Πώς να φάτε σαν... «ντόπιος»

pos-na-fate-san-ntopios

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 18 ΜΑΙΟΥ 2012

Ένα τεράστιο κομμάτι της ταξιδιωτικής εμπειρίας και της απόλαυσης ενός προορισμού –εγχώριου ή διεθνούς- είναι η προσπάθεια να γνωρίσει κανείς τις τοπικές παραδόσεις, την ιστορία και την κουλτούρα του. Το φαγητό και οι συνήθειες γύρω από αυτό γίνονται όχημα για να γνωρίσετε και τα τρία αυτά στοιχεία…

Είτε μέσω της περίπλοκης διεργασίας μέσα από την οποία σερβίρεται το ιαπωνικό τσάι, είτε μέσω της απλής χαράς των μαλαισιανών πάγκων των πλανόδιων, είτε ακόμα και μέσω της γνωριμίας σας με την εκδοχή ενός τοπικού κοκκινιστού σε κάποιο χωριό της Ελλάδας, το να δοκιμάζει κανείς την τοπική κουζίνα ενός μέρους με τον τρόπο που οι ίδιοι οι ντόπιοι την χαίρονται, είναι ένας αρκετά σίγουρος τρόπος για να κάνετε ένα ταξίδι σας πιο πλούσιο σε αναμνήσεις.

Τώρα που πλησιάζουν οι καλοκαιρινές διακοπές και πιθανώς να βρεθείτε σε κάποια ξένη χώρα ή σε κάποιο ελληνικό νησί ή χωριό, δείτε έναν μικρό οδηγό του Lonely Planet σχετικά με το πώς θα καταφέρετε να φάτε… σαν ντόπιος.

Έρευνα, έρευνα, έρευνα

Το μόνο που δεν υπάρχει στην εποχή μας είναι η έλλειψη πληροφορίας σε ό,τι αφορά το φαγητό και τα ταξίδια. Το Διαδίκτυο έχει κάνει πραγματικά το θαύμα του σε αυτόν τον τομέα. Εκτός από τα παραδοσιακά portals που επικεντρώνονται στον άξονα «ταξίδι», οι κατηγορίες «φαγητό» και «ποτό», σε μεγάλα sites των χωρών που θα επισκεφθείτε, είναι εκτεταμένες με πλούσιο ρεπορτάζ για τις τελευταίες τάσεις στον χώρο της εστίασης και του ποτού σε όλο τον κόσμο. Πολύ χρήσιμοι θεωρούνται από τους καλοφαγάδες και οι ιστότοποι με κριτικές και εμπειρίες των φίλων του καλού φαγητού.

Ψωνίστε παρέα με τους ντόπιους

Σκεφτείτε τις δικές σας συνήθειες στο πώς τρώτε και πώς ψωνίζετε για φαγητό. Τα ιχθυοπωλεία και οι λαϊκές αγορές είναι γεμάτα και βουίζουν από την πολυκοσμία. Προσπαθήστε να παζαρέψετε λίγη από την πρωινή ψαριά στην ιχθυαγορά και να «σπρωχτείτε» με τους ντόπιους για φρέσκο tortellini και ζουμερή μορταδέλα. Ακόμα και τα σούπερ μάρκετ μπορούν να προσφέρουν στοιχεία για το πώς σκέφτεται ένας λαός σε ό,τι αφορά στο φαγητό σε ξένη χώρα.

Ρωτήστε έναν ντόπιο

Οι οδηγοί ταξί είναι συνήθως ιδιαίτερα πρόθυμοι να μοιραστούν μαζί σας το πού οι συντοπίτες τους συνηθίζουν να τρώνε. Αντί για οδηγίες για τα πιο κοντινά στο ξενοδοχείο μαγαζιά, ρωτήστε το προσωπικό του ξενοδοχείου σας πού θα πήγαιναν οι ίδιοι για να γευματίσουν. Και μην είστε ντροπαλοί. Ρωτήστε ακόμη και το σερβιτόρο στο café ή τον μπάρμαν στο μπαράκι όπου σταματήσατε.

Προσδιορίστε τον χρόνο της επίσκεψής σας

Τα εγχώρια φεστιβάλ και οι επίσημες γιορτές είναι ένας ευχάριστος τρόπος να γνωρίσετε την τοπική ιστορία και γευστική κουλτούρα ενός τόπου. Τα Χριστούγεννα και το Πάσχα είναι βουτηγμένα στην παράδοση σε πολλές περιοχές, από το kartoffelpuffer (τηγανιτά πατατοπιτάκια) και το Glühwein (ζεστό κρασί) της γερμανικής χριστουγεννιάτικης αγοράς, μέχρι το pinnekjott (πλευρό αρνιού) και το ribbe (χοιρινά παϊδάκια) στο τυπικό χριστουγεννιάτικο νορβηγικό δείπνο ή τα παραδοσιακά Λαζαράκια στα ελληνικά νησιά το Πάσχα. Από την άλλη, στο εξωτερικό, ο αριθμός και η ποικιλία των φεστιβάλ φαγητού είναι τεράστιος, με πρωταγωνιστές από τα στρείδια μέχρι λιχουδιές σκόρδου. ( www.clickatlife.gr/story/geusi/ennia-ksexorista-festibal-fagitou-apo-olo-ton-kosmo?id=2168587 )

Διευρύνετε τους ταξιδιωτικούς σας ορίζοντες

Αποκτήστε περιπετειώδες πνεύμα και εξερευνήστε τις παρυφές και τα μακρινά προάστια των πόλεων, που πολλές φορές φιλοξενούν κρυμμένα «διαμάντια». Σύντομη διαδρομή με λεωφορείο ή τρένο, μπορεί να σας οδηγήσει στο να απολαύσετε τα καλύτερα kimchi και bulgogi στην Koreatown (New Malden του Λονδίνου) ή ναπολιτάνικη πίτσα και ζυμαρικά στη μικρή Ιταλία (Haberfield του Σύδνεϋ) ή το καλύτερο κρέας στα Θολάρια της Αμοργού λόγου χάρη.

Αναζητείστε το τοπικό street food

Αν ταξιδέψετε στο εξωτερικό θυμηθείτε ότι το «βρώμικο» -το φαγητό που σερβίρεται μαζικά και συνήθως σε υπαίθριο χώρο- είναι το πλέον συνδεδεμένο προϊόν με την τοπική κουλτούρα. Δοκιμάστε πικάντικα bhajis και κολλώδη γλυκά jalebis παράπλευρα των δρόμων στην Ινδία ή επιλέξτε να χαθείτε στην -πυρετώδους ρυθμού και κίνησης- πλατεία του Marrakech, Djemaa El-Fna, για σαλιγκάρια που εξοστρακίζονται με παραμάνες και γιγαντιαία κεμπάπ. Και ας μην ξεχνάμε την Ταϊλάνδη, ίσως τον καλύτερο προορισμό για street food στον κόσμο.

Ανοίξτε τα μάτια σας και ακολουθήστε τη μύτη σας

Μπορεί να ακούγεται σαν κάτι απόλυτα αυτονόητο, αλλά ο αριθμός των ντόπιων που γευματίζουν σε ένα εστιατόριο και το μενού που είναι αποκλειστικά στην τοπική γλώσσα ή διάλεκτο, είναι καλές ενδείξεις ότι θα απολαύσετε ένα καλό τοπικό γεύμα. Γιατί δηλαδή να μην ακολουθήσετε τον «οδηγό» της ευωδιάς του φαγητού;

Εμπιστευτείτε τους ειδικούς

Το να συμμετάσχετε σε μια ξενάγηση γεύσης με κάποιον ντόπιο ως «καθοδηγητή» είναι ένας γρήγορος και εύκολος τρόπος να εξοικειωθείτε με το πού τρώνε και ψωνίζουν οι γηγενείς και φυσικά να δοκιμάσετε και την τοπική παραγωγή. Το Διαδίκτυο και πάλι είναι σωτήρας σε αυτό, παρέχοντας πληροφορίες για γευσι-ξεναγήσεις.