Τι κρασιά ταιριάζουν στα πικάντικα πιάτα;

krasi-fagito

Τα κρασιά με υψηλές τανίνες δυναμώνουν το κάψιμο από το καρύκευμα

ΤΕΤΑΡΤΗ, 12 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Το κρασί και η πικάντικη κουζίνα μοιάζει δύσκολος συνδυασμός, αλλά όλα μπορούν να γίνουν όταν υπάρχει η απαραίτητη γνώση.

Ο κανόνας πως «ό,τι μεγαλώνει μαζί πάει μαζί» (“grows together, goes together”) μπορεί να αμφισβητηθεί, γιατί ενώ υπάρχουν πράγματι αμπελώνες σε μέρη όπως η Ινδία, η Ταϊλάνδη ή το Μεξικό, τα κρασιά τους δεν είναι άμεσα διαθέσιμα. Ο άλλος κανόνας «κόκκινο κρασί με κόκκινο κρέας-λευκό κρασί με λευκό κρέας» επίσης δεν βοηθάει εδώ, καθώς οι δυνατές γευστικά σάλτσες καθορίζουν ποια γεύση θα πάρει το κρέας, ανάλογα με τα συστατικά τους. Σκεφτείτε πως πολλά ινδικά μενού προσφέρουν διάφορα κάρυ όπως saag, tikka masala ή rogan josh και επιτρέπουν στους πελάτες να διαλέξουν μεταξύ αρνιού, κοτόπουλου ή γαρίδων. Αυτό σημαίνει πως η σάλτσα είναι αυτή που καθορίζει την τελική γεύση του πιάτου και όχι η πρωτεΐνη κι ένα κρασί με υψηλές τανίνες πρακτικά θα δυναμώσει το κάψιμο από το καρύκευμα προκαλώντας μια πυρκαγιά στο στόμα!

Ποια είναι η λύση; Ξεχνάμε τους παλιούς κανόνες και εστιάζουμε στη σάλτσα και το μπαχαρικό. Η ινδική κουζίνα συχνά συμπεριλαμβάνει κάρδαμο, κύμινο, κορίανδρο, κουρκουμά, σκόρδο και τζίντζερ σε μια αρμονική μείξη. Στην Ταϊλάνδη μόνα τους τα υλικά κυριαρχούν στο πιάτο προσφέροντας τη δυνατή γεύση του λεμονόχορτου, την ξινή γεύση του ταμάρινθου, τη γλυκιά γεύση του γάλατος καρύδας ή την καυτερή γεύση των πιπεριών chilly. Στο Μεξικό οι πολλές διαφορετικές ποικιλίες πιπεριών chilly έχουν και διαφορετικό προφίλ γεύσης. Έχει πραγματικό ενδιαφέρον πως οι χαρακτηρισμοί και τα επίθετα που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν την γεύση διαφορετικών chillies είναι αυτές που χρησιμοποιούνται για να περιγράψουν διαφορετικά είδη κρασιών.

Τα Gewürztraminer και Riesling ήταν ανέκαθεν η επιλογή για τα spicy-καυτερά πιάτα

Ευτυχώς, το να διαλέξετε κρασί για οποιοδήποτε από αυτά τα πιάτα δεν είναι καθόλου πολύπλοκο όσο τα πιάτα από μόνα τους. Τα Gewürztraminer και Riesling, ειδικά από την Γερμανία ή την Αλσατία ήταν ανέκαθεν η επιλογή για τα spicy-καυτερά πιάτα και υπάρχει σοβαρός λόγος. Και τα δύο έχουν το σώμα και την οξύτητα για να κόψουν την κάψα, τη γλύκα (ή την ψευδαίσθηση γλύκας) και η τέλεια γεύση τους δένει με αυτές του φαγητού. Το τζίντζερ, το μαύρο πιπέρι και το σανδαλόξυλο ταιριάζουν φυσικά με την σπιρτάδα του Gewürztraminer, ενώ το γαρύφαλλο, τα τσίλι κι ο κορίανδρος παίζουν ευχάριστα με τις ροδακινένιες και βερικοκένιες νότες του Riesling. Τα Sauvignon Blanc, ειδικά από τη Νέα Ζηλανδία ή το Sancerre, έχει επίσης αρκετή οξύτητα στη δομή του για να σταθεί ακόμα και δίπλα στο Vindaloo, ένα από τα πιο πικάντικα ινδικά πιάτα και το χορταρένιο και ξινό του προφίλ είναι σκέτη μελωδία με το πιπέρι, το τζίντζερ, το κάρδαμο και το σκόρδο.

Τα νεαρά φρουτώδη κόκκινα μπορεί να είναι εμπνευσμένη επιλογή

Υπάρχει βεβαίως θέση και για το κόκκινο κρασί σε αυτά τα εξωτικά τραπέζια. Τα νεαρά φρουτώδη κόκκινα μπορεί να είναι εμπνευσμένη επιλογή. Τα ισπανικά Garnacha ή Rioja πάνε εξαιρετικά με πιάτα βαριά σε γαρύφαλλο ή κανέλλα. Τα Pinot Noir, ειδικά αυτά του Νέου Κόσμου παίζουν ευχάριστα με τον ταμάρινθο, τον κορίανδρο τα τσίλι και το κύμινο. Η μουστάρδα, η δάφνη και το τζίντζερ έρχονται σε ισορροπία με το φρουτώδες νεαρό Zinfandel.

Φυσικά ο καλύτερος τρόπος για να παντρέψουμε κρασιά και φαγητά είναι να πειραματιστούμε και να διαλέξουμε αυτό που μας αρέσει περισσότερο. Ψάξτε στα Gewürztraminer, Riesling, Sauvignon Blanc, Sancerre, Garnacha, Rioja, Pinot Noir και Zinfandel.

Πηγή: www.krasiagr.com