Amigos: κατηφορίσαμε στη Γλυφάδα για να φωνάξουμε «Viva Mexico»!

amigos
ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Οαχάκα μας πέφτει λίγο μακριά, γι’ αυτό επιλέξαμε το next best thing σε κοντινή ακτίνα και κατευθυνθήκαμε στα νότια προάστια για να δοκιμάσουμε μεξικάνικη κουζίνα από την πηγή: το Amigos.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Στα Amigos συμβαίνει κάτι περίεργο: όποια μέρα κι αν πας, δεν θα νιώσεις μόνος. Υπάρχει πάντα κόσμος στα τραπέζια του, χωμένος στους καταλόγους, σε κάποια τεράστια μερίδα φαγητού ή στο bar, απολαμβάνοντας ο καθένας το δικό του προσωπικό, γευστικό ταξίδι στο Μεξικό. Γιατί η αλήθεια είναι ότι ο χώρος, πριν καν φτάσει το φαγητό μπροστά σου, σε έχει ήδη στείλει στην… αντιπάθεια του Τραμπ.

Ιδιαίτερο ντεκόρ που συνδυάζει γήινες αποχρώσεις με τα θερμά και έντονα χρώματα της μεξικάνικης παλέτας, λατινογενής μουσική, κάκτοι και ένα πολύ «ζεστό» κλίμα είναι η πρώτη αίσθηση που αφήνει ο χώρος όταν μπεις στο Amigos, βολευτείς σε ένα τραπέζι και καθίσεις λίγο να παρατηρήσεις γύρω σου. Με 22 χρόνια στο «κουρμπέτι» άλλωστε, τα δυο εστιατόρια Amigos σε Γλυφάδα και Νέα Σμύρνη ξέρουν πώς να κάνουν το «Mi Casa es su Casa» να «δουλέψει» και πώς να σε βάλουν στο κλίμα και τη μεξικάνικη κουλτούρα από την πρώτη στιγμή. Εμείς επιλέξαμε το εστιατόριο της Γλυφάδας, θέλοντας να τιμήσουμε αυτό που έκανε την αρχή και από το 1995 σερβίρει γεύσεις τόσο μακρινές από την ελληνική κουζίνα, αλλά ταυτόχρονα τόσο ταιριαστές στον ελληνικό ουρανίσκο.

Μεξικάνικη ατμόσφαιρα σε κάθε λεπτομέρεια

Κάπου ανάμεσα σε σερπαντίνες που κρέμονται παντού και μάσκες, μέσα σε ένα αποκριάτικο κλίμα –που η αλήθεια είναι ότι του ταιριάζει απόλυτα- καθίσαμε σε ένα από τα μικρά τραπέζια που μοιράζονται τον καναπέ με τα διπλανά τους. Όπως έχουμε ξαναπεί, αυτό δημιουργεί ένα κλίμα παρεΐστικο για τους πιο κοινωνικούς, αλλά σίγουρα ενοχλεί όσους αναζητούν περισσότερη ησυχία, γι’ αυτό στη δεύτερη περίπτωση, μην τα επιλέξετε, ακόμη κι αν τα διπλανά είναι αρχικά άδεια. Σας το εγγυόμαστε, θα γεμίσουν!

Όσοι προτιμούν να χαλαρώσουν με ποτό, κατευθύνονται στην Tequileria, όπου μπορεί κάποιος να δοκιμάσει πάνω από πενήντα ετικέτες Tequila και Mezcal, την –όπως φημολογείται- καλύτερη margarita της Αθήνας, αλλά και κάποιο ιδιαίτερο cocktail με αρωματικά βότανα και μπαχαρικά, από τη λίστα που επιμελούνται ο βραβευμένος bartender και Brand Ambassador της Jose Cuervo (πρώτος παγκόσμιος μη Μεξικανός Tequila Connoisseur!) Στέλιος Παπαδόπουλος σε συνεργασία με τον Bar Manager των καταστημάτων, Σπύρο Πανόπουλο.

Δροσερή μαργαρίτα λεμόνι

Παρ’ όλο που βρεθήκαμε στο Amigos Γλυφάδας για φαγητό, δεν γινόταν να μη δοκιμάσουμε την περίφημη margarita, η οποία μας συνόδευσε όσο ψάχναμε τον αρκετά μεγάλο κατάλογο για να δούμε τι μεξικάνικες γεύσεις θα γέμιζαν το πιάτο μας, δια χειρός του σεφ Γιώργου Ζαλόκωστα (αντιστοίχως ο σεφ Σωτήρης Δελακοβίας βρίσκεται στην κουζίνα του Amigos της Νέας Σμύρνης). Μέχρι να δοκιμάσουμε όλες τις margaritas της Αθήνας, δεν θα ξέρουμε αν ήταν όντως η καλύτερη, αλλά τόσο η φράουλα, όσο και το λεμόνι, είχαν μια ισορροπημένη αίσθηση από τεκίλα και αντιστοίχως λεμονιού και φράουλας, ελαφριές όσο έπρεπε για να ξεκινήσει κανείς το γεύμα του. Ταυτόχρονα, τα τσιπς με τη χειροποίητη σάλτσα ranchera με τσίλι, ντομάτα και μεξικάνικα μπαχαρικά, άρχισαν να μας «καίνε» να προχωρήσουμε στο γεύμα μας. Κυριολεκτικά.

Στον μεγάλο κατάλογό του θα βρείτε πλήθος γεύσεων, από ορεκτικά και σαλάτες, μέχρι αμιγώς μεξικάνικα πιάτα, ζυμαρικά, μπέργκερ κ.ο.κ., όλα βασισμένα σε παραδοσιακές μεξικάνικες συνταγές, αλλά και νέες γευστικές τάσεις της σύγχρονης μεξικάνικης κουζίνας. Σύντομα, ο κατάλογος πρόκειται να ανανεωθεί, αφού οι ιδιοκτήτες ταξιδεύουν συνεχώς στο Μεξικό, δοκιμάζουν και μεταφέρουν ό,τι καινούργιο έχει να προσφέρει η μακρινή αυτή γαστρονομική κουλτούρα. Φέτος, μάλιστα, το menu των Amigos έχει επιμεληθεί ο γνωστός Μεξικάνος executive chef Felipe Fuentes Cruz.

Η πλούσια σαλάτα De Pollo

Αυτό που σας υπογράφουμε είναι πως ό,τι κι αν παραγγείλετε, να είστε προετοιμασμένοι για μεγάλες μερίδες, για δυνατούς «παίκτες». Μια πρώτη γεύση μεγέθους πήραμε από τη σαλάτα που διαλέξαμε και κάπου εκεί καταλάβαμε ότι για να «καθαρίσεις» το πιάτο σου πρέπει να είσαι ή έγκυος ή πρωταθλητής. Η σαλάτα De Pollo ήταν αυτή που μας κίνησε την περιέργεια, η οποία είδαμε ότι γενικότερα έκανε θραύση, και επρόκειτο για μια τραγανή φωλιά από tortilla, με ανάμεικτη πράσινη σαλάτα (μαρούλι, μοβ και άσπρο λάχανο κ.λπ), μπουκιές στήθους κοτόπουλου, ξινόμηλο, γουακαμόλε, ντομάτα και ψιλοκομμένη πιπεριά. Η tortilla ήταν όντως τραγανή, με λίγη αίσθηση τηγανητού παραπάνω, η οποία, όμως καλυπτόταν από την πανδαισία γεύσεων με το κοτόπουλο και τα λαχανικά. Το ξινόμηλο χάριζε δροσιά, το γουακαμόλε κρεμώδη υφή, ενώ το γαρνίρισμα τριμμένης καρύδας και ψίχας αμυγδάλου δεν πρόσθετε, ούτε αφαιρούσε κάτι σε γεύση.

Για κυρίως επιλέξαμε δύο παραδοσιακά μεξικάνικα πιάτα, θέλοντας να νιώσουμε τη μεξικάνικη γαστρονομική κουλτούρα στο πετσί μας, όπως την προσφέρει το Amigos. Το πρώτο ήταν φαχίτας με λεπτοκομμένο, μαριναρισμένο κοτόπουλο με τρίχρωμες πιπεριές, σοταρισμένα κρεμμύδια και φρέσκια ντομάτα, σερβιρισμένο σε πυρωμένο μαντέμι. Τα κομμάτια κοτόπουλου ήταν σχετικά τρυφερά και μπερδεύονταν με τα λαχανικά, ενώ σε ένα καλαθάκι περίμεναν οι ζεστές και αφράτες tortillas για να τυλίξουμε μέσα τη γέμιση, χρησιμοποιώντας τις τρεις σάλτσες που συνόδευαν το πιάτο: κρεμώδες γουακαμόλε με αβοκάντο, sour cream που θυμίζει λίγο όξινο γιαούρτι και σπιτική Pico de Gallo με ντομάτα, κόλιανδρο και κρεμμύδι. Η κάθε μια έδινε το δικό της χαρακτήρα στο πιάτο, αν και μάλλον η sour cream ήταν αυτή που του ταίριαζε περισσότερο.

Το (ολίγον) καυτερό μπουρίτο

Το δεύτερο κυρίως ήταν μπουρίτο με αλευρίσια tortilla καλυμμένη με κόκκινη σάλτσα enchilada και λιωμένο τυρί, γεμιστή με chili con carne και με τη συνοδεία καλαμποκιού και ρυζιού. Η γέμιση με το chili con carne ήταν πραγματικά νόστιμη με το κρέας, τα κόκκινα φασόλια και το τσίλι. Αν και θεωρείται από τα λιγότερα καυτερά πιάτα του καταλόγου, η αλήθεια είναι ότι μας έκαψε λίγο παραπάνω από όσο θα θέλαμε, αλλά το θέμα του καυτερού είναι πάντα θέμα γούστου.

Γρήγορα «σβήσαμε» το κάψιμο με άλλη μια γύρα με κοκτέιλ, με το Los Muertos να κλέβει την παράσταση από άποψη εμφάνισης, μέσα σε ένα ποτήρι-κρανίο τεραστίου μεγέθους, με πιο έντονη τη γεύση τεκίλας, αλλά το Tequila con miel να μας «κερδίζει» με την πιο γλυκιά του γεύση.

Το παραδοσιακό γλυκό sopapillas

Μιας και το ξεκινήσαμε και το συνεχίσαμε παραδοσιακά, είπαμε και να το κλείσουμε παραδοσιακά, με Sopapillas με παγωτό, που ουσιαστικά πρόκειται για τραγανές αλευρίσιες πίτες με ζάχαρη και κανέλα, περιχυμένες με καραμέλα και στη μέση παγωτό κρέμα και πασπαλισμένα αμύγδαλα. Θύμιζε στη γεύση κάτι από ελληνικό παραδοσιακό γλυκό, όπως δίπλες ή ίσως λουκουμά και συνδύαζε όμορφα τις τραγανές πίτες με το παγωτό.

Το χωνευτικό σφηνάκι σορμπέ λεμόνι που προσφέρεται στο τέλος ήταν πραγματικά ό,τι έπρεπε για να καθαρίσει ο ουρανίσκος από όλες τις γεύσεις που τον ακούμπησαν και να αφήσει δροσερή διάθεση.

Στο βάθος... όαση

Δεν καταφέραμε, όμως, να ζήσουμε μια ολοκληρωμένη Amigos εμπειρία για 2 λόγους: αφενός η αυλή στο πίσω μέρος του μαγαζιού, «βουτηγμένη» στο πράσινο, είναι must όταν ανοίξει ο καιρός, κάτι που δεν μας επέτρεπε ακόμη να την απολαύσουμε. Αφετέρου δεν έχεις ζήσει το Amigos αν δεν έχεις παρευρεθεί σε φιέστα που πραγματοποιεί κάθε Τετάρτη και Πέμπτη (στη Νέα Σμύρνη & στη Γλυφάδα αντίστοιχα), με live salsa event, με τους λατινοαμερικάνους χορευτές να ξεσηκώνουν τον κόσμο στα βήματα της salsa και με άφθονη Frozen Cuervo Margarita (μόνο με 5€) ή άλλο θεματικό event μέσα στη χρονιά, όπως το Dia de los Muertos, Cinco de Mayo fiesta, Indepedence Day, National Tequila Day (ενδιαφέρον) και πολλά άλλα.

Επόμενος στόχος, λοιπόν: εξάσκηση σε κούνημα γοφών για το salsa event και αναμονή να ανοίξει ο καιρός, για να ανοίξει μαζί του και η αυλή και να μυρίσει Μεξικό όλη η Γλυφάδα.

Info
Amigos Mexican bar restaurants
Γλυφάδα, Kύπρου 65Α, 2108983167, Νέα Σμύρνη, Mεγ.Αλεξάνδρου 70, 2109332220
Κόστος: 25-30 ευρώ/άτομο.

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ