Μάθετε πού χρησιμεύει το πλαστικό «τραπεζάκι» στο κέντρο της πίτσας

pitsa
ΔΕΥΤΕΡΑ, 14 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Πόσες φορές παραγγείλατε πίτσα, ανοίξατε το κουτί, πετάξατε χωρίς δεύτερη σκέψη το λευκό πλαστικό «τραπεζάκι» στο κέντρο της και ξεκινήσατε να την καταβροχθίζετε; Μάλλον όλες. Ήρθε, όμως, η ώρα να μάθετε πού χρησιμεύει αυτό το πλαστικό που όλοι πετάμε ασυναίσθητα.

Στα αγγλικά το ονομάζουν “pizza saver” (σωτήρας της πίτσας) κι όχι άδικα, αφού παίζει σημαντικό ρόλο στη διατήρηση της ακεραιότητας της πίτσας μας, μέχρι να φτάσει στο τραπέζι μας και να μπει στο πιάτο μας.

www.wikipedia.org

Το εργαλείο-σωτήρας της πίτσας

Τα τόπινγκ της πίτσας και η μεγαλύτερη ποσότητα τυριού θα κατέληγαν κολλημένα στο πάνω μέρος του κουτιού της, αν δεν υπήρχε αυτό το εργαλείο. Ο ατμός και η υψηλή θερμοκρασία της πίτσας κάνουν τη χάρτινη επιφάνεια του κουτιού να παίρνει κλίση και να ακουμπά την πίτσα, με αποτέλεσμα να κολλάνε όλα επάνω του. Το τραπεζάκι αυτό προφυλάσσει από αυτή τη διαδικασία και η πίτσα παραμένει στη θέση της, έτοιμη για κατανάλωση.

Σύμφωνα με το eater.com, το «τραπεζάκι» αυτό επινοήθηκε το 1983 από την Carmela Vitale, μια 46χρονη από το Long Island της Νέας Υόρκης. Η πατέντα εγκρίθηκε 2 χρόνια αργότερα, στις 12 Φεβρουαρίου το 1985.