Καφές: χρήσιμες πληροφορίες για την πιο ζεστή, χειμωνιάτικη συντροφιά μας

kafes

Το ξέρατε ότι κάποτε ο καφές... τρωγόταν;

ΔΕΥΤΕΡΑ, 05 ΝΟΕΜΒΡΙΟΥ 2018

Ο καφές πάντα θα αποτελεί ένα ρόφημα σημαντικό για την καθημερινότητα των περισσοτέρων, αφού εκτός από εγρήγορση, χαρίζει και απόλαυση, δημιουργεί παρεΐστικο κλίμα, μας ζεσταίνει το χειμώνα και μας δροσίζει το καλοκαίρι.

Έχουμε ήδη μάθει πώς να φτιάχνουμε τον τέλειο καπουτσίνο με τη βοήθεια του ειδικού. Τώρα, απλώς θα βγάλουμε τα τεφτέρια μας και θα κρατήσουμε σημειώσεις πάνω σε χρήσιμες πληροφορίες για ένα από τα πιο δημοφιλή ροφήματα του κόσμου.

1. Υπάρχουν τόσα πολλά που μπορεί να επηρεάσουν τη γεύση του καφέ που έχετε στο φλιτζάνι σας, που θα σας εκπλήξουν: το κλίμα της χώρας και της περιοχής όπου καλλιεργείται, το είδος και η ποικιλία του, ο τρόπος που καβουρντίζεται. Όπως συμβαίνει και με το κρασί, έτσι και ο καφές μπορεί να παρουσιάσει μεγάλες διαφορές.

2. Το καβούρντισμα του καφέ είναι σημαντικό. Οι κακής ποιότητας κόκκοι του καφέ συνήθως παραψήνονται, κάτι που είναι παρόμοιο με το να αφήσετε το ψωμί στην τοστιέρα παραπάνω από όσο θα έπρεπε. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα, όλοι οι κόκοι να δίνουν τελικά την ίδια γεύση, κάτι που δεν συμβαίνει με το ελαφρύ ψήσιμο. Αυτό αφήνει τη διακριτική γεύση και χαρακτηριστικό άρωμα του καφέ να ξετυλιχτεί.

Ο Arabica καλλιεργείται ψηλά και ο Robusta χαμηλά

3. Όπως με το κρασί, διαφορετικές χώρες παράγουν διαφορετικούς καρπούς, με διαφορετικά χαρακτηριστικά. Η Αιθιοπία, που αποτελεί τη γενέτειρα του καφέ κι εκεί που ανακαλύφθηκε ο καφές Arabica, συχνά παράγει καρπούς με φλοράλ νότες. Ο καφές της Βραζιλίας θυμίζει κακάο, με κάτι από μαύρη σοκολάτα και μερικές φορές φουντούκι και φιστίκι. Ο καφές από τη Γουατεμάλα, το Ελ Σαλβαδόρ και την Ονδούρα έχει και πάλι άλλα χαρακτηριστικά, που μπορεί να μοιάζουν πιο γλυκά και φρουτώδη.

4. Αν θέλετε να αναπτύξετε την ικανότητά σας να γεύεστε τον καφέ, το καλύτερο που μπορείτε να κάνετε είναι να δώσετε προσοχή σε αυτά που τρώτε και πίνετε. Η γεύση μας βασίζεται στην ικανότητα του εγκεφάλου να θυμάται άλλες γεύσεις κι έπειτα να συνδέει τις νότες του καφέ με αυτές –π.χ. να μπορεί κάποιος να αναγνωρίσει μια συγκεκριμένη ποικιλία μήλου σε έναν καφέ, αντί να του θυμίζει γενικά το μήλο. Προσπαθήστε γενικά να τρώτε τα γεύματά σας χωρίς περισπασμούς. Κλείστε κινητά και τηλεοράσεις και επικεντρωθείτε στη γεύση αυτού που τρώτε. Αυτό είναι το μυστικό για να εξελίξετε τη γευστική σας παλέτα.

Καφές με βούτυρο: χορταστικός, αλλά λιπαρός

5. Ο καφές… βόμβα, όπου πολλοί προσθέτουν π.χ. βούτυρο ή σαντιγί, είναι περισσότερο lifestyle παρά κάποιος ιδιαίτερος καφές. Το νόημα αυτών των καφέδων είναι ότι απελευθερώνουν την καφεΐνη πιο αργά και μας χορταίνουν περισσότερο.

6. Υπάρχουν 2 είδη καφέ: o Arabica και ο Robusta. Ο Arabica είναι καλής ποιότητας, καλλιεργείται σε υψόμετρο, μεγαλώνει αργά και δίνει ένα μείγμα πολύπλοκων και αρωματικών γεύσεων. Ο Robusta καλλιεργείται χαμηλότερα και πιο γρήγορα και περιέχει περισσότερη καφεΐνη, επειδή το φυτό παράγει περισσότερη καφεΐνη για να διώξει τα έντομα, τα οποία είναι περισσότερα, λόγω του χαμηλού υψομέτρου. Ο Robusta θεωρείται γενικότερα χαμηλότερης ποιότητας καφές, αν και κάτι τέτοιο δεν ισχύει πάντα.

Το 70% του κόσμου καταναλώνει Arabica

Αυτά τα ξέρατε;

  • Αρχικά, ο καφές… τρωγόταν! Αφρικανικές φυλές αναμείγνυαν τον καρπό του με λίπος κι έφτιαχναν ενεργειακές… μπάλες.
  • Οι Αιθίοπες βοσκοί παρατήρησαν τις επιδράσεις της καφεΐνης στις κατσίκες τους, όταν τις είδαν να γίνονται πιο ζωηρές μετά την κατανάλωσή του.
  • Όλος ο καφές του κόσμου καλλιεργείται στη ζώνη ανάμεσα στον τροπικό του Καρκίνου και του Αιγόκερω.
  • Το 1675, ο Βασιλιάς της Αγγλίας απαγόρεψε τα μέρη για καφέ, καθώς πίστευε ότι εκεί συναντιούνται οι άνθρωποι για να συνωμοτήσουν εναντίον του.
  • Το 70% του κόσμου καταναλώνει Arabica, ο οποίος είναι ήπιος και αρωματικός. Το υπόλοιπο 30% προτιμά τον Robusta που έχει πιο πικρή γεύση και 50% περισσότερη καφεΐνη από τον Arabica.
  • O espresso δεν είναι κάποιο είδος καφέ, αλλά ο τρόπος που ετοιμάζεται ο καφές: με ζεστό νερό υπό πίεση που περνά.