Οι 10 αμερικανικές συνήθειες που μας έγιναν... λατρεία

oi-10-amerikanikes-sunitheies-pou-mas-eginan-latreia

ΔΕΥΤΕΡΑ, 30 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2012

Η Αμερική είναι σίγουρα το κέντρο του junk food, της coca cola και του bbq. Ας ρίξουμε μια ματιά σε μερικές από τις γευστικές συνήθειες της απέναντι όχθης του Ατλαντικού τις οποίες έχουμε υιοθετήσει για τα καλά και δε λέμε να τις βγάλουμε από τη ζωή μας.

Έχετε πιάσει ποτέ τον εαυτό σας να μην μπορεί να αντισταθεί στο άνοιγμα μιας coca cola μετά από μια λιπαρή pizza ή ένα ζουμερό hot dog; Μήπως το burger αποτελεί τα μισά από τα εβδομαδιαία σας γεύματα; Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι από εμάς έχουμε συνειδητοποιήσει πολλές φορές στη ζωή μας ότι λατρεύουμε συχνά να γινόμαστε «αμερικανάκια» στο φαγητό. Ας δούμε 10 από τις αμερικανικές γευστικές συνήθειες που έχουν γίνει λατρεία μας.

Hot dog

To κλασικό νεοϋορκέζικο hot dog είναι μάλλον απίθανο να το βρούμε κάπου κοντά μας, παρ’ όλα αυτά, αυτή η υπέροχη street λιχουδιά έχει γίνει must των ξενύχτηδων –και όχι μόνο- και στην Ελλάδα. Με δικές μας προσθήκες και «εφευρέσεις» -όπως το κοκκινιστό κρεμμύδι και οι τηγανητές πατάτες- το hot dog παραμένει και στην Ελλάδα στις πρώτες θέσεις των προτιμήσεων σε street food –μετά το εθνικό μας σουβλάκι- αφήνοντας τις κρέπες να «τρώνε τη σκόνη του».

«Αληθινό» hamburger

Οι Αμερικανοί αγαπούν τα hamburgers. Όσο μεγαλύτερα φτάνουν στο πιάτο τους μάλιστα, τόσο πιο μεγάλη γίνεται και η αγάπη τους για αυτά. Το ίδιο ισχύει όμως και για τον υπόλοιπο κόσμο, αλλά και για την Ελλάδα. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, ότι τον τελευταίο καιρό παρατηρείται και στην Ελλάδα έξαρση των burger-άδικων που ξεφυτρώνουν πια σε κάθε γωνία. Και φυσικά, μη διανοηθείτε να προσθέσετε λιαστή ντομάτα ή άλλου είδους γκουρμέ πινελιές. Όταν λέμε hamburger εννοούμε πραγματικό, αληθινό classic hamburger. Όσο πιο απλό, τόσο πιο καλό.

Coca Cola

Σε κάθε γωνιά του κόσμου μπορεί να βρει κανείς πια coca cola (ή pepsi αν προτιμάτε). Σε ό,τι μορφή θέλει. Σε κουτάκι, μπουκάλι, πλαστικό ή χύμα σε ποτήρι στο σινεμά. Και δεν νομίζω ότι υπάρχει κανείς πλέον που να μπορεί να αμφισβητήσει ότι το λατρεμένο αυτό αμερικανόφερτο αναψυκτικό έχει κερδίσει όλο τον πλανήτη, όλων των ηλικιών και δύσκολα πια, μπορούμε να «απεξαρτητοποιηθούμε» από αυτό.

Steaks και παντός είδους bbq

Η συνηθισμένη σκηνή που βλέπουμε σε ταινίες του Hollywood με την χαρούμενη παρέα να ψήνει στον κήπο μια Κυριακή μεσημέρι πίνοντας λεμονάδα, δεν απέχει και πολύ από την πραγματική ζωή των Αμερικανών που συνηθίζουν να κάνουν barbeque με την κάθε ευκαιρία. Αγαπούν τα λουκάνικα και λατρεύουν τα steaks. Η κρεατομανία τους αυτή βέβαια, δεν μας άφησε καθόλου ασυγκίνητους μιας και έχουμε βαλθεί να αναζητούμε το καλύτερο steak σε όλα τα meat house που έχουν κατακλύσει την πόλη μας. Το επόμενο βήμα είναι να καλούμε φίλους στο σπίτι και να ψήνουμε στη φουφού πίνοντας... χειροποίητη λεμονάδα. Και αλήθεια, η οικονομική κρίση ίσως μας σπρώξει προς τα εκεί, ψήνοντας εναλλακτικά κουνουπίδι στη σχάρα.

Ketchup

Τι θα ήταν οι τηγανητές πατάτες και τα πανέ κοτοπουλάκια χωρίς μια δόση ketchup; Στην Αμερική η ketchup μπορεί να συνδυαστεί σχεδόν με κάθε φαγητό. Στην Ελλάδα, εκτός από τα fast food, η ketchup έχει μπει και στο σπίτι μας καταλαμβάνοντας περίοπτη θέση και στο ψυγείο μας ως μια εύκολη λύση για να σερβίρουμε τα μακαρόνια μας το βράδυ που δεν προλάβαμε να μαγειρέψουμε.

Pizza

Μπορεί η pizza να είναι συνυφασμένη με την ιταλική κουλτούρα, οι Αμερικανοί όμως, είναι αυτοί που «λιώνουν» στην ιδέα της, σαν την τριμμένη μοτσαρέλα πάνω από το αλλαντικό. Η αλήθεια είναι ότι όσοι έχουν επισκεφθεί την Αμερική κι έχουν δοκιμάσει pizza, σίγουρα έχουν να λένε για μια πιο λιπαρή γεύση, μεστή και μάλλον, καθόλου υγιεινή. Όπως πρέπει δηλαδή, να είναι η pizza που θα συνοδεύει έναν αγώνα ποδοσφαίρου ή μια βραδιά ταινίας στο σπίτι.

Popcorn

Αυτοί οι υπέροχοι καλαμποκόσποροι βουτηγμένοι στο μυρωδάτο βούτυρο είναι ανακάλυψη της απέναντι πλευράς του Ατλαντικού και εδώ και χρόνια μας κρατούν συντροφιά στο σπίτι ή στο σινεμά, μαζί με blockbuster ή σινεφίλ επιλογές. Ακόμα και με την έλευση των nachos στις κινηματογραφικές αίθουσες, το pop corn κρατά τα πρωτεία.

Cupcakes

Αυτά τα πολύχρωμα αφράτα κεϊκάκια έχουν καταγωγή από την Αμερική και αποτελούν την αμερικανική συνήθεια που έγινε λατρεία παντού στον κόσμο. Η μόδα τους είναι στο peak της και για αυτό σε κάθε γωνιά της πόλης μας μπορείτε να βρείτε κι από ένα μικρό όμορφο μαγαζί που πουλάει ατομικά κέικ με γλάσο, τρούφα, καραμελίστες και πολύχρωμο ντεκόρ στην κορυφή. Και μην πείτε ότι κάθε φορά που περνάτε μπροστά από τη βιτρίνα τους δεν λιγουρεύεστε αυτό με το φούξια γλάσο και την πρασινοκίτρινη ζάχαρη…

Bagels

Υπάρχει μια θεωρία που θέλει το νερό της Νέας Υόρκης να κάνει τα τοπικά bagels ιδιαίτερα νόστιμα. Εμείς πάντως, μπορούμε να αρκεστούμε και στα δικά μας bagels. Είναι το ίδιο αφράτα, νόστιμα και κάνουν απίστευτα σάντουιτς με αλλαντικά και κάθε είδους χορταρικά. Προσεχώς και στον φούρνο της γειτονιάς σας.

Πάγος

Για το τέλος, αφήσαμε μια ξεχωριστή αγάπη των Αμερικανών, τον πάγο. Δεν υπάρχει γνήσιο «αμερικανάκι» που να μην γεμίζει το ποτήρι του με πάγο μέχρι να ξεχειλίσει. Είτε πίνει αναψυκτικό, είτε χειροποίητη λεμονάδα, είτε νερό της βρύσης. Και θα έχουν δίκιο όσοι σκέφτονται ότι έτσι κόβεις χώρο από το υγρό που θα γεμίσει το ποτήρι σου, αλλά έλα που όλοι μας θέλουμε να πίνουμε το αναψυκτικό μας σε όσο λιγότερους βαθμούς Κελσίου γίνεται. Μπορεί να μην έχουμε υιοθετήσει ακριβώς την υπερβολή που ακολουθεί τα παγάκια στα αμερικανικά σπίτια, αλλά νιώθουμε μια περίεργη «ασφάλεια» όταν έχουμε όλες τις παγοκυψέλες στην κατάψυξή μας… γεμάτες.

ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ

[email protected]