Παέγια: 18 facts που δεν γνωρίζατε γι’ αυτό το νόστιμο πιάτο

barkeloni-paegia

Όσο καλύτερο το ρύζι, τόσο καλύτερη η παέγια

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η παέγια είναι ένα πιάτο με ρύζι από τη Βαλένθια, με αρχαίες ρίζες που την έφτασαν στη σύγχρονη μορφή της στα μέσα του 19ου αιώνα. Πολλοί εκτός χώρας τη θεωρούν ως το εθνικό πιάτο της Ισπανίας, αλλά οι περισσότεροι Ισπανοί το αντιμετωπίζουν ως ένα τοπικό πιάτο της Βαλένθια.

Η παέγια είναι ένα πιάτο αποτελούμενο από ρύζι με σαφράν, μέσα στο οποίο συνδυάζεται κρέας, ή συνηθέστερα, θαλασσινά και λαχανικά. Συχνά το βρίσκει κάποιος με κοτόπουλο, χοιρινό ή κουνέλι, ενώ ανά περιοχές της χώρας υπάρχουν πλήθος από διαφορετικές εκδοχές. Μέχρι εδώ όλα καλά. Τα παρακάτω, όμως, τα ξέρατε;

1. Ανάμεσα στα διάφορα είδη παέγια βρίσκουμε την παέγια της Βαλένθια (paella valenciana), τη χορτοφαγική ή vegan παέγια, την παέγια θαλασσινών και την ανάμεικτη παέγια (paella mixta), ενώ υπάρχουν κι άλλα δημοφιλή είδη.

2. Αυθεντική συνταγή, όμως, θεωρείται η παέγια της Βαλένθια. Αποτελείται από άσπρο ρύζι, πράσινα φασόλια (bajoqueta και tavella), κρέας (κοτόπουλο και κουνέλι), άσπρα φασόλια (garrofón), σαλιγκάρια και καρυκεύματα, όπως σαφράν και δενδρολίβανο.

3. Άλλο ένα κοινό, εποχικό υλικό της είναι οι αγκινάρες.

4. Η παέγια θαλασσινών αντικαθιστά το κρέας με θαλασσινά και αφήνει εκτός τα φασόλια και τα πράσινα λαχανικά.

commons.wikimedia.org

Οι γαρίδες είναι must στην παέγια

5. Η ανάμεικτη παέγια αποτελεί έναν free-style συνδυασμό κρέατος, θαλασσινών, λαχανικών και μερικές φορές φασολιών.

6. Οι περισσότεροι σεφ χρησιμοποιούν ρύζι bomba, λόγω του ότι είναι πιο δύσκολο να το παραβράσει κάποιος, αν και οι ντόπιοι προτιμούν μια πιο κολλώδη ποικιλία (και πιο επιρρεπή στο «παραβράσιμο»), γνωστή ως Senia.

7. Όλα τα είδη χρησιμοποιούν ελαιόλαδο.

8. Η παέγια είναι μια λέξη που προέρχεται από την αρχαία γαλλική λέξη “paelle”, η οποία με τη σειρά της προέρχεται από τo λατινικό “patella”, που συνδέεται με το “poêle” στα σύγχρονα γαλλικά που σημαίνει «τηγάνι».

9. Σύμφωνα με την παράδοση της Βαλένθια, η παέγια μαγειρεύεται πάνω σε ανοιχτή φωτιά, η οποία φουντώνει με πορτοκάλι και κλαδιά πεύκου, μαζί με κουκουνάρια. Όλα αυτά παράγουν έναν αρωματικό καπνό που εμποτίζεται στην παέγια, ενώ πολλές φορές το πιάτο καταναλώνεται παραδοσιακά απευθείας από το ειδικό τηγάνι.

10. Μερικές συνταγές θέλουν την παέγια να σκεπάζεται και να μένει για 5-10 λεπτά μετά το μαγείρεμα.

11. Έχει γίνει έθιμο στις μαζικές συγκεντρώσεις στην κοινότητα της Βαλένθια (φεστιβάλ, πολιτικές εκστρατείες, διαδηλώσεις κ.λπ.) να ετοιμάζουν τεράστια παέγια, μόνο και μόνο για να κερδίσουν αναφορά στο Βιβλίο Γκίνες. Οι σεφ χρησιμοποιούν τεράστια τηγάνια γι’ αυτές τις εκδηλώσεις.

www.flickr.com

Δυο μέρες μετά την 25η Μαρτίου έρχεται και η Εθνική Γιορτή της Παέγιας

12. Η 27η Μαρτίου είναι η Εθνική Ημέρα Παέγιας.

13. Ο Juan Galbis, που διατηρεί εστιατόριο στη Βαλένθια, ισχυρίζεται ότι έχει φτιάξει τη μεγαλύτερη παέγια του κόσμου, με τη βοήθεια μιας ομάδας εργατών, στις 2 Οκτωβρίου 2001. Η παέγια αυτή τάισε περίπου 110 χιλιάδες άτομα.

14. Παραδοσιακά, το τηγάνι με την παέγια πρέπει να έρχεται στο τραπέζι, μόλις ολοκληρωθεί το μαγείρεμα. Ο λόγος είναι για να τρώνε όλοι μαζί κατευθείαν από το τηγάνι.

15. Η παέγια είναι πάνω απ’ όλα ένα πιάτο με ρύζι. Αυτό σημαίνει ότι όσο καλύτερο είναι το ρύζι, τόσο καλύτερη θα είναι και η παέγια.

16. Αν δεν έχετε τηγάνι για παέγια, χρησιμοποιήστε ένα μεσαίου μεγέθους, αντικολλητικό τηγάνι. Πρέπει να είναι ρηχό και φαρδύ, τόσο ώστε να επιτρέπει στην υγρασία να εξατμίζεται γρήγορα. Η βάση του δεν πρέπει να είναι πολύ παχιά, αλλιώς το τηγάνι θα συγκρατήσει αρκετή θερμοκρασία και το φαγητό μπορεί να παραμαγειρευτεί.

17. Αποτελεί ένα φαγητό κοινότητας και συνδέεται με τη διασκέδαση και τη γιορτή. Το να τη μοιράζεται κανείς σημαίνει ενδυνάμωση των σχέσεών του με τους υπόλοιπους.

18. Τρώγεται μόνο ως μεσημεριανό και ποτέ ως βραδινό, καθώς θεωρείται «βαρύ» φαγητό.