Στην Άλλη Σκάλα του Πειραιά μας σέρβιραν… Κυκλάδες στο πιάτο

alli-skala
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Από τις πρώτες κιόλας ημέρες της Άνοιξης, αρχίσαμε να σκεφτόμαστε ήλιο, θάλασσα, καλοκαίρι, Κυκλάδες… Και είμαστε σίγουροι ότι η Άλλη Σκάλα στα Καμίνια του Πειραιά και η αιγαιοπελαγίτικη κουζίνα της έπαιξαν το δικό τους (γευστικό) ρόλο σε αυτό.

Στην Οία της Σαντορίνης, υπάρχει μια ταβέρνα από τη δεκαετία του ’80, με τοπικές νοστιμιές που τιμά την παράδοση και κάθε χρόνο «γαργαλά» τον ουρανίσκο ντόπιων και τουριστών που θέλουν να απολαύσουν κυκλαδίτικη, παραδοσιακή κουζίνα. Η ταβέρνα αυτή λέγεται Σκάλα και πιθανόν να τη γνωρίζετε όσοι έχετε περάσει από την Οία για να ζήσετε το ρομάντζο του ηλιοβασιλέματος.

Μια τέτοια κατάσταση, η αλήθεια είναι ότι τη νοσταλγήσαμε με τις πρώτες ημέρες της Άνοιξης, που ο ήλιος και η καλοκαιρία σε βάζει αυτόματα σε ανάλογη διάθεση. Επειδή, όμως, δύσκολα τη βρίσκουμε μέσα στην πόλη, αποφασίσαμε να επισκεφτούμε το… αδερφάκι της Σκάλας, την Άλλη Σκάλα, στα Καμίνια του Πειραιά. Το τοπίο της περιοχής σίγουρα απέχει έτη φωτός από την Οία, αλλά ξέραμε ότι αν θέλαμε να γευτούμε αυθεντική παραδοσιακή κουζίνα με άρωμα Κυκλάδων, η Άλλη Σκάλα θα μπορούσε να είναι μια καλή επιλογή, που μετρά ήδη 22 χρόνια ζωής, αποτελώντας πλέον ιστορική ταβέρνα από τις πιο γνωστές του Πειραιά με γευστικές ιδιαιτερότητες και αυθεντική μουσική ατμόσφαιρα. 

Το καλό στην Άλλη Σκάλα είναι ότι βρίσκεται σε μια μονοκατοικία με αυλή, η οποία είναι ανοιχτή το καλοκαίρι και μάθαμε πως γεμίζει αυτόματα όταν «ανοίγει» ο καιρός. Το κακό είναι ότι ακόμη δεν είναι καλοκαίρι, οπότε δεν είχαμε την ευκαιρία να την απολαύσουμε. Βολευτήκαμε, λοιπόν, στον εσωτερικό της χώρο, ο οποίος είναι απλός, με ταιριαστές κουρτίνες, τραπεζομάντιλα και χαρτοπετσέτες στους τόνους του μπορντό, τραπέζια και καρέκλες καφενείου, κάδρα με παραδοσιακές φιγούρες και ένα περιβάλλον… κρασοκατάνυξης, με την μπάντα της ζωντανής μουσικής, τους «Διπλοθεσίτες» που έπαιζαν την ημέρα που επισκεφτήκαμε εμείς το μαγαζί, να παίρνει τον πρωταγωνιστικό ρόλο στο χώρο.

Με τους ήχους κιθάρας, μπουζουκιού και φωνής να συνθέτουν παλιές, κλασικές, λαϊκές μελωδίες και τους μουσικούς να έχουν άμεση επαφή με τον κόσμο και να δέχονται και παραγγελίες, μπήκαμε αμέσως στο κλίμα και αφήσαμε για μερικές ώρες την ελληνική παράδοση να μας αγκαλιάσει ξανά. Για να καταλάβετε, μάλιστα, το κλίμα και την ιστορία της Άλλης Σκάλας, σκεφτείτε ότι συχνά θαμώνες που αγαπούν το ρεμπέτικο φέρνουν τα δικά τους όργανα και συμμετέχουν ενεργά στη διασκέδαση, κάνοντας όλο το μαγαζί μια παρέα. Η αλήθεια είναι ότι με τις διάφορες επιλογές εστιατορίων και γεύσεων απ’ όλο τον κόσμο, την τάση του street food κ.ο.κ., μια παραδοσιακή ελληνική ταβέρνα μας είχε λείψει αρκετά.

Στον κατάλογο, τον οποίο επιμελείται ο σεφ Γρηγόρης Καραγιάννης, βρήκαμε κάμποσες επιλογές για ζέσταμα, από… αντιερωτικό τζατζίκι μέχρι λαδοτύρι λεσβιακό στη σχάρα, από τις οποίες επιλέξαμε τις ψητές μελιτζάνες με φέτα και σάλτσα ντομάτας (5 ευρώ) και τους τοματοκεφτέδες της Καλντέρας (5 ευρώ). Αλείφοντας το ψωμί μας με ένα πεντανόστιμο σπιτικό άλειμμα πάστας ντομάτας που μας καλωσόρισε, έφτασε πρώτα η σαλάτα με φρέσκα λαχανικά, λιαστή ντομάτα, γραβιέρα και βινεγκρέτ βαλσάμικο (7 ευρώ) σε kingsize μερίδα. Απλή, φρέσκια και δροσερή, η σαλάτα μας κράτησε παρέα μαζί με το χύμα κρασί από το κτήμα Λαντίδη (Νεμέα), μέχρι να φτάσουν τα ορεκτικά.

Οι μελιτζάνες με τη φέτα και τη σάλτσα ντομάτας ήταν από τα πιο νόστιμα πιάτα της βραδιάς, με τη ζεστή σάλτσα ντομάτας να χαρίζει στο πιάτο μια ισορροπημένη γλυκιά γεύση που συνδυαζόταν ιδανικά με τη φέτα και τη μελιτζάνα. Αν πρέπει να εξηγήσουμε το ουμάμι πρακτικά σε κάποιον, αυτό είναι σίγουρα ένα από τα πιάτα που θα επιλέγαμε. Οι τομακτοκεφτέδες ήταν φτιαγμένοι με κλασική συνταγή Σαντορίνης, όπου τα υλικά δεν πολτοποιούνται στο μούλτι, αλλά ψιλοκόβονται με το χέρι, αφήνοντας έτσι διακριτή την υφή τους. Αν και θα θέλαμε ίσως λίγο περισσότερο αλάτι για τη νοστιμιά, παρέμεναν τραγανοί και αρκετά ταξιδιάρικοι, αφού μας θύμισαν και πάλι κάτι από καλοκαίρι και θάλασσα.

Η λούντζα (7 ευρώ) είναι κάτι για το οποίο φημίζεται η Άλλη Σκάλα και φυσικά δεν γινόταν να μην την «καλέσουμε» στο τραπέζι μας. Στην περιοχή, μάλιστα, είναι γνωστή και ως… προσούτο των Καμινίων, φτιάχνεται εκεί και είναι κομμάτι από μπριζόλα χοιρινού που μαρινάρεται σε κρασί και μπαχάρια και ξεραίνεται στον αέρα. Έφτασε σε μπόλικες λεπτές φέτες σε ένα πιάτο και στο βάθος της άφηνε μια ελαφριά γεύση κρασιού από το μαρινάρισμα, ενώ ήταν μια αρκετά νόστιμη, αλλά ιδιαίτερη γεύση ελληνικού αλλαντικού.

Όσο απολαμβάναμε το γεύμα μας, δίπλα καθόταν μια παρέα Βρετανών που δεν ξέρουμε πώς βρέθηκε στα Καμίνια του Πειραιά, αλλά σίγουρα μας έβαλε τα γυαλιά, αφού επέλεξε πιάτα θαλασσινά από το σαρακοστιανό μενού και τσούγκριζε το κρασί σαν να νοσταλγούσε τις παλιές καλές εποχές.

Μετά τις μελιτζάνες, αποκάλυψη της βραδιάς ήταν επίσης και το κοτόπουλο με λιαστή ντομάτα και γραβιέρα σε σάλτσα κρασιού, το οποίο ήταν μεν λίγο σκληρό, αλλά η σάλτσα του έδινε τέτοια νοστιμιά, που ξέχναγες τα μειονεκτήματά του. Η πάπρικα στις τηγανητές πατάτες, επίσης, έπαιζε το δικό της βασικό ρόλο στην όψη και τη γεύση του πιάτου.

Στα συν του μαγαζιού να προσθέσουμε και την ευγενική και φιλική εξυπηρέτηση, αυτή που δεν την αισθάνεσαι προσποιητή, αφού κινείται σε πολύ οικείο και ανθρώπινο επίπεδο. Ίσως για πολλούς να είναι δευτερεύουσας σημασίας, αλλά η αλήθεια είναι ότι απολαμβάνεις περισσότερο ένα γεύμα, όταν κατορθώνει να εναρμονίσει το φαγητό και το περιβάλλον με εξυπηρέτηση που την αισθάνεσαι σαν αγκαλιά.

Το γεύμα έκλεισε με ζουμερή πορτοκαλόπιτα με παγωτό βανίλια και βύσσινο (2 ευρώ), με το μπουζούκι, την κιθάρα και τους Βρετανούς από δίπλα να κάνουν κέφι και να χειροκροτούν την κάθε μελωδία. Η αλήθεια είναι ότι για να περάσεις καλά δεν χρειάζονται ακριβά πιάτα, ούτε πολύπλοκες συνθέσεις. Απλό και καλό φαγητό, ωραία μουσική, κέφι, λίγο κρασί να ρέει στα ποτήρια και η συνταγή έχει πετύχει. Η Άλλη Σκάλα, πάντως, δείχνει να την ακολουθεί πιστά.

Ο χώρος επίσης προσφέρεται για εκδηλώσεις και ιδιωτικά γεύματα. Υπάρχει δυνατότητα διοργάνωσης εκδηλώσεων για οποιαδήποτε ημέρα, κατόπιν συνεννόησης.

Info
Άλλη Σκάλα
Σερίφου 57, Καμίνια, Πειραιάς
210 4827722
Πέμπτη (χωρίς ζωντανή μουσική), Παρ-Σαβ. (με ζωντανή μουσική), Κυριακή μεσημέρι (με ζωντανή μουσική)
20 ευρώ/άτομο

ΤΖΟΥΛΙΑ ΤΑΣΩΝΗ