8 μύθοι για την μπίρα που πρέπει να σταματήσετε να πιστεύετε

mpira-kalokairi
ΠΕΜΠΤΗ, 10 ΙΟΥΝΙΟΥ 2021

Όσο πιο πολύ διεισδύει κάποιος στην κουλτούρα της μπίρας, τόσο πιο εύκολα μπορεί να καταλάβει ότι πολλά από αυτά που πίστευε τόσα χρόνια, μπορεί να μην ισχύουν. Ας ρίξουμε φως στους πιο διαδεδομένους μύθους που αφορούν την αγαπημένη μας απόλαυση.

Μύθος #1: Η μπίρα πρέπει να σερβίρεται παγωμένη
Η μπίρα έχει καλύτερη γεύση όταν σερβίρεται ανάμεσα στους 4 με 12 βαθμούς Κελσίου, αναλόγως με το είδος. Η παγωμένη μπίρα προωθείται για το λόγο ότι έτσι μουδιάζει και μειώνεται η γεύση μας, οδηγώντας μας στο να πίνουμε τελικά παραπάνω.

Μύθος #2: Οι lager είναι ελαφριές και χωρίς γεύση
Όπως οι ale έχουν διάφορα πιο ελαφριά είδη, έτσι και οι lager. Μην βάζετε ταμπέλες και αν θέλετε lager με περισσότερη γεύση, δοκιμάστε dopplebocks, rauchbier (καπνιστές μπίρες) και Baltic Porter.

Μύθος #3: Οι μαύρες μπίρες έχουν πάντα υψηλή περιεκτικότητα σε αλκοόλ
Το ότι μια μπίρα είναι σκούρα, δεν σημαίνει ότι έχει περισσότερο αλκοόλ. Στην πραγματικότητα, μια IPA που ίσως προτιμάτε μπορεί να είναι σχεδόν 2 φορές πιο βαριά από κάποια stout που προσπεράσατε ως «δυνατή».

Μπουκάλι ή κουτάκι; Τα δεδομένα έχουν αλλάξει μέσα στα χρόνια

Μύθος #4: Η εμφιαλωμένη μπίρα είναι καλύτερη από την μπίρα σε κουτάκι
Για δεκαετίες, τα γυάλινα μπουκάλια φυλάσσονταν για την προνομιούχα τάξη, ενώ οι προλετάριοι έπιναν από κουτάκι. Σήμερα, όμως, οι τάσεις αλλάζουν –αργά, αλλά αλλάζουν. Συν του ότι το κουτάκι συστήνεται για προστασία από τον ήλιο, σε σχέση με το γυάλινο μπουκάλι.

Μύθος #5: H μπίρα πριν το αλκοόλ δημιουργεί χειρότερο hangover
Για πολλούς αποτελεί αρχή, ίσως γιατί τελειώνοντας τη νύχτα με ποτά υψηλού βαθμού αλκοόλ, οδηγεί σε… κακές αποφάσεις. Η αλήθεια είναι, όμως, ότι η ποσότητα είναι η λέξη κλειδί στον περιορισμό του hangover.

Μύθος #6: Δεν σας αρέσει η μπίρα
Όταν κάποιος λέει ότι «δεν του αρέσει η μπίρα», 9 στις 10 φορές σημαίνει ότι δεν έχει βρει το είδος που τους ταιριάζει. Υπάρχουν ειδικοί της μπίρας που έχουν βοηθήσει πλήθος ανθρώπων να βρουν την αγαπημένη τους μπίρα και διατείνονται ότι αν υπάρχει ένα προφίλ γεύσης σε κάποιο άλλο ποτό που σας αρέσει, τότε σίγουρα θα υπάρχει κάποια απολαυστική μπίρα για εσάς εκεί έξω.

Η παλαίωση σίγουρα αλλάζει μια μπίρα, αλλά δεν τη βλετιώνει απαραίτητα

Μύθος #7: Η παλαίωση κάνει την μπίρα καλύτερη
Πολλοί λάτρεις της craft έχουν κελάρι, ακολουθώντας τη βασική ιδέα, ότι η αποθήκευση της μπίρας της κάνει καλό. Παρ’ όλο που η αποθήκευσή της μπορεί να της αλλάξει το προφίλ, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι θα τη βελτιώσει. Απλώς την αλλάζει. Η σωστή μπίρα είναι έτοιμη για κατανάλωση, αμέσως μετά την εμφιάλωση. Η φρέσκια μπίρα είναι μπίρα στην πιο αγνή της μορφή και είναι έτσι όπως ο ζυθοποιός θέλει να την απολαύσετε. Ακόμη κι αν βρείτε εσείς μια μπίρα από κελάρι που να σας κάνει «κλικ» δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είναι καλύτερη.

Μύθος #8: Οι μαύρες μπίρες είναι όλες ίδιες
Το σκούρο χρώμα δεν δείχνει και γεύση, απλώς την ποσότητα βύνης που χρησιμοποιήθηκε. Δεν λέει τίποτα για το αλκοόλ, το πόσο πικρή ή γλυκιά μπορεί να είναι, την ποσότητα λυκίσκου κ.ο.κ. Σκεφτείτε ότι υπάρχουν μαύρες μπίρες, όπως η Guinness Draught, με 4% αλκοόλ, ελαφρύ σώμα και πολύ λίγες θερμίδες. Μια αγγλική μαύρη mild μπορεί να είναι ακόμη πιο ελαφριά.