Οινοποιία Σώκος: «Εν αρχή ην η άμπελος…»
Στο μέρος που γεννήθηκε ο Διόνυσος, ο θεός του Κρασιού, δημιουργήθηκε το 1959 το οινοποιείο Σώκος που δίνει σήμερα εξαιρετικές ετικέτες από διαφορετικές ποικιλίες.
Στις σπηλιές του μυθικού όρους Κιθαιρώνα, όπου εκτυλίσσονταν τα «ειδύλλια» των Θέων, γεννήθηκε από τον Δία και τη Σεμέλη ο Διόνυσος–Βάκχος, ο Θεός των γονιμοποιών δυνάμεων της φύσης και ειδικότερα της Αμπέλου και του Κρασιού. Στις βόρειες πλαγιές του Κιθαιρώνα, γεννήθηκε και το παλιό, παραδοσιακό οινοποιείο του Αργύρη Ντόντου που έχει πλέον μετατραπεί από τον Ανδρέα Σώκο και την Γιάννα Ντόντου σε μια σύγχρονη οινοποιία παραγωγής ποιοτικών κρασιών με διάφορες ποικιλίες.
Πότε ξεκίνησε η λειτουργία του οινοποιείου και ποια τα σημαντικότερα ιστορικά και λειτουργικά του στοιχεία;
Παίρνοντας την παλιά εθνική οδό από Ελευσίνα προς Θήβα συναντάμε τον ορεινό όγκο του Κιθαιρώνα, ανηφορίζοντας και κατηφορίζοντας στις πλαγιές του, βρίσκουμε την περιοχή Ερυθρές (Κριεκούκι).
Εκεί, κάτω από τον Αττικό ουρανό και σε υψόμετρο 450 μέτρων εκτείνονται 5000 στρέμματα με γηγενείς και ξένες ποικιλίες (Σαββατιανό, Ασύρτικο, Ροδίτης, Cabernet, Merlot, Syrah κτλ.), σε αυτή τη γωνιά της Αττικής γης δραστηριοποιείται η οινοποιία ΣΩΚΟΣ από το 1959 χρησιμοποιώντας τον αγαπημένο καρπό της γης που καλλιεργείται στην περιοχή από την αρχαία Ελλάδα, αναβιώνοντας τον μύθο του Διονύσου Βάκχου.
Αυτά μας οδήγησαν στη δημιουργία ελληνικών κρασιών με αξιόλογη πορεία στην ελληνική και διεθνή αγορά.
Που βρίσκονται οι αμπελώνες σας και τι σημασία έχει η συγκεκριμένη τοποθεσία για το τελικό αποτέλεσμα;
Oι αμπελώνες μας βρίσκονται σε υψόμετρο 340μ. και αυτό έχει σαν αποτέλεσμα μικρή παραγωγή, αμπέλια ξερικά, άρα και ποιότητα πολύ προσεγμένη. Οι παραγόμενοι οίνοι είναι πλούσιοι σε αρώματα, πολύ καλής οξύτητας και μακράς επίγευσης.
Τι ποικιλίες καλλιεργείτε;
Οι ποικιλίες που καλλιεργούμε είναι: από Λευκές, Σαββατιανό, Ροδίτη, Μαλαγουζιά, Ασύρτικο, Sauvignon Blanc, Chardonnay και από Ερυθρές, Merlot, Syrah, Cabernet Sauvignon, Grenache.
Ποιές είναι οι ετικέτες του οινοποιείου σας;
Η οινοποιία μας, λόγω της δυνατότητας παραγωγής 3.000.000 λίτρων ετησίως, κυκλοφορεί ήδη στην αγορά πάνω από 20 διαφορετικούς κωδικούς εμφιαλωμένων οίνων Προστατευόμενης Γεωγραφικής Ένδειξης, σε διάφορες συσκευασίες (0,187-0,375-0,75-1,5-2lt) καθώς και αρκετούς κωδικούς επιτραπέζιων οίνων σε συσκευασίες bag in box 5-10-20lt και φιάλης pet 1.5lt.
Μπορείτε να μας πείτε τα βασικά τους χαρακτηριστικά;
Οι παραγόμενοι οίνοι, λόγω του κλίματος της περιοχής (εύκρατο) και της μορφολογίας του εδάφους (εδάφη πλούσια σε αργιλοαμμώδη υλικά), είναι έντονης φρεσκάδας από την πρώτη γουλιά μέχρι και την τελευταία, λαμπερού χρώματος, πλούσιων γευστικών μπουκέτων (λευκά-> φρουτώδη αρώματα με πινελιές λουλουδιών της άνοιξης ανά ποικιλία, ερυθρά-> αρώματα αποξηραμένων φρούτων και ξηρών καρπών με επίγευση βατόμουρου), γεμάτου και στρογγυλού σώματος, υγιούς όψεως και αποχρώσεως, με έντονα μακρά και ευχάριστη επίγευση. Αληθινά κρασιά!
Ποια είναι η διαδικασία παραγωγής των προϊόντων σας;
Για την Οινοποίηση του λευκού σταφυλιού: Μεταφορά στο οινοποιείο, Παραλαβή, έκθλιψη, απορώγοση, πίεση, θείωση, στατική απολάσπωση, Τοποθέτηση στις δεξαμενές για ζύμωση, Μετάγγιση σταθεροποίηση, διαύγαση, ανάμιξη (χαρμάνι στις ποικιλίες των κρασιών), φιλτράρισμα και εμφιάλωση.
Για την Οινοποίηση Ερυθρωπού (ροζέ) σταφυλιού: Μεταφορά στο οινοποιείο, Παραλαβή, έκθλιψη, απορόγωση, ζύμωση (η σταφυλομάζα τοποθετείται σε ειδικές δεξαμενές για μερικές ώρες ώστε να αποκτήσει χρώμα ο μούστος από τον φλοιό των σταφυλιών), τα υπόλοιπα βήματα είναι όπως στην λευκή οινοποίηση.
Για την Οινοποίηση Ερυθρού Σταφυλιού: Μεταφορά στο οινοποιείο, Παραλαβή, έκθλιψη, απορόγωση, ζύμωση, μηλογαλακτική ζύμωση, μετάγγιση, θείωση, ωρίμανση σε δρύινα βαρέλια, σταθεροποίηση, διαύγανση, φιλτράρισμα, εμφιάλωση και παλαίωση σε μπουκάλια. Στο βαρέλι μπαίνουν κρασιά με υψηλές τανίνες όπου το ξύλο τις μαλακώνει και τους προσθέτει αρώματα.
Ποιο είναι το ύψος της παραγωγής σας;
Η οινοποιία μας, χάριν στον άρτιο εξοπλισμό της και στο εξειδικευμένο προσωπικό, έχει τη δυνατότητα παραγωγής 3.000.000 λίτρων ετησίως σε ποικιλίες προστατευόμενης γεωγραφικής ένδειξης και επιτραπέζιους οίνους (λευκό-ροζέ-ερυθρό, ξηρά και ημίγλυκα) σε διάφορες συσκευασίες, έχοντας έτσι δημιουργήσει τη δυνατότητα ικανοποίησης μεγάλου μέρους της αγοράς και των απαιτήσεών της, καθώς και οινόφιλους διεθνώς που αναζητούν πάντα την ποιότητα της οινοποιίας ΣΩΚΟΣ Α.Ε.
Ποια διαδικασία ακολουθείτε για την πιστοποίηση της ποιότητας των ετικετών σας;
Η οινοποιία μας, σεβόμενη πάντα την εγχώρια νομοθεσία και τις διεθνείς απαιτήσεις ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, ακολουθεί πιστά ένα αυστηρό πρόγραμμα ελέγχων, κανονισμών και συμμορφώσεων, όπως αυτά τίθενται από τον ευρωπαϊκό οργανισμό πιστοποίησης και τις διαδικασίες ISO 22000:2005 και IFS Ecocert, για αυτό και κατέχει τις ανωτέρω πιστοποιήσεις στα υψηλότερα επίπεδα
Ποιος είναι ο στόχος σας ως ελληνικό οινοποιείο;
Οι δύσκολες συνθήκες όπως έχουν διαμορφωθεί αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα, θέτουν αρχικά στην κάθε επιχείρηση ως στόχο την επιβίωση και την υγιή λειτουργία της. Πέραν αυτού όμως, η ΣΩΚΟΣ Α.Ε. στόχευε και στοχεύει πάντα στην άριστη ποιότητα σε συνδυασμό με τη σωστή τιμή, καθώς και στην ανάδειξη του ελληνικού αμπελώνα και των ελληνικών ποικιλιών διεθνώς.
Τι θα συμβουλεύατε έναν οινόφιλο όταν επιλέγει το κρασί του;
Καταρχάς, να δοκιμάζει διαφορετικές ποικιλίες και συνδυασμούς αυτών και να μη μένει μόνο στην τιμή. Είναι λάθος να επιλέγει κρασιά επωνύμων κτημάτων μόνο, μη δίνοντας ευκαιρία σε παραγωγούς που οινοποιούν ιδιαίτερες ποικιλίες, την ευκαιρία να αναδείξουν την ποιότητα της δουλειάς τους. Μέσα από μια μεγάλη γευσιγνωστική παλέτα που προσφέρει ο ελληνικός αμπελώνας, θα έχει έτσι τη δυνατότητα, δοκιμάζοντας κάθε φορά κάτι διαφορετικό, να επιλέγει με γνώμονα το προσωπικό του γούστο και γιατί όχι, να συγκρίνει και να αποκτά άποψη για κάθε παραγωγό, μεγάλο ή όχι.
Η υψηλή τιμή ενός κρασιού αποτελεί και προϋπόθεση υψηλής ποιότητας;
Αυτό δεν είναι απόλυτο, διότι υπάρχουν κρασιά με πάρα πολύ καλή ποιότητα και χαμηλή τιμή. Συνήθως, υψηλές τιμές στα μπουκάλια πετυχαίνουν μόνο οι επώνυμοι και επειδή ο Έλληνας έχει μάθει ό,τι ακριβοπληρώνει να πιστεύει πως είναι και μοναδικό, στο χώρο μας επικρατούν και φαίνονται μόνο λίγοι, κάτι που δυσκολεύει τις ιδιαίτερες οινοποιήσεις που γίνονται από ανθρώπους που αγαπούν το κρασί και νοιώθουν ότι δημιουργούν κάτι ξεχωριστό κάθε φορά.
Τέλος, θα θέλατε να μας πείτε την αγαπημένη σας επιλογή κρασιού και με τι πιάτο θα τη συνοδεύατε;
Η επιλογή είναι δύσκολη για έναν παραγωγό, γιατί πιστεύει ότι κάθε ποικιλία που χρησιμοποιεί έχει και μια ξεχωριστή προσωπικότητα. Κάθε κρασί που παράγει, αποτελεί και ένα δημιούργημά του. Στη δική μας περίπτωση, έχουμε μια μικρή αδυναμία σε μια αδικημένη ποικιλία, το Σαββατιανό, η οποία έχει το χάρισμα να συνοδεύει όλα τα πιάτα. Η κάθε περιοχή της Ελλάδος, έχει και από μια ιδιαίτερη ποικιλία. Ας δώσουμε την ευκαιρία σε όλες να αναδειχθούν αξιοπρεπώς και να κατακτήσουν τη θέση που τους αρμόζει στον παγκόσμιο οινολογικό χάρτη.
Πληροφορίες: www.sokoswines.gr
ΒΑΛΙΑ ΚΑΝΕΛΛΟΠΟΥΛΟΥ







