Οι 10 προορισμοί για να απολαύσετε την καλύτερη σοκολάτα

oi-10-proorismoi-gia-na-apolausete-tin-kaluteri-sokolata

ΤΡΙΤΗ, 03 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Αγαπάτε τη σοκολάτα; Ανακαλύψτε την υδρόγειο σε 10 σταθμούς, με οδηγό το πάθος σας για τη λαχταριστή αυτή λιχουδιά…

Φλάνδρα, Βέλγιο

Οι Βέλγοι αγαπούν τη σοκολάτα όσο και τη μπύρα –αυτό θα πει δηλαδή ότι τη λατρεύουν. Και δεν πρόκειται για ό,τι κι ό,τι ή για μια παρωχημένη απόλαυση: οι Βέλγοι είναι περήφανοι τόσο για την ποιότητα όσο και για την καινοτομία τους και συγκεκριμένα η Φλάνδρα, σύμφωνα με το δημοσίευμα του Lonely Planet, έχει να καυχιέται για μερικές από τις καλύτερες και πιο ευφάνταστες σοκολάτες. Ψάξτε για τις επιδεικτικές δημιουργίες του Hans Burie στην Αμβέρσα και τις ανατολικών εμπνεύσεων γεύσεις που προσφέρει ο Laurent Gerbaud στις Βρυξέλλες. Μπριζ και Βρυξέλλες φιλοξενούν μουσεία όπου μπορείτε να μάθετε πολλά για την ιστορία και την παραγωγή της σοκολάτας.

Γκάνα

Την επόμενη φορά που θα καταβροχθίζετε ένα κομμάτι Dairy Milk, να θυμάστε τον Tetteh Quarshie. Ποιον; Τον άνθρωπο που φύτεψε τα πρώτους σπόρους κακάο στη Γκάνα, δημιουργώντας για αγροτική «βιομηχανία» που έκανε τη Γκάνα τον μεγαλύτερο εξαγωγέα τους είδους στο μεγαλύτερο μέρος του 20ού αιώνα. Μπορείτε να επισκεφθείτε την πρώτη φυτεία κακάο στη Γκάνας στη φάρμα του Quarshie και να μάθετε πολλά για την παραγωγή σοκολάτας στο Ινστιτούτο Έρευνας για το Κακάο της Tafo, κοντά στη Koforidua.

Νότια Μπελίζε

Πολύ καιρό πριν ο Κολόμβος χάσει το δρόμο για τις Ανατολικές Ινδίες, οι Μάγια και οι Αζτέκοι της Κεντρικής Αμερικής ενέδιδαν στο xocolatl και στο kukuh –bitter, πικάντικα ποτά που είχαν σαν βάση τους τους κόκκους κακάο. Σήμερα, οι κακαοπαραγωγοί της περιοχής της Νότιας Μπελίζε, της περιοχής του Toledo, έχουν λάβει νέα μίσθωση χάρη στη σοκολάτα Green & Black’s, της οποίας οι πλάκες Maya Gold βασίζονται στην αρχαία συνταγή του kukuh. Όποιος βρεθεί εκεί, πρέπει οπωσδήποτε να κάνει μία επίσκεψη στις φυτείες, να γευτεί τους φρεσκοκομμένους καρπούς για μια πραγματικά αυθεντική σοκολατο-εμπειρία. Μην ξεχνάμε και το ετήσιο φεστιβάλ αφιερωμένο στο κακάο, που διοργανώνει η τοπική ένωση κακαοπαραγωγών.

Βενεζουέλα

Οι φανατικοί της σοκολάτας γνωρίζουν καλά ότι η πιο σπάνια αλλά και καλύτερη ποικιλία κακάο είναι το criollo – οι σνομπ της σοκολάτας περιγράφουν παθιασμένα την παρατεταμένη επίγευση που αφήνει σαν ένα μίγμα βανίλιας, καραμέλας και καρυδιών. Η Βενεζουέλα -και ειδικά η Χερσόνησος του Παρία, γνωστή και ως "Ακτή της Σοκολάτας"- είναι η πατρώα γη περιζήτητων criollos, chuao και porcelana. Οι καλύτερες ποικιλίες είναι αποτέλεσμα δουλειάς σε μικρές οικογενειακές φάρμες, σαν την Hacienda Bukare, την οποία μπορείτε να επισκεφθείτε (όπου μπορείτε φυσικά, να δοκιμάσετε και δείγματα).

Bournville, Birmingham, Αγγλία

Δεν είναι ακριβώς σαν το Εργοστάσιο της Σοκολάτας του Willie Wonka στη γνωστή ταινία, ωστόσο το Cadbury World στο Birmingham καλύπτει και με το παραπάνω την ανάγκη να «ζαχαρώσουμε» πάνω από τεράστιες δεξαμενές υγρής καφέ απόλαυσης και να δούμε τις «γυμνές» πλάκες σοκολάτας να σφυρίζουν στις μηχανές συσκευασίας. Ακολουθήστε την ξενάγηση, γευτείτε ό,τι σας προσφερθεί και απολαύστε το μεγαλύτερο μαγαζί της Cadbury στον κόσμο.

Τορίνο, Ιταλία

Από την εποχή που ο Δούκας Filiberto εισήγαγε το αζτέκικο ποτό που ανακάλυψε στις κατακτητικές του περιπλανήσεις του 16ου αιώνα, η συγκεκριμένη πόλη έχει τρέλα με ο,τιδήποτε έχει να κάνει με το κακάο. Τα μαγαζιά για σοκολάτα είναι πάμπολλα (και κορυφαία) στις μεγάλες λεωφόρους και πλατείες. Κάντε μια επίσκεψη στο εμπορικό κέντρο του Guido Gobino (Οδός Cagliari, 15b) για μια πραγματική γεύση από Τορίνο – είναι ο "άρχοντας της gianduja", ενός συνδυασμού σοκολάτας και φουντουκιού που είναι το μαγειρικό σύμβολο της πόλης. Το σοκολατο-φεστιβάλ μαμούθ τριών εβδομάδων στην πόλη, ονόματι CioccolaTò, λαμβάνει χώρα κάθε Μάρτιο.

Ελβετία

Αυτό το μικρό έθνος έχει τη μεγαλύτερη κατά κεφαλή κατανάλωση σοκολάτας στον κόσμο και φιλοξενεί ορισμένους από τους μεγαλύτερους παραγωγούς της παγκοσμίως: οι Lindt, Nestlé, Suchard και Toblerone έχουν την έδρα τους στην Ελβετία. Για εργοστασιακές περιπέτειες επισκεφθείτε την Nestlé-Calliers κοντά στη Gruyères (φυσικά και δίνονται δωρεάν δείγματα προς βρώση!), ενώ για χειροποίητες πραλίνες και κορυφαίες τρούφες δοκιμάστε ένα από τα καταστήματα της Sprüngli – η εταιρεία ασχολείται με το κακάο από το 1836!

Hershey, Pennsylvania, ΗΠΑ

Καλώς ήρθατε στο αυτοδιακηρυγμένο πιο γλυκό προορισμό επί Γης! Αυτή η πόλη που μοσχοβολάει σοκολάτα, στρατηγείο της αυτοκρατορίας του Hershey, είναι πραγματικά θεσμός στις ΗΠΑ, ενώ αποτελεί και θέρετρο πολλών δραστηριοτήτων διασκέδασης με επίκεντρο τη σοκολάτα. Δοκιμάστε choc martini σε εστιατόρια που καθορίζονται από το χαρακτήρα του Hershey και κρεμάστε τη φωτογραφία σας σε κάποιο chocolate bar του Hershey’s Chocolate World πριν σας πασαλείψουν με θεραπευτικό κακάο στο σοκολατο-σπα του Hershey!

Γρενάδα, Καραϊβική

Οδηγήστε από τον Άγιο Γεώργιο, την πρωτεύουσα της Γρενάδας, ανάμεσα στα ομιχλώδη δάση του Εθνικού Πάρκου Grand Etang και κάποια στιγμή θα φτάσετε στο Hermitage St Patrick’s – την πατρίδα ίσως της καλύτερης σοκολάτας στον κόσμο. Η μικροσκοπική Grenada Chocolate Company δημιουργεί σοκολάτες που κερδίζουν βραβεία, με τον πιο «πολιτικά ορθό» τρόπο: εδώ γίνεται το μεγάλωμα του καρπού, η διαλογή, η επεξεργασία και η συσκευασία στο εργοστάσιο που θυμίζει οικογενειακή κατοικία. Η ηλεκτρική ενέργεια που χρησιμοποιείται είναι ηλιακής προέλευσης και η επιχείρηση λειτουργεί ως τοπικός συνεταιρισμός, πράγμα που οδηγεί τα κέρδη στην τοπική κοινωνία.

Παρίσι, Γαλλία

Σοκο-εξαρτημένοι, βρήκατε τον παράδεισό σας! Δε μιλάμε απλά, για τα πρώτης ποιότητας καλούδια (μια επίσκεψη σε ένα από τα Maison du Chocolat του Robert Linxe θα κάνει απλώς τη σιελόρροιά σας να μην συγκρατείται). Σταματήστε για λίγο σε μια σοκο-καφετέρια για το καλό και στη συνέχεια κατευθυνθείτε στη Μαγειρική Σχολή του Lenôtre για ένα μικρό μαθηματάκι κακαομαγειρικής. Τέλος, αν έχετε μοιράσει το χρόνο σας σωστά, δοκιμάστε τα δείγματα σε επιδείξεις σοκολάτας και σοκο-γλυπτικής στο φεστιβάλ του Salon du Chocolat.