Για ποιο λόγο υπάρχει κενός χώρος μέσα σ’ ένα μπουκάλι κρασιού;

krasi-mpoukali
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 31 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Οι ειδικοί του krasiagr.com εξηγούν τον λόγο ύπαρξης του κενού στα μπουκάλια του κρασιού.

Αν προσέξετε, θα διαπιστώσετε ότι υπάρχει κενός χώρος σε όλα τα είδη κουτιών-συσκευασιών, από τις κονσέρβες μέχρι τις σακούλες με κατεψυγμένα λαχανικά. Σε όλες τις περιπτώσεις γίνεται για τον ίδιο λόγο: αφήνουμε ένα μικρό χώρο κενό, γιατί στα τρόφιμα που εκτίθενται στις μεταβολές της πίεσης και της θερμοκρασίας υπάρχει ενδεχόμενο συστολής-διαστολής.

Ταξιδεύουμε στην Ελλάδα και το εξωτερικό, γνωρίζουμε τον κόσμο και τις ομορφιές του! 

Σε ένα μπουκάλι κρασί, ο χώρος που είναι κενός ανάμεσα στο πάνω μέρος του κρασιού και το κάτω μέρος του κλεισίματος (φελλού ή βιδωτού πώματος), ονομάζεται ullage (ελλιπές φορτίο-κενό). Το πόσο κρασί μπαίνει στο μπουκάλι είναι το «επίπεδο γεμίσματος». Οι λάτρεις του κρασιού δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στο ullage των παλαιότερων κρασιών, γιατί όσο περνάει ο καιρός το επίπεδο πλήρωσης της φιάλης αυξάνεται με σταθερό ρυθμό.

Αυτό σημαίνει ότι αν κάποιος πάει να σας πλασάρει μια φιάλη κρασιού 60 ετών και δείτε ότι είναι γεμάτο κανονικά, σαν να βγήκε μόλις από την εμφιάλωση, τότε πρέπει να υποπτευθείτε. Ομοίως, ένα κρασί 10 χρόνων, που το περιεχόμενο του έχει πέσει κάτω από τον ώμο της φιάλης, πιθανότατα έχει εκτεθεί σε δυνητικά επιβλαβή επίπεδα θερμότητας ή οξυγόνου.

Μόδα και Ομορφιά με προτάσεις και tips από τους ειδικούς του στυλ, Πάρτε ιδέες!

Κατά την εμφιάλωση του κρασιού, υπάρχουν μαθηματικοί υπολογισμοί που ρυθμίζουν πόσο κενό να αφήσουμε σε κάθε φιάλη.

Σύμφωνα με τον νόμο, μια standard φιάλη κρασιού πρέπει να έχει μέσα 750ml υγρού. Μεγάλο ρόλο, όμως, παίζουν τα διαφορετικού μεγέθους και σχήματος μπουκάλια και πώματα, καθώς και οι θερμοκρασίες του περιβάλλοντα χώρου. Εδώ μπαίνει στο παιχνίδι η φυσική. Ο όγκος του οίνου σε θερμοκρασία δωματίου είναι διαφορετικός από τον όγκο του οίνου που είναι φορτωμένος σε ένα φορτηγό που στέκεται όλη τη μέρα στον ήλιο. Σε αυτή την περίπτωση το κρασί κάνει διαστολή. Επειδή τα κρασιά συνήθως εμφιαλώνονται σε θερμοκρασία δωματίου, τα επίπεδα πλήρωσης ρυθμίζονται για να αντισταθμίσουν αυτές τις διαφορές.

Μουσική, Εικαστικά, Βιβλίο και όλα τα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης 

Γι΄ αυτό υπάρχει κενός χώρος σε κάθε φιάλη. Επειδή το κρασί, όπως και κάθε άλλο εμπορεύσιμο τρόφιμο, εκτίθεται συχνά σε μεταβολές θερμοκρασίας.

Πηγή: krasiagr.com