Τα δέκα πιο «γευστικά» μουσεία του κόσμου

schokoladenmusem
ΔΕΥΤΕΡΑ, 06 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Οι εκθέσεις με θέμα τη γεύση έχουν γίνει ιδιαίτερα δημοφιλείς τα τελευταία χρόνια, με μουσεία όπως το American Museum of Natural History, το Getty Center και το Milano Expo, μεταξύ άλλων, να αφιερώνουν εκθέσεις στο φαγητό.

Πέραν όμως των περιστασιακών εκθέσεων για το φαγητό στα μεγάλα μουσεία, υπάρχουν ορισμένα εξ ολοκλήρου αφιερωμένα στην γαστρονομία.

The Spam Museum

Το spam της Hormel Foods (όχι τα ενοχλητικά email) είναι κάτι που είτε αρέσει στον κόσμο, είτε το μισεί. Στο καινούριο αυτό μουσείο αυτό μπορεί να μην μάθετε ποια είναι ακριβώς τα συστατικά αυτού του μυστηριώδους κρέατος, αλλά θα μάθετε πολλά για την ιστορία του προϊόντος, ιδιαίτερα κατά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο. Οι κονσέρβες αυτές έκαναν την εμφάνιση τους για πρώτη φορά στη Χαβάη και τα Νησιά Μάρσαλ κατά τον πόλεμο και έγιναν ανάρπαστες από τους ντόπιους, σε σημείο σχεδόν που να αποτελεί «σήμα κατατεθέν» πια της τοπικής κουζίνας.

Schokoladenmusem

Μπορεί αρχικά όλοι να σκεφτόμαστε την Ελβετία ως κατεξοχήν χώρα της σοκολάτας, αλλά η Γερμανία –και πιο συγκεκριμένα η Κολονία– έχει ένα από τα σπουδαιότερα και πληρέστερα μουσεία για το θαυματουργό αυτό γλυκό. Εκεί θα μάθετε τα πάντα, από την πρώτες καταγραφές στην ιστορία των Μάγια και την εισαγωγή της Ευρώπη μέχρι τις μέρες μας. Η ελβετική σοκολατοβιομηχανία Lindt είναι ένας από τους μεγάλους χορηγούς του μουσείου, το οποίο διακρίνεται για το τριών μέτρων σιντριβάνι σοκολάτας. Ποιος είπε ότι η γνώση πρέπει να είναι σκληρή;

Frietmuseum

Το ιστορικό κέντρο της Μπριζ είναι από μόνο του σχεδόν ένα μουσείο, με κάθε γωνιά και δρομάκι να φαίνεται σαν να έχει ξεπηδήσει από έναν πίνακα του Jan van Eyk, Rogier va der Weyden ή του Robert Campin. Το κέντρο όμως στεγάζει ένα μουσείο για τη μεγαλύτερη, ίσως, συνεισφορά της χώρας στην παγκόσμια γαστρονομία: τις τηγανιτές πατάτες. Στο Frietmuseum θα μάθετε τα πάντα για τις πατάτες, οι οποίες πρωτοεμφανίστηκαν στο Περού πριν από 10.000 χρόνια και αργότερα έγιναν το εθνικό πιάτο του Βελγίου.

Museum of Food & Drink (MOFAD)

Ένα από τα νεότερα μουσεία της λίστας, το MOFAD λειτουργεί στην γειτονιά του Ουίλιαμσμπεργκ του Μπρούκλιν. Εκεί μπορεί κανείς να θαυμάσει (και να γευτεί) ορισμένα από τα εκθέματα, καθώς και να παρακολουθήσει μαθήματα μαγειρικής, επιδείξεις και σεμινάρια. Η πρώτη μεγάλη έκθεση του MOFAD με τίτλο «BOOM! The Puffing Gun and the Rise of Cereal» (για τα δημητριακά) χρηματοδοτήθηκε μέσω Kickstarter. Παρά τα γεγονός ότι το μουσείο δεν λειτουργεί πλήρως, είναι ήδη ένα από τα πιο σημαντικά στον χώρο της γαστρονομίας και τουριστική ατραξιόν της Νέας Υόρκης.

Museum of Ice Cream

Τα εγκαίνια του πιο καλοκαιρινού, δροσερού και γλυκού μουσείο θα γίνουν μέσα στο 2017 και θα περιλαμβάνει μια πισίνα γεμάτη τρούφα, φαγώσιμα μπαλόνια, ένα δωμάτιο από σοκολάτα και ένα τεράστιο «συνεργατικό» παγωτό με φρούτα. Ένα pop-up event του μουσείου που πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2016 προσέλκυσε γύρω στους 30.000 επισκέπτες. Μέχρι να ανοίξει τις πόρτες του στο κοινό, μπορείτε να παρακολουθείτε το Instagram του μουσείου, για να πάρετε μια γεύση (έστω και ψηφιακή) για το τι έρχεται.

Museo del Prosciutto

Τα αλλαντικά δεν είναι μικρή υπόθεση τους Ιταλούς, ιδιαίτερα στην περιοχή Emilia-Romagna, όπου το προσούτο έχει τεράστια σημασία. Οι παραδόσεις και τεχνικές στο κάπνισμα του χοιρινού έχουν τελειοποιηθεί από τα Ρωμαϊκά χρόνια, με τη συνταγή να έχει υποστεί αλλαγές μέσα στου αιώνες. Το κλίμα της Πάρμα, η οποία φημίζεται για το προσούτο της και φιλοξενεί συγκεκριμένα το μουσείο, είναι μοναδικό και ένα από τα μέρη που πρέπει να επισκεφτεί κανείς που εκτιμά τα αλλαντικά.

Museo Nazionale delle Pasta Alimentari

Τα ζυμαρικά είναι αναπόσπαστο κομμάτι της Ιταλίας και για αυτό δεν πρέπει να εκπλήσσει κανέναν που υπάρχει ένα μουσείο αφιερωμένα στα ζυμαρικά στη Ρώμη. Η ιστορία των ζυμαρικών στην Ιταλία ξεκινά πολύ πριν επιστρέψει ο Marco Polo με σπαγγέτι από την Ανατολή, αφού οι Ιταλοί είχαν ήδη αναπτύξει τα δικά τους νουντλς. Εκτός από την ιστορία του πιο διάσημου εξαγώγιμου προϊόντος της Ιταλίας, στο μουσείο αυτό θα μάθετε τα πάντα για την παρασκευή των ζυμαρικών.

Southern Food and Beverage Museum

Η Νέα Ορλεάνη έχει μια πλούσια πολυπολιτισμική παράδοση, κάτι το οποίο φαίνεται ξεκάθαρα και στην μοναδική τοπική κουζίνα, η οποία αντλεί έμπνευση από την Ευρώπη, τη Καραϊβική και την Αφρική. Η αποστολή του Southern Food and Beverage Museum είναι η «ανακάλυψη, κατανόηση και εορτασμός του φαγητού, ποτού και πολιτισμού του κόσμου, μέσα από τα μάτια του νότου». Το μουσείο διοργανώνει τακτικά events και μαθήματα μαγειρικής εστιάζοντας σε διαφορετικές πτυχές της Cleole Νέας Ορλεάνης.

Museé Gourmandise

Ένα από τα πιο ιδιαίτερα μουσεία της λίστας –στεγάζεται σε ένα κάστρο σε μια φάρμα– το μουσείο γκουρμέ έχει μια από τις σπουδαιότερες συλλογές βιβλίων για την ιστορία της γαστρονομίας, ενώ στον χώρο εκτίθενται πάνω από 1.200 αντικείμενα από την ιστορία της μαγειρικής.

Wilbur Chocolate Candy Americana Museum & Candy Store

Το μουσείο είναι ιδιαίτερα δημοφιλής τουριστικός προορισμός στην περιοχή και δεν είναι δύσκολο να καταλάβει κανείς την απήχηση του, ιδιαίτερα στα παιδιά. Το μουσείο για την ιστορία της σοκολάτας και της καραμέλας έχει πάνω από 1.000 εκθέματα, ενώ στον χώρο παρασκευάζονται φρέσκα γλυκά. Μια στάση από το gift shop είναι απαραίτητη.