Duka: Χορός, cocktails και μεσογειακό ταμπεραμέντο...
Άνοιξε τις πόρτες του τον περασμένο Οκτώβρη σε έναν χώρο γνώριμο, αφού εκεί στεγαζόταν επί σειρά ετών το γνωστό Eclipse του Κολωνακίου. Ο Θανάσης Κορομηλάς έκανε το βήμα και επένδυσε σε έναν όμορφο χώρο στην καρδιά της Αθήνας και έφτιαξε ένα μοντέρνο και cosy bar-restaurant για τους λάτρεις του αθηναϊκού κέντρου.
Όμορφα διαχωρισμένο σε δύο «stages» το Duka προσφέρει έναν άνετο χώρο στο κάτω μέρος για πολύ χορό, εξαιρετικά cocktails, ωραία μουσική και θεματικά parties κάθε εβδομάδα, ενώ στον επάνω χώρο του στήθηκε το εστιατόριο Duka που προσφέρει νόστιμες δημιουργίες με μεσογειακή πινελιά και αδυναμία στην Ιταλία.
Ο χώρος του εστιατορίου με γήινες πινελιές, στους τόνους του καφέ, του γκρι και του μαύρου σε χαλαρώνει με τα άνετα ξύλινα τραπέζια του, τα μεγάλα πολυθρονάκια του και τους χαλαρωτικούς καναπέδες. Σε minimal αισθητική, δημιουργήθηκε ένας απλός, αλλά μοντέρνος χώρος για να απολαύσεις τις εξαιρετικές δημιουργίες της κουζίνας του Duka.
Ξεκινήστε με ένα cocktail για… «ορεκτικό» -θα σας το πρότεινα ανεπιφύλακτα καθώς είναι σπεσιαλιτέ του μαγαζιού- και στη συνέχεια, αφεθείτε στις γεύσεις που περιλαμβάνει ο κατάλογος. Αν και μικρός καλύπτει όλα τα γούστα, με επαρκείς επιλογές από κρέας και ζυμαρικά, αρκετές σαλάτες και ορεκτικά που κερδίζουν την προσοχή.
Για αρχή, επιλέξαμε τη σαλάτα Duka, με πράσινα λαχανικά, ψητές μπουκίτσες κοτόπουλου, αποξηραμένα φρούτα και sauce μήλου –φρέσκου πολτοποιημένου μήλου- που έδενε ιδανικά με τα φρούτα και την ελάχιστη κανελίτσα που έδινε άρωμα (14 ευρώ). Από τα ορεκτικά, η ψητή πατάτα με ρόδι και παρμεζάνα μου «έκλεισε το μάτι» από την πρώτη στιγμή και όταν μάλιστα έφτασε στο τραπέζι με κέρδισε για τα καλά με την πλούσια sour cream που κάλυπτε τις πατάτες και την παρμεζάνα (8 ευρώ). Ήταν πεντανόστιμη, όπως και η τυρόπιτα Duka -ένα μοντέρνο σαγανάκι δηλαδή- με φέτα τυλιγμένη σε φύλλο κρούστας, πασπαλισμένη με σουσάμι και περιχυμένη με την ιδανική δόση μελιού (9 ευρώ).
Επτά κυρίως πιάτα προτείνει το Duka όλα κι όλα, αλλά όλα εξαιρετικά εμπνευσμένα. Άλλωστε είναι θετικό σημάδι -κατά την προσωπική μου άποψη- να συναντάς μικρά και καλοφτιαγμένα μενού, με λίγες επιλογές και ιδιαίτερο χαρακτήρα, καθώς είσαι σχεδόν σίγουρος ότι όλα τα πιάτα θα είναι φρέσκα και προσεκτικά εκτελεσμένα χωρίς αστοχίες. Όπως κι έγινε και στο Duka. Οι μπουκίτσες χοιρινού με σάλτσα κίτρινης τεκίλας και ρύζι μπασμάτι ήταν ζουμερές, με ιδανική λιπαρότητα στη sauce, ενώ το ρύζι ήταν γευστικότατο με την προσθήκη ψιλοκομμένου ξερού κρεμμυδιού και μαϊντανού (15 ευρώ).
Όσο για τα σπαγγέτι Duka, ήταν καλοβρασμένα με μπόλικη κόκκινη σάλτσα και εποχικά λαχανικά. Μπορεί σαν ιδέα να μην πρωτοτυπούσε ιδιαίτερα, αλλά η εκτέλεσή της ήταν άψογη και προτείνεται ανεπιφύλακτα (12 ευρώ).
Για το τέλος, κρατήστε λίγο χώρο για το γλυκό, καθώς οι επιλογές του καταλόγου είναι αρκετές. Η πανακότα με sauce coca cola ήταν αρκετά νόστιμη, με ωραία γεύση βανίλιας -αν και λίγο παραπάνω γλυκιά από όσο χρειαζόταν για να την φας όλη- (6 ευρώ), ενώ αξίζει χωρίς δεύτερη σκέψη, η μους λεμόνι με φρούτα, καραμελωμένη μαρέγκα και sauce φράουλας (13 ευρώ).
O χώρος του bar στον κάτω χώρο του Duka
Κι αν μετά από όλα αυτά αντέχετε ακόμα, κατεβείτε στο bar από τη μικρή περιστρεφόμενη σκάλα και χαλαρώστε σε έναν από τους καναπέδες για λίγη ακόμα lounge διασκέδαση ή πάρτε ένα ποτό και κρατήστε θέση στη μπάρα για πολύ χορό.
Πληροφορίες: Duka, Αλωπεκής 21, Κολωνάκι, 210 3641545, 24-28 ευρώ.
Βάλια Κανελλοπούλου






