Εννιά ξεχωριστά φεστιβάλ φαγητού από όλο τον κόσμο

ennia-ksexorista-festibal-fagitou-apo-olo-ton-kosmo

ΤΡΙΤΗ, 24 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Τι κοινό μπορεί να έχει το σκόρδο, με το μάνγκο, τα στρείδια, τα σπαράγγια αλλά και το whiskey; Την πρωταγωνιστική θέση σε μερικά από τα καλύτερα θεματικά φεστιβάλ φαγητού του κόσμου. Ας περιηγηθούμε σε 9 ξεχωριστά από αυτά…

Μπορεί το φαγητό να είναι ανάγκη επιβίωσης για όλους τους ανθρώπους, η απόλαυσή του όμως, για πολλούς από τους κατοίκους του πλανήτη είναι ασύγκριτη. Για αυτό δεν είναι τυχαίο που διοργανώνονται κάθε λογής φεστιβάλ στις 5 γωνιές του κόσμου με διάφορους θεματικούς άξονες. Το National Geographic διάλεξε 9 από τα καλύτερα Φεστιβάλ Φαγητού του κόσμου...

Σπαράγγια για όλα τα γούστα

Τα σπαράγγια έχουν γερές ρίζες στο γερμανικό κρατίδιο Baden-Württemberg, αλλά στο τοπικό φεστιβάλ του Schwetzingen είναι οι βλαστοί των σπαραγγιών που τιμούνται. Κάθε Άνοιξη φέρνει στη Νότια Γερμανία το «spargelzeit», την εποχή που βγαίνουν τα λευκά αυτά σπαράγγια και οι Γερμανοί τα καταβροχθίζουν σε όλες τους τις εκδοχές. Με το αμμώδες έδαφός του, το Schwetzingen υπερηφανεύεται ότι είναι η πρωτεύουσα των λευκών σπαραγγιών και φυσικά, δεν θα μπορούσε να μην έχει να επιδείξει ένα εξαιρετικό φεστιβάλ αφιερωμένο στον λευκό αυτό «πειρασμό». Κατά τη διάρκεια του Spargelfest κάθε Μάιο, το «βασιλικό» αυτό λαχανικό γιορτάζεται με τραγούδια και χορό, ενώ πάγκοι με φαγητά στήνονται στην πόλη και προσφέρουν σπαράγγια με αλλαντικά, σπαραγγόσουπες, σπαραγγοσαλάτες και πολλά ακόμα με πρώτο συνθετικό το «σπαραγγό-».

Ο Βορράς… δαγκώνει

Το Food and Fun Festival κάθε Μάρτιο στο Reykjavík της Ισλανδίας αποτελεί έναν παγκόσμιο διαγωνισμό chef και τοπικών μαγείρων από εστιατόρια του Reykjavík και είναι μια μεγάλη ευκαιρία για να δει κανείς πώς αυτό το μικρό νησί φτιάχνει μερικά από τα καλύτερα πιάτα με ψητό αρνί, θαλασσινά και ψάρια, αλλά και γαλακτοκομικά προϊόντα. Ανάμεσα στα γεύματα του φεστιβάλ, βεβαιωθείτε ότι δοκιμάσατε ένα από τα περίφημα ζουμερά hot dog του.

Πληροφορίες: www.foodandfun.is

Μίλα μου για… στρείδια

Στο Galway της Ιρλανδίας λατρεύουν τα στρείδια. Αλλά εκεί μαζεύονται λάτρεις τους από όλο τον κόσμο κάθε Σεπτέμβρη για να διαγωνισθούν στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Ανοίγματος Στρειδιών! Ακονίζουν τα μαχαίρια τους και για 3 ολόκληρες ημέρες επιδίδονται στο άνοιγμα στρειδιών (!) στο πλαίσιο του Φεστιβάλ Galway International Oyster and Seafood Festival. Ετοιμαστείτε λοιπόν, να βγάλετε από το διπλό όστρακό τους τα στρείδια και να τα απολαύσετε φυσικά, σε όλες τους τις μορφές –βραστά, αχνιστά, τηγανητά, σούπα chowder. Η αφροδισιακή αυτή λιχουδιά βρίσκεται εκείνες τις μέρες παντού στην πόλη, η ιρλανδική μπίρα ρέει άφθονη κι ένα τυχερό κορίτσι θα ονομαστεί «Το Μαργαριτάρι του Στρειδιού» και θα φύγει από το φεστιβάλ με το στέμμα της.

Πληροφορίες: www.galwayoysterfest.com

Τα πιο παράξενα φαγητά

Στη Hokitika της Νέας Ζηλανδίας δεν φοβούνται, δεν σιχαίνονται και δεν ανατριχιάζουν με τίποτα. Για αυτό και διοργανώνουν άλλωστε το Wildfoods Festival, που συγκεντρώνει τα πιο περίεργα φαγητά. Τι θα λέγατε για μια μπάλα παγωτού γεμάτη με σφήκες; Αν σας ακούγεται ενδιαφέρον, μην παραλείψετε τον επόμενο Μάρτιο να ταξιδέψετε στη Ν. Ζηλανδία και γιατί όχι να πάρετε μέρος στο επόμενο φεστιβάλ. Κάθε χρόνο οι πιο θαρραλέοι «γευσιγνώστες» του κόσμου αποβιβάζονται στη Νέα Ζηλανδία για να πάρουν μέρος σε αυτό το φεστιβάλ, σε μια γιορτή με τις πιο ακραίες γεύσεις του κόσμου, από κροκόδειλο και καγκουρό μέχρι σκουλήκι-sushi, ενώ πλανόδιοι μουσικοί και μίμοι φέρνουν ένα καρναβαλικό κλίμα στο φεστιβάλ.

Πληροφορίες: www.wildfoods.co.nz

Το σκόρδο από την καλή και την ανάποδη

Στο Gilroy της Καλιφόρνια κάθε Ιούλιο πραγματοποιείται το Gilroy Garlic Festival. Πρόκειται για έναν… αρωματικό φόρο τιμής στον «μοσχομυριστό» αυτό βολβό. Περίπου 2 τόνοι σκόρδου καταναλώνονται κάθε χρόνο στο φεστιβάλ, στο οποίο γίνονται διαγωνισμοί μαγειρικής και συνταγών και απεριόριστη κατανάλωση παγωτού σκόρδου και άλλων μαγειρευτών, όπως γαρίδες με σκόρδο ή σκορδομανίταρα. Φυσικά, δεν λείπουν και οι εμφανίσεις της Βασίλισσας του Σκόρδου! Σημείωση: προμηθευτείτε με πολλές καραμέλες και τσίχλες μέντας, ιδιαίτερα δυνατές.

Πληροφορίες: www.gilroygarlicfestival.com

Μάνγκο-μανία

Το μάνγκο έχει το δικό του Διεθνές Φεστιβάλ στο Delhi της Ινδίας που πραγματοποιείται κάθε Ιούλιο και διαρκεί δύο ημέρες. Περίπου 500 ποικιλίες από το εθνικό φρούτο της Ινδίας –το οποίο θεωρούν σύμβολο χαράς και πνευματικότητας- έχει κεντρική θέση στην σκηνή του International Mango Festival. Πάρτε μέρος στο φεστιβάλ και διαγωνιστείτε στην κατανάλωση μάνγκο, στη δημιουργία πρωτότυπων γλυπτών από το φρούτο αυτό και απολαύστε μάνγκο σε όλες τις εκδοχές, από μαρμελάδα και χυμό μέχρι ξιδάτο. Δεν λείπουν βέβαια και οι συνταγές μοντέρνας γαστρονομίας με μάνγκο που φέρνουν το αρχαίο αυτό φρούτο στη σύγχρονη μαγειρική.

Τα πάντα γύρω από το whiskey

Το εθνικό ποτό της Σκωτίας έρχεται στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος κάθε Μάιο στο Speyside της Σκωτίας, με το Spirit of Speyside Whisky Festival. Μπορεί να γνωρίζετε τις γνωστές μάρκες whiskey όπως Cardhu, Glenfiddich, Strathisla, αλλά το να απολαύσετε κάθε γουλιά τους στο φυσικό τους περιβάλλον είναι μοναδική εμπειρία. Στο πλαίσιο του φεστιβάλ πραγματοποιούνται ξεναγήσεις σε αποστακτήρια, γευσιγνωσίες νέων παραγωγών που δεν θα κυκλοφορήσουν ποτέ στο εμπόριο και βόλτες στην «άγρια φύση». Προτείνεται να έχετε μαζί σας και το δικό σας φλασκί…

Πληροφορίες: www.spiritofspeyside.com

Ρύζο-λιχουδιές

Τα κορεάτικα tteok (ρυζο-κεκάκια) είναι μικρά, μαλακά, πολύχρωμα, κεκάκια φτιαγμένα από ρύζι. Το Ινστιτούτο Παραδοσιακού Κορεάτικου Φαγητού (Institute of Traditional Korean Food) διοργανώνει κάθε χρόνο τον Μάιο τη Διεθνή Γιορτή Tteok (International Tteok Fair) στη Σεούλ. Εκτός αυτού όμως, έχει αφιερώσει και ολόκληρο μουσείο σε αυτό το κολλώδες ρυζο-κατασκεύασμα, το οποίο συνοδεύει πολλές φορές τα ασιατικά φαγητά γιατί έχει την ιδιότητα να απορροφά εύκολα τις σάλτσες. Στο φεστιβάλ αναζητείστε τα ειδικά μαθήματα μαγειρικής για tteok ή περιηγηθείτε στον χώρο πίνοντας κρασί από ρύζι και τρώγοντας ρυζο-γλυκά.

Γεύση από Άνδεις

Στο Mistura Festival που διοργανώνεται κάθε Σεπτέμβριο στη Λίμα στο Περού, θα έχετε την ευκαιρία να δοκιμάσετε cuy (ψητό χοιρινό, σπεσιαλιτέ των Άνδεων), picarones (τηγανητά δαχτυλίδια γλυκοπατάτας και κολοκύθας), αφρο-περουβιανό βραστό κρέας, Περουβιανή κουζίνα, αλλά και παγωμένα pisco sour cocktails (χαρακτηριστικά κοκτέιλ από το Περού και την Χιλή με pisco brandy, λεμόνι, ζάχαρη, ασπράδι αυγού και bitters). Αλλά και το άμυλο έχει την τιμητική του στο φεστιβάλ, καθώς εκεί θα βρείτε αμέτρητες ποικιλίες πατάτας, μεγάλα καλαμπόκια, κινόα, κ.α. μαγειρεμένα σε πρόχειρα πιάτα αλλά και σε μενού υψηλής γαστρονομίας.

Πληροφορίες: www.mistura.pe