Τι γεύση έχει το Thanksgiving;

thanksgiving-galopoula-trapezi
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2021

Μαθαίνουμε περισσότερα για την Ημέρα των Ευχαριστιών που γιορτάζεται σήμερα στις ΗΠΑ, ανακαλύπτοντας τη γευστική της πλευρά, μέσα από facts που μπορεί να μην γνωρίζατε, από το πρώτο δείπνο που έγινε ποτέ, μέχρι σήμερα.

Η ημέρα των Ευχαριστιών είναι μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή της Βόρειας Αμερικής η οποία ξεκίνησε τον 16ο αιώνα από τις ευχαριστίες προς τον Δημιουργό για τα αγαθά που αποκόμισε ο καθένας στο τέλος της σοδειάς. 

Τα υλικά-κλειδιά για ένα επιτυχημένο δείπνο του Thanksgiving είναι μια παχιά γαλοπούλα και σάλτσα κράνμπερι.

Το 2009 εκτράφηκαν 250 εκατομμύρια γαλοπούλες στις Η.Π.Α., αξίας περίπου 4,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Περίπου τα 46 εκατομμύρια κατέληξαν στο… τραπέζι για το Thanksgiving.

Η νύχτα πριν το Thanksgiving είναι η νύχτα μεγαλύτερης κατανάλωσης αλκοόλ στην Αμερική, ακόμη μεγαλύτερη κι από την Ημέρα του Αγίου Πατρίκιου και από την Πρωτοχρονιά.

Η γεμιστή γαλοπούλα, που είναι και η πρωταγωνίστρια του τραπεζιού, χρειάζεται περίπου 2,5 ώρες για να γίνει. Η γέμισή της αποτελείται συνήθως από σέλινο, κρεμμύδι, πιπεριά, μανιτάρια, λαχανικά, κρουτόν, κεράσια, πεκάν, μαϊντανό, αβγά και μαύρο πιπέρι και της δίνει όλη τη νοστιμιά της.

Η κολοκυθόσουπα, ο πουρές γλυκοπατάτας, η κολοκυθόπιτα με γέμιση από πουρέ κολοκύθας, μοσχοκάρυδο, αβγά, αλάτι κοσέρ, καστανή ζάχαρη και κρέμα γάλακτος και τα γλασαρισμένα καρότα είναι μερικά μόνο από τα πιάτα που βρίσκονται κάθε χρόνο στο τραπέζι μαζί με τη γαλοπούλα.

Το πρώτο δείπνο της Ημέρας των Ευχαριστιών στην αποικία Plymouth έγινε τον Οκτώβριο του 1621, το οποίο και παρακολούθησαν 50 άγγλοι άποικοι και περίπου 90 ιθαγενείς άντρες Wampanoag, στην περιοχή που σήμερα βρίσκεται η Μασαχουσέτη.

Για το γεύμα αυτό οι Wampanoag σκότωσαν 5 ελάφια, ενώ οι Άγγλοι πυροβόλησαν ένα άγριο πτηνό, το οποίο μπορεί να ήταν χήνα, πάπια ή γαλοπούλα. Στο γεύμα σέρβιραν και κάποιο είδος ινδικού καλαμποκιού.

Η Jennifer Monac, όμως, εκπρόσωπος του Μουσείου Plimoth Plantation αναφέρει ότι οι συνδαιτυμόνες του πρώτου δείπνου συμπλήρωσαν το κρέας ελαφιού και τα πουλερικά με ψάρι, αστακό, μύδια, ξυρούς καρπούς, αλεύρι και λαχανικά, όπως κολοκύθα, καρότα, αρακά κ.ά.

Οι πατάτες, οι γλυκοπατατάτες, η σάλτσα κράνμπερι και η κολοκυθόπιτα μπήκαν μετά στο μενού και δεν υπήρχαν στο πρώτο δείπνο. Παρ’ όλ’ αυτά διατηρούν έναν παραδοσιακό χαρακτήρα στο γεύμα αυτό.

Όσοι θέλουν να γευτούν το δείπνο σαν γνήσιοι προσκυνητές, πρέπει να δοκιμάσουν οπωσδήποτε κάποιες από τις συνταγές του Plimoth Plantation, οι οποίες περιλαμβάνουν ζωμό κολοκύθας και παραδοσιακό succotash (πιάτο με γλυκό καλαμπόκι και διάφορα είδη φασολιών, βρασμένα μαζί) κ.ά.