10 πράγματα που πρέπει να ξέρετε όταν σερβίρετε σαμπάνια

sampania

Όταν εκτινάσσεται ο φελλός της σαμπάνιας μπορεί να φτάσει μέχρι και τα 50km ανά ώρα

ΤΕΤΑΡΤΗ, 28 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2016

Σήμα-κατατεθέν της αλλαγής του χρόνου, η σαμπάνια έχει κι αυτή τα «μυστικά» της. Μάθετε πώς να τη σερβίρετε και να τη συνδυάζετε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο για να μπει καλά η χρονιά!

Δείτε τον ΟΔΗΓΟ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ 2016/2017 του clickatlife

Top 5 συμβουλές για το σερβίρισμά της

  • Προσπαθήστε να σερβίρετε τους καλεσμένους σας σε κολωνάτα ποτήρια με σχήμα τουλίπας. Αυτό το σχήμα είναι το ιδανικό για το σερβίρισμα σαμπάνιας. Τα μακρόστενα κολονάτα ποτήρια δεν είναι ιδανικά, καθώς δεν υπάρχει χώρος πουθενά για να συγκεντρωθεί το άρωμα όταν πίνετε σαμπάνια.
  • Πάντα να κρατάτε το ποτήρι σας από το πόδι του. Δεν θέλετε να αλλάξετε τη θερμοκρασία της σαμπάνιας σας κρατώντας το κοίλο μέρος του ποτηριού (και δεν θέλουμε βρόμικα δακτυλικά αποτυπώματα στα ποτήρια μας ούτε ανεπιθύμητα αρώματα!)
  • Αν χρειαστεί να παγώσετε την σαμπάνια γρήγορα πριν έρθουν οι καλεσμένοι σας, μην την βάλετε στην κατάψυξη. Βυθίστε την σε μια σαμπανιέρα με πάγο και νερό και προσθέστε λίγο αλάτι που θα βοηθήσει να παγώσει πιο γρήγορα.
  • Όταν ανοίγετε το μπουκάλι σαμπάνιας να θυμάστε ότι αυτό που θέλουμε να ακουστεί είναι ένας απαλός ήχος, αυτό που ονομάζουν αναστεναγμός της πριγκίπισσας. Μην ξεχνάτε ότι ο φελλός όταν εκτινάσσεται, μπορεί να φτάσει μέχρι και 50km ανά ώρα, οπότε μην παίρνετε το χέρι σας από πάνω του κατά το άνοιγμα και μην στρέφετε το μπουκάλι σε κανέναν! Είναι γεγονός ότι οι περισσότεροι τραυματισμοί από φελλό, συμβαίνουν κατά την παραμονή της Πρωτοχρονιάς!
  • Όταν ρίχνετε τη σαμπάνια στο ποτήρι, θυμηθείτε να κρατάτε τη φιάλη με την ετικέτα προς τα πάνω, από σεβασμό στον οινοποιό και την εταιρία παραγωγής. Φυσικά, σερβίρουμε πρώτα τις κυρίες και στη συνέχεια τους κύριους -οι παλιές παραδόσεις πρέπει να τηρούνται κάποιες φορές. Τελευταίο αλλά σημαντικό, να κρατάτε πάντα γεμάτο το ποτήρι των καλεσμένων σας, αλλά μην το παραγεμίζετε γιατί η σαμπάνια ζεσταίνεται.

Τα πικάντικα φαγητά δεν είναι καλός συνδυασμός με μια σαμπάνια

Top 5 συμβουλές για συνδυασμούς σαμπάνιας

  • Η σαμπάνια είναι σίγουρα ένα σπουδαίο κρασί που μπορεί να σερβιριστεί με όλα τα γεύματα. Η ροζέ σαμπάνια, ειδικότερα, είναι η πιο ευέλικτη από όλες τις σαμπάνιες και μπορείτε να την απολαύσετε από το πρωινό, με γλυκά κόκκινα μούρα ή με σουφλέ τυριών, μέχρι το μεσημεριανό με κάποιο σάντουιτς κοτόπουλου ή με πίτες ως πρώτα πιάτα.
  • Το τυρί δεν είναι και πολύ καλό συνοδευτικό για τη σαμπάνια, αλλά αν πρόκειται να τα συνδυάσετε, δοκιμάστε τυριά ημίσκληρα, αγελαδινά.
  • Μια vintage σαμπάνια (αναγράφεται η χρονιά πάνω στην ετικέτα), περνάει περισσότερο χρόνο στο κελάρι του οινοποιού στη Γαλλία και είναι πιο γεμάτη και με πιο σύνθετα αρώματα. Μια τέτοια σαμπάνια θα συνδυαζόταν καλύτερα με πιο σωματώδη πιάτα.
  • Η σαμπάνια είναι αρκετά εκλεπτυσμένη, ελαφριά και αρωματική και γενικά δεν συνδυάζεται καλά με πικάντικα τρόφιμα, οπότε αποφύγετε το τσίλι και τα βαριά μπαχαρικά.
  • Όταν σερβίρουμε σαμπάνια με το φαγητό, μπορούμε να την σερβίρουμε λίγο πιο ζεστή από ό,τι συνήθως (από 10 έως 12 βαθμούς Κελσίου), καθώς θα βοηθήσει να ξεκλειδωθούν μερικά από τα υπέροχα αρώματα που θα ενισχύσουν καλύτερα το φαγητό. Οι νεότερες σαμπάνιες πρέπει να σερβίρονται πιο κρύες για να αναδείξουν τη φρεσκάδα τους (μεταξύ 6 και 8 βαθμών Κελσίου).  

Πηγή: www.krasiagr.com