Η πρώτη εβδομάδα της ιταλικής κουζίνας στον κόσμο «σφυρίζει» την έναρξη σήμερα

makaronada-italiki-kouzina-makaronia

Ιταλική κουζίνα χωρίς ζυμαρικά, δεν γίνεται

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Από τις 21 έως τις 27 Νοεμβρίου, η Αθήνα θα γεμίσει με εκδηλώσεις που θα αναδείξουν την ιταλική ποιοτική γαστρονομία και θα μας κάνουν να… γλείφουμε τα δάχτυλά μας.

Αυτή η εβδομάδα προβλέπεται πιο γευστική από ποτέ, αφού οι ιταλικές γεύσεις θα κατακλύσουν την πόλη σε μια κίνηση της Πρεσβείας της Ιταλίας, υπό την Αιγίδα του Υπουργείου Εξωτερικών και της Διεθνούς Συνεργασίας της Ιταλίας, με πάνω από χίλιες εκδηλώσεις σε 105 χώρες του κόσμου.

Πρόκειται για μια πρωτοβουλία για την ανάδειξη της ιταλικής ποιοτικής γαστρονομίας στο εξωτερικό, που εγκαινιάζεται φέτος και θα επαναλαμβάνεται στο εξής κάθε χρόνο, με πρωταρχικό στόχο τη διάδοση του πολιτισμού της υψηλής ιταλικής γαστρονομικής παράδοσης, με ιδιαίτερη αναφορά στα προϊόντα πιστοποιημένης ποιότητας, καθώς και την προβολή της εκπαιδευτικής κατάρτισης που προσφέρουν οι Ιταλικές Ακαδημίες Γαστρονομίας. Στοχεύει επίσης στην διάδοση των μοναδικών αξιών της μεσογειακής διατροφής και στην ενίσχυση της παρουσίας της ιταλικής κουζίνας, μέσα από την δραστηριοποίηση νέων ιταλών chef στο εξωτερικό, καθώς και στην προβολή των ιταλικών επιχειρήσεων εστίασης.

Οι δράσεις που διοργανώνονται στην Αθήνα περιλαμβάνουν διαλέξεις, γευσιγνωσία αλλά και προβολή ντοκιμαντέρ και ταινιών του ιταλικού κινηματογράφου με θέμα την κουζίνα.

Το προσούτο δεν λείπει από την ιταλική κουζίνα

Αρχίζοντας από τις 22 Νοεμβρίου, στην Ιταλική Αρχαιολογική Σχολή στην Αθήνα, στις 18:30, θα πραγματοποιηθεί σε συνεργασία με το Μανιατάκειον Ίδρυμα μια διάλεξη με θέμα «Περιβάλλον, διατροφή και γαστρονομία στην αρχαιότητα. Ιταλία, Αττική και Μεσσηνία». Ομιλητές θα είναι ο αρχαιολόγος Πέτρος Θέμελης, Πρόεδρος Κέντρου Μελέτης της Αρχαίας Μεσσήνης, η γιατρός Αντωνία Τριχοπούλου, Πρόεδρος του Ελληνικού Ιδρύματος Υγείας και ο Διευθυντής της Ιταλικής Αρχαιολογικής Σχολής στην Αθήνα, καθηγητής Εμανουέλε Πάπι. Στο τέλος της διάλεξης θα γίνει και μια γευσιγνωσία παραδοσιακών προϊόντων της Ιταλίας και της Ελλάδας με αρχαία καταγωγή.

Στη συνέχεια, στις 24 Νοεμβρίου και ώρα 19:00, στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, ο καθηγητής Νίκος Μοσχονάς, σε συνεργασία με το Κέντρο Σπουδών Ιονίου, θα δώσει μια διάλεξη με τίτλο «Οι Βενετοί και το κρασί της Ανατολής  (14ος-16ος αιώνας)» αφιερωμένη στους δρόμους του κρασιού στην ανατολική Μεσόγειο. Θα ακολουθήσει γευσιγνωσία ιταλικών κρασιών.

Από τις 21 έως τις 25 Νοεμβρίου, πάντοτε στο Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο της Αθήνας, θα παρουσιάζεται ένα κινηματογραφικό αφιέρωμα, ένα αφήγημα της εισαγωγής της ιταλικής κουζίνας στην ιστορία του κινηματογράφου. Προβλέπεται η προβολή των παρακάτω ταινιών που εξασφάλισε το Υπουργείο Εξωτερικών της Ιταλίας:

Δευτέρα 21/11, ώρα 19.00: La cena, ταινία του Ettore Scola, 1998, 126’, ελληνικοί  υπότιτλοι

Τρίτη 22/11, ώρα 18.00: Rupi del vino, ντοκιμαντέρ του Ermanno Olmi, 2010, 54’, αγγλικοί υπότιτλοι

Τρίτη 22/11, ώρα 19.00: Lunga vita alla Signora, ταινία του Ermanno Olmi, 1987, 105’, αγγλικοί υπότιτλοι

Τετάρτη 23/11, ώρα 17.45: Pasta nera, ντοκιμαντέρ του Alessandro Piva, 2011, 62’, αγγλικοί υπότιτλοι

Τετάρτη 23/11, ώρα 19.00: La cena per farli conoscere, ταινία του Pupi Avati, 2006, 99’, αγγλικοί υπότιτλοι

Πέμπτη 24/11, ώρα 17.00: Προβολή οκτώ ταινιών μικρού μήκους υπό τον γενικό τίτλο “Il Chianti: arte nei mestieri” που συμμετείχαν στον διεθνή διαγωνισμό  Concorso Internazionale Cortometraggi SlowMovieContest, 2012, συνολική διάρκεια 96’, με αγγλικούς υπότιτλους. Συγκεκριμένα θα προβληθούν οι ταινίες Μ.Μ.: Scripta Manent του Cristian Benaglio, 6’38” - Chianti Portraits της Romina Contepomi 10’39” - Terra di Siena του Darim Da Prato 15’30” - Per caso του Silvio D’Angelo 16’01” - Mochao του Alina Gorlova 15’16” -  Castellina Travelogue της Gina Marie Napolitan 5’26” - Nostalgia της Amanda Rodriguez Lorenzo  13’17” - Semifonte si fa città του Riccardo Salvetti 13’17”.

Παρασκευή 25/11, ώρα 18.30: Quando l’Italia mangiava in bianco e nero, ντοκιμαντέρ του Andrea Gropplero diTroppenburg, 2014, 20’, αγγλικοί υπότιτλοι

Παρασκευή 25/11, ώρα 19.00: L’abbuffata, ταινία του Mimmo Calopresti, 2007, 102’, αγγλικοί υπότιτλοι

Καθ' όλη τη διάρκεια από τις 21 έως τις 27 Νοεμβρίου, πολλά ιταλικά εστιατόρια της Ελλάδας θα προτείνουν στην πελατεία τους ένα πιάτο ειδικά αφιερωμένο στην πρώτη εβδομάδα της ιταλικής κουζίνας στον κόσμο. Στην πρωτοβουλία αυτή, που διοργανώνεται σε συνεργασία με τα Έλληνο Ιταλικά Εμπορικά Επιμελητήρια στην Αθήνα και στη Θεσσαλονίκη, έχει προσχωρήσει και το εστιατόριο του βραβευμένου chef Ettore Bottrini, που θα είναι ο επίτιμος καλεσμένος της φετινής διοργάνωσης της πρώτης Εβδομάδας της Ιταλικής Κουζίνας στον Κόσμο.

Info
Πρεσβείας της Ιταλίας στην Αθήνα
Ιταλικό Μορφωτικό Ινστιτούτο