Επτά «τρέλες» για όσους αγαπούν το φαγητό

epta-treles-gia-osous-agapoun-to-fagito

ΤΕΤΑΡΤΗ, 04 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Για να διατηρήσει κανείς τον τίτλο του «foodie», δε φτάνει να είναι άσος στο να ξεχωρίζει και να εκτιμά γεύσεις. Η λέξη «καλοφαγάς» υποδηλώνει πια ένα ολόκληρο modus vivendi…

Οι μέρες που ο τίτλος του καλοφαγά αποδιδόταν σε εκείνον που ήξερε απλώς π.χ. πώς να φάει μια αγκινάρα με στυλ ή πώς να χρησιμοποιήσει το μαχαίρι, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Σήμερα, η όρεξη των foodies για νέες εμπειρίες δεν μπορεί να κορεστεί αν δεν έχουν δοκιμάσει το τελευταίο υπερσπάνιο συστατικό, αν δεν έχουν πάει και στο τελευταίο εστιατόριο που συζητιέται πολύ ή αν δεν έχουν μιλήσει στο blog τους για την τελευταία τους τρελή μαγειρική ιδέα.

Έχοντας αυτά υπ’ όψη, ακολουθεί ένας κατάλογος με τις 7 must συνήθειες ή κινήσεις του καλοφαγά –όπως τις δημοσίευσε το Msn Food- για να μπορέσει κανείς να διατηρήσει επάξια τον τίτλο του και το 2012.

Ακολουθήστε την επανάσταση του street food

Κανένας foodie που σέβεται τον εαυτό του δεν αγνοεί τη μόδα των «κινητών μονάδων» γαστριμαργικής απόλαυσης, κοινώς τις καντίνες και τους πάγκους των ανά τον κόσμο απολαυστικών «βρώμικων». Η περιπλάνηση των επαγγελματιών του street food κάνει καμιά φορά την αναζήτησή τους πιο δύσκολη και πολλές φορές, όταν γίνονται άξαφνα δημοφιλείς, έχουν πρόβλημα με την ποσότητα των υλικών που τους τελειώνουν τάχιστα.

Δοκιμάστε να δημιουργήσετε «σπιτικό καπνιστό»

Ο κορυφαίος σεφ Mark Hix δημιουργεί ο ίδιος τα καπνιστά του και πλέον, πρέπει να κάνετε κι εσείς το ίδιο. Σίγουρα έχει περισσότερη πλάκα και δεν είναι ανάγκη να περιοριστείτε μόνο στο μπέικον και στο ψάρι, αλλά να προχωρήσετε και να δημιουργήσετε καπνιστό τυρί ή κρέας. Δεν είναι και τόσο δύσκολο όσο ακούγεται. Τα σύνεργα για «κάπνισμα» πωλούνται σε πολλά μέρη, αλλά ακόμα και σε αυτό το σημείο μπορείτε να αυτοσχεδιάσετε χρησιμοποιώντας μια παλιά κατσαρόλα, μερικά κρεμαστάρια και -το σημαντικότερο- ξύλο για το κάπνισμα.

Βγείτε σε… αναζήτηση τροφής για το βραδινό σας

Αν έχετε βαρεθεί τα ψώνια από το τοπικό σούπερ μάρκετ, πιάστε την εξοχή και συλλέξτε την τροφή σας κατευθείαν από τη φύση. Έχει γίνει μόδα πια και είναι πολλοί οι σεφ που βγαίνουν «στη γύρα» για μανιτάρια, μούρα, βότανα και χόρτα κι αφού το κάνουν εκείνοι, γιατί να μην τους ακολουθήσει και ο μέσος foodie; Δεν έχει καν σημασία αν είστε κάτοικος μεγάλης πόλης –κάθε πόλη έχει τα πάρκα και τους ελεύθερους χώρους της που συνήθως αποδεικνύονται γενναιόδωροι σε εδώδιμες «εναλλακτικές»- απλά πρέπει να ξέρετε και που να ψάξετε.

Δοκιμάστε την τύχη σας στη «μοριακή γαστρονομία»

Κάποτε ήταν προνόμιο των λίγων και εκλεκτών, σήμερα ο καθένας μπορεί να δοκιμάσει την τύχη του στην τέχνη της μοριακής γαστρονομίας, χάρη στον εξοπλισμό για αρχάριους που έχει αναπτυχθεί. Χρησιμοποιείστε τις γνώσεις που θα αποκτήσετε για να φτιάχνετε «χαβιάρι» με υγρό στο κέντρο της μπαλίτσας ή ζελέ που να αντέχει στη ζέστη και αφρό που να κρατάει για ώρες. Αν μπείτε στο κόλπο, θα είστε έτοιμοι για το μεγάλο βραβείο σε διαγωνισμούς γαστρονομίας.

Γίνετε «μάστερ» στο αγγλικό ουίσκι

Ινδοί, Ιάπωνες και Ολλανδοί προσπαθούν μάταια να μιμηθούν τη σκοτσέζικη συνταγή του ουίσκι και τώρα είναι η σειρά των Άγγλων. Το αποστακτήριο του St George στο Norfolk παρήγαγε πρόσφατα μια παρτίδα- το πρώτο αγγλικό ουίσκι που βγαίνει στην αγορά από το 19ο αιώνα- γεγονός που εντυπωσίασε τόσο τους ιστορικούς όσο και τους φανατικούς του ουίσκι. Την επόμενη φορά που θα είστε σε μπαρ με καλή κάβα, ζητήστε δυο δράμια αγγλικό ουίσκι και στείλτε τους… αδιάβαστους

Επισκεφθείτε το φεστιβάλ φαγητού του Abergavenny

Αν και στην Ελλάδα είμαστε λίγο πίσω σε αυτά, τα food festivals στο εξωτερικό έχουν γίνει πια μόδα. Ένα από τα κλασικότερα όμως για τους «τουρίστες του φαγητού» είναι εκείνο στην ουαλική Abergavenny. Πάνω από 200 πάγκοι με ό,τι μπορείτε να φανταστείτε σαν γευστική εμπειρία, μαζί με επιδείξεις μαγειρικών ικανοτήτων αλλά και ομιλίες από τους καλύτερους σεφ του Ηνωμένου Βασιλείου θα σας περιμένουν για να σας μυήσουν στην τέχνη του... φαγητού.

Τρέξτε στο Μαραθώνιο του Medoc

Το ξέρουμε ότι ακούγεται εκ πρώτης όψεως άσχετο, αλλά στη γαλλική περιοχή του Medoc που βλέπει τον Ατλαντικό, ο μαραθώνιος δε συνδυάζεται με σκληρό πρόγραμμα προετοιμασίας. Αντίθετα, σε αυτό το φεστιβάλ οι κρουνοί βγάζουν εξαιρετικό γαλλικό φαγητό και φυσικά, γαλλικό κρασί. Πρόκειται για πρωτοτυπία από εκείνες που κάθε γνήσιος καλοφαγάς δε μπορεί να μη λατρέψει στο δευτερόλεπτο.