Πώς να φτιάξετε το τέλειο τσάι...

pos-na-ftiaksete-to-teleio-tsai

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΜΑΡΤΙΟΥ 2012

Αν και σε σχέση με τις αγγλοσαξονικές χώρες, πίνουμε πολύ λιγότερο τσάι, γιατί να μην αξιοποιήσουμε τη γνώση των «ειδικών» για να το απολαμβάνουμε στην καλύτερη εκδοχή του;

Στο Ηνωμένο Βασίλειο για παράδειγμα (που είναι ένα από τα μεγαλύτερα βασίλεια του τσαγιού), καταναλώνονται ημερησίως 120 εκατομμύρια κούπες τσάι. Αυτό πρακτικά σημαίνει δύο κούπες τσάι για κάθε κάτοικο –γυναίκα, άντρα, ηλικιωμένο, νέο ή παιδί. Αν αφαιρεθεί και η μειοψηφία εκείνη η οποία προτιμά τον καφέ και δεν κάνει το ημερήσιο «καθήκον» της απέναντι στο τσάι, το ποσοστό κατανάλωσης κατ’ άτομο ανεβαίνει ακόμα περισσότερο.

Κακά τα ψέματα, το τσάι είναι τόσο βρετανικό όσο και η βασίλισσα. Ποιοι είναι όμως, οι βασικοί κανόνες της προετοιμασίας του;

Γι’ αυτούς μίλησε στο Food του MSN ο Mike Wright, υψηλόβαθμο στέλεχος της Twinings, που προμηθεύει όλη την κατανάλωση της πλέον γνωστής και μεγάλης βρετανικής αεροπορικής εταιρείας, British Airways. Πρόκειται για τον υπεύθυνο της αγοράς και μίξης των διαφόρων ποικιλιών τσαγιού που καταλήγουν στο ποτήρι μας, ενώ του πήρε 5 ολόκληρα χρόνια (!) για να εκπαιδευτεί ως δοκιμαστής.

Πριν από τις οδηγίες του όμως, αξίζει να σημειώσουμε κάποια ενδιαφέροντα στοιχεία για το αγαπημένο ρόφημα:

• Κάθε δευτερόλεπτο καταναλώνονται κατά μέσο όρο 15.000 κούπες τσάι, ανά τον κόσμο.

• Ο μέσος Βρετανός καταναλώνει το τσάι του μέσα σε 13 δευτερόλεπτα και πίνει περίπου 1.000 κούπες το χρόνο.

• Οι Γάλλοι είναι εκείνοι που πρόσθεσαν πρώτοι γάλα στο τσάι τους.

• Μία μέση κούπα τσαγιού έχει τη μισή ποσότητα καφεΐνης σε σχέση με μία μέση κούπα καφέ.

• Υπάρχουν περίπου 3.000 ποικιλίες τσαγιού σε όλο τον κόσμο.

Η τέλεια κούπα τσάι

Το τέλειο βέβαια, είναι υποκειμενικό, υπάρχουν ωστόσο κάποιοι γενικοί κανόνες που μπορούν να σας βοηθήσουν να αποκομίσετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα από το τσάι που έχετε στα χέρια σας.

1. Χρησιμοποιείτε πάντα φρέσκο, κρύο νερό και ποτέ αυτό που έχει περισσέψει στην τσαγιέρα από χτες.

2. Το νερό με λίγα άλατα είναι το καλύτερο, αλλά αν στην περιοχή σας το νερό είναι «σκληρό», καλύτερα να επιλέξετε τσάι από την ινδική Assam ή την Κένυα.

3. Βράστε το νερό πριν το χρησιμοποιήσετε, αλλά μην το παρακάνετε γιατί το τσάι σας θα γίνει ελαφρώς άνοστο.

4. Θα χρειαστείτε ένα καθαρό δοχείο τσαγιού.

5. Αν θέλετε γάλα στο τσάι σας, μπορείτε να το προσθέσετε πρώτο.

6. Χρησιμοποιήστε ένα φακελάκι τσάι ή μια μεγάλη κουταλιά χύμα τσαγιού ανά κούπα.

7. Για το μαύρο τσάι ρίξτε το βραστό νερό αμέσως. Για τα άλλα είδη τσαγιού -και κυρίως για το πράσινο- αφήστε το νερό να «ξεκουραστεί» λίγο και να πέσει ελαφρώς η θερμοκρασία του (85 βαθμοί Κελσίου είναι καλή θερμοκρασία) και στη συνέχεια ρίξτε το στην κούπα.

8. Αφήστε το να «δράσει» για 3-4 λεπτά (ή 1-2 λεπτά αν έχουμε να κάνουμε με άσπρο τσάι όπως το jasmine).

9. Ανακατέψτε πριν το σερβίρετε. Αν χρησιμοποιείτε κανάτα τσαγιού, αφαιρέστε τα φακελάκια πριν το σερβίρισμα, αλλιώς θα σας καταστρέψει τη γεύση και θα την κάνει υπερβολικά «δυνατή» και έντονη.

Πόσο γάλα και πόση ζάχαρη;

Αυτό είναι και το ζήτημα που προκαλεί διχογνωμίες. Πόσο γάλα λοιπόν και πόση ζάχαρη χρειάζεται μια κούπα με τσάι; Φυσικά, δεν υπάρχει χρυσός κανόνας –στο κάτω κάτω δικό σας είναι το φλιτζάνι, ό,τι θέλετε κάνετε!

Αυτό που ωστόσο καλό θα ήταν να αποφεύγετε, είναι να βάζετε γάλα στο πράσινο τσάι, ενώ δε συνηθίζεται επίσης, να χρησιμοποιείται ζάχαρη στο Earl Grey. Και πάλι τονίζουμε όμως, αυτά είναι γούστα…

Μερικοί το προτιμούν… παγωμένο

Αν προτιμάτε το τσάι σας παγωμένο, μπορείτε να φυλάξετε αυτό που φτιάξατε για μερικές ώρες στο ψυγείο (ακόμα και για ένα ολόκληρο βράδυ) και καλό θα ήταν σε αυτό να προσθέσετε και ζάχαρη ή σιρόπι, ενώ στο ποτήρι που θα το σερβίρετε ρίξτε και 2-3 μεγάλα παγάκια -καλύτερα όχι θρυμματισμένο πάγο γιατί θα λιώσει γρήγορα και θα κάνει το τσάι σας υπερβολικά «νερουλό».

Συνηθίζεται επίσης, να προστίθεται και μια λεπτή φέτα λεμονιού στο ποτήρι με το παγωμένο τσάι ή αρωματισμένο σιρόπι για να δώσει διαφορετική γεύση.