοργανώνονται επίσης, τακτικά θεματικές βραδιές με γευσιγνωσίες κρασιών Ελλήνων παραγωγών αλλά και σεμινάρια μαγειρικής για λίγα άτομα που μας προκαλούν πολύ το ενδιαφέρον να τα επισκεφθούμε άμεσα.
Όσο για τις τελικές τιμές θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν «οικονομικές», τόσο για την ποιότητα και το είδος των πιάτων, όσο και σε γενικότερο επίπεδο, συγκριτικά με άλλα εστιατόρια του είδους. Τι άλλο θέλετε για να πειστείτε;
Πληροφορίες: trapezaria, Θεοδώρου Νέγρη 1, Μακρυγιάννη, Αθήνα, 210 9213500, www.trapezaria.gr , 20-25 ευρώ.
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ






