Γλυκό κρασί με την υπογραφή του κτήματος Κυρ-Γιάννη

leuko-krasi
ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ 2016

Ακούει στο όνομα «Χρυσογέρακας» και αποτελεί την πρώτη κυκλοφορία γλυκού κρασιού από το Κτήμα Κυρ-Γιάννη που όλοι έχουμε αγαπήσει.

Ένα κρασί όλο… γλύκα μας περιμένει από το κτήμα Κυρ-Γιάννη, που αποτελεί ισορροπημένο χαρμάνι Gewürztraminer και Μαλαγουζιάς, από σταφύλια που οινοποιούνται με τη διαδικασία του όψιμου τρύγου.

Το όνομα αυτού «Χρυσογέρακας» και τα σταφύλια που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή του προέρχονται από επιλεγμένα αμπελοτεμάχια του κτήματος στη Σαμαρόπετρα, στο Αμύνταιο. Κι αν αναρωτιέστε για την ονομασία του, να σας πούμε ότι Χρυσογέρακας είναι το είδος ενός ζευγαριού γερακιών που ζει εκεί στη Σαμαρόπετρα, στο λόφο που δεσπόζει ανάμεσα στη λίμνη Πετρών και τη λίμνη Βεγορίτιδα. Είναι από τα ελάχιστα είδη γερακιών υψηλής πτήσης, θεωρείται σπάνιο και φωλιάζει κυρίως σε απότομους βράχους ή σε δέντρα απ΄ όπου μπορεί να έχει ορατότητα σε μεγάλη έκταση.

Ο Στέλλιος Μπουτάρης επεξεργαζόταν τη δημιουργία ενός γλυκού κρασιού εδώ και αρκετά χρόνια. Ήδη από το 2008 ξεκίνησαν οι πειραματικές εμφιαλώσεις, οι οποίες δεν είχαν δώσει τα επιθυμητά για εκείνον αποτελέσματα. Στοχεύοντας πάντα στην τελειότητα και θέλοντας να δημιουργήσει το γλυκό κρασί που θα έκλεινε εξαιρετικά ένα ωραίο γεύμα, ξεχώρισε την σοδειά του 2013 για την ισορροπία γλυκύτητας και οξύτητας που επιθυμούσε. Έντονα αρώματα από μαρμελάδες λευκόσαρκων φρούτων, αποξηραμένα βερίκοκα, μέλι και κερί συνθέτουν τον γοητευτικό χαρακτήρα του κρασιού, με τα χαρακτηριστικά αυτά να προσδίδουν στο κρασί μια ξεχωριστή κομψότητα και μια παρατεταμένα φρουτώδη επίγευση.

Σερβίρεται στους 8οC και συνοδεύει επιδόρπια όπως φρουτοσαλάτες, τάρτες φρούτων και καραμελωμένες κρέμες, καθώς βέβαια και ένα πλούσιο foie gras, για τους πιο εκλεπτυσμένους ουρανίσκους.

Την ετικέτα του «Χρυσογέρακα» φιλοτέχνησε η Λίλα Μπουτάρη, μαθήτρια ζωγραφικής και δεύτερη κόρη του Στέλλιου, δίνοντας και στο εξωτερικό του μια ιδιαίτερη νότα.

Έσω κι έξω, το κρασί αυτό φαίνεται να μας προκαλεί να το δοκιμάσουμε.

Info
www.kiryianni.gr