10 χρήσιμες συμβουλές για αρχάριους... ψήστες

10-xrisimes-sumboules-gia-arxarious-psistes

ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Κανείς δεν γεννήθηκε με… ταλέντο στο ψήσιμο. Αν λοιπόν, κάνετε τα πρώτα σας βήματα στο bbq, υπάρχουν κάποια μικρά αλλά χρήσιμα tips που θα σας βοηθήσουν να παρουσιάσετε στους καλεσμένους σας νόστιμα κρεατικά.

Οι βροχές έχουν πια σταματήσει από καιρό, η θερμοκρασία έχε ανέβει και ο καιρός είναι ιδανικός για… μπάρμπεκιου. Αν λοιπόν, έχετε πάρει την πρώτη σας ψησταριά και θέλετε να κάνετε το τραπέζι στους φίλους σας, αλλά φοβάστε μην καταλήξετε όλοι να τρώτε... καμένες σόλες, οι παρακάτω συμβουλές θα σας δείξουν το δρόμο.

Μπορεί να μην πάρετε το βραβείο του καλύτερου ψήστη με την πρώτη, αλλά σίγουρα θα μπείτε στο σωστό μονοπάτι, έτσι ώστε στη συνέχεια και με την εμπειρία που θα αποκτάτε σιγά σιγά, θα ξέρετε πότε πρέπει να γυρίσετε τη μπριζόλα σας, πότε το μπιφτέκι είναι καλοψημένο και πότε είναι η ώρα να παραδώσετε το κρέας στο… κοινό του.

Κάντε λοιπόν, την πρώτη σας απόπειρα με βάση τα παρακάτω και μόλις μπείτε στο κλίμα, οργανώστε ένα πάρτι με κρεατικά, φίλους και πολλές… οδοντογλυφίδες.

Προμηθευτείτε μια ψησταριά στα μέτρα σας

Αν ακόμη δεν έχετε προμηθευτεί το βασικό εξοπλισμό και προσανατολίζεστε προς μια ψησταριά υγραερίου για να γλιτώσετε την ακαταστασία του κάρβουνου, πρέπει να έχετε υπόψη σας ότι τα φαγητά σας σε αυτή την περίπτωση θα στερούνται την ιδιαίτερη γεύση που προέρχεται από το ψήσιμο στα κάρβουνα. Οπότε σε αυτή την περίπτωση πρέπει να εκτιμήσετε τι είναι σημαντικότερο για εσάς, η γεύση ή η τάξη. Προσπαθήστε επίσης, να μην παρασυρθείτε από διάφορα εξελιγμένα μοντέλα και να επιλέξετε, ως αρχάριος, μια κλασική ψησταριά, ανάλογη του χώρου που διαθέτετε.

Μια ψησταριά δεν φέρνει την… άνοιξη

Αν και ο εξοπλισμός που θα χρειαστείτε εξαρτάται από το πόσο βαθιά είστε διατεθειμένοι να προχωρήσετε στα… άδυτα του ψησίματος, παρ’ όλ’ αυτά σε κάθε περίπτωση, εκτός από την ψησταριά χρειάζεστε σχάρα με λαβές, μια τσιμπίδα, σπάτουλα με μακρύ χερούλι, ένα σκουπάκι και αλουμινόχαρτο. Χρήσιμο είναι επίσης και το θερμόμετρο κρεάτων, έτσι ώστε να βλέπετε με ακρίβεια πότε θα είναι έτοιμα.

Εδώ το καλό κάρβουνο!

Οι επιλογές είναι δύο: μπρικέτα ή κάρβουνο από ξύλο. Το κάρβουνο από ξύλο δημιουργεί πιο καθαρή και πιο έντονη ζέστη, είναι εύκολο να ανάψει και παράγει λιγότερη στάχτη. Η μπρικέτα (κατασκευάζεται από βιομάζα) είναι πιο φθηνή, καίει για περισσότερη ώρα, αλλά περιέχει –συνήθως- περισσότερο πριονίδι και άλλα πρόσθετα που ενδεχομένως επηρεάσουν τη γεύση του κρέατος. Αν λοιπόν, θέλετε να δώσετε ένα πιο φυσικό άρωμα στο ψήσιμό σας, επιλέξτε το κάρβουνο ξύλου, ενώ αν κάνετε τώρα τα πρώτα σας βήματα και θέλετε να μην ξοδέψετε πολλά χρήματα, η μπρικέτα είναι μια καλή επιλογή.

Βάλτε… φωτιά

Και ξεκινάμε με τα πιο πρακτικά: πώς να ανάψετε τη φωτιά στην οποία θα ψήσετε. Δεν υπάρχει λόγος να χρησιμοποιήσετε υγρό αναπτήρα, καθώς είναι βλαβερό για το περιβάλλον και μπορεί να δώσει μια όχι και τόσο νόστιμη γεύση στο κρέας σας. Ο πιο απλός και ασφαλής τρόπος να ξεκινήσετε τη φωτιά χωρίς να αφήσετε τα… σημάδια σας στο περιβάλλον, είναι να χρησιμοποιήσετε μια συσκευή εκκίνησης ψησίματος για κάρβουνα (εκκινητής καρβούνων), δηλαδή ένα κυλινδρικό, μεταλλικό εργαλείο που έχει ανοιχτά τα δύο άκρα του. Για να ανάψετε φωτιά, βάλτε μια τσαλακωμένη εφημερίδα στο κάτω μέρος του, γεμίστε την κορυφή του με κάρβουνο και ανάψτε την εφημερίδα που βρίσκεται στο κάτω μέρος. Η μέθοδος αυτή είναι ασφαλής και πάνω απ’ όλα οικονομική, γι’ αυτό δοκιμάστε την προτού κάνετε οποιαδήποτε άλλη απόπειρα για να ξεκινήσετε τη φωτιά σας.

Πότε είναι έτοιμη η φωτιά;

Πριν το κρέας πάρει… θέση, πρέπει να εξασφαλίσετε ότι έχετε δημιουργήσει τις κατάλληλες συνθήκες, όσον αφορά στο κάρβουνο και τη θερμότητα. Χρειάζεται να έχει φτάσει στην κατάλληλη θερμοκρασία, χωρίς να υπάρχει φλόγα, κάτι που μπορεί να πάρει από 15 μέχρι 40 λεπτά, αναλόγως την καύσιμη ύλη. Η θερμοκρασία δεν πρόκειται να είναι έτοιμη αν το κάρβουνο δεν έχει πάνω του ένα στρώμα λεπτής στάχτης και για να καταλάβετε τη θερμοκρασία χρησιμοποιήστε την κλασική μέθοδο με το χέρι: αν μπορείτε να κρατήσετε το χέρι σας 3 εκατοστά πάνω από το γκριλ για 2 δευτερόλεπτα, η φωτιά είναι αρκετά ζεστή. Αναλόγως, αν μπορείτε να το κρατήσετε για 4 δευτερόλεπτα, η φωτιά είναι μετρίως ζεστή και για 6 δευτερόλεπτα είναι μέτρια. Μετακινήστε τα κάρβουνα για να προσαρμόσετε τη θερμοκρασία, που σημαίνει ότι αν θέλετε να μειώσετε τη θερμοκρασία τα αραιώνετε, ενώ αν θέλετε να την αυξήσετε, τα φέρνετε πιο κοντά, σε σωρό.

Μπείτε στο «ψητό», διαλέγοντας το σωστό κρέας

Παραδοσιακό μπάρμπεκιου χωρίς κρέας δεν γίνεται κι όταν πρόκειται να ψωνίσετε, πρέπει να είστε αρκετά προσεκτικοί, έτσι ώστε το γεύμα να μη μετατραπεί σε… φιάσκο. Αποφύγετε τα κομμάτια που είναι υπερβολικά χοντρά και αναζητήστε μπριζόλες πάχους 2,5 με 4 εκατοστά το πολύ. Ζητήστε να σας αφαιρέσουν το περιττό λίπος ή αφαιρέστε μόνοι σας όσο περισσότερο μπορείτε, έτσι ώστε και να μην «αρπάξει» στο ψήσιμο και να είναι πιο υγιεινό το γεύμα σας. Στην επιλογή του κρέατος δεν υπάρχει περιορισμός, αφού όλα τα κρέατα μπορούν να ψηθούν αποτελεσματικά, από το κοτόπουλο μέχρι τη χοιρινή μπριζόλα κι από τα παϊδάκια μέχρι το ψάρι –απλώς θυμηθείτε ότι κάθε είδος κρέατος αντιδρά διαφορετικά στα διάφορα επίπεδα θερμοκρασίας και χρειάζεται διαφορετικό χρόνο ψησίματος.

Κρύο ή ζέστη;

Στην αρχή ίσως δυσκολευτείτε, αλλά με τον καιρό θα διαπιστώσετε ότι το να δημιουργείτε μια λιγότερο θερμή εστία στην ψησταριά σας είναι απαραίτητο για ένα αποτελεσματικό ψήσιμο. Αυτό θα το καταφέρετε συγκεντρώνοντας τα κάρβουνα προς τη μία πλευρά, αφήνοντας την άλλη σε χαμηλότερες θερμοκρασίες. Η πιο θερμή πλευρά μπορεί να θεωρηθεί ανάλογη του τηγανίσματος σε υψηλές θερμοκρασίες και η άλλη σαν φούρνος, κατάλληλος για το κοτόπουλο ή για ολόκληρα ψάρια.

Μην ανοίγετε το καπάκι της ψηστιέρας περισσότερο απ’ όσο πρέπει

Το ξέρουμε ότι ανυπομονείτε να δείτε το αποτέλεσμα του ψησίματός σας –και κατ’ επέκταση να φάτε- αλλά με το να σηκώνετε συνεχώς το καπάκι, το μόνο που θα καταφέρετε είναι να διώχνετε θερμότητα και να προσφέρετε στο τέλος ένα στεγνό κομμάτι κρέας. Απεναντίας, αν σηκώσετε το καπάκι μια φορά μόνο για να γυρίσετε το κρέας, ο χρόνος και η θερμότητα θα κάνουν όλα τα υπόλοιπα κι εσείς ούτε χρειάζεται να είστε συνεχώς από πάνω, ούτε θα χαλάσετε το αποτέλεσμα. Αν ψήνετε μπιφτέκια, αποφύγετε να τα «τσιμπάτε» και να τα μετακινείτε συνεχώς – περιοριστείτε μόνο στο απλό γύρισμά τους.

Δώστε σημασία στον χρόνο

Ο χρόνος ψησίματος του κρέατος στην πραγματικότητα εξαρτάται από το κομμάτι του κρέατος, τη θερμοκρασία και τις προσωπικές προτιμήσεις του καθενός και μόνο μέσα από την εμπειρία και τα λάθη θα μπορέσετε να κατανοήσετε το χρόνο που χρειάζεστε. Χοντρικά, μια μπριζόλα πάχους 2,5 εκατοστών θα είναι ψημένη εξωτερικά, αλλά όχι εσωτερικά, μέσα σε περίπου 8 λεπτά, ενώ θα είναι μέτρια ψημένη σε 10-12 λεπτά. Με το κατάλληλο θερμόμετρο κρέατος θα μπορέσετε να εκτιμήσετε καλύτερα το πόσο ψημένο είναι το κρέας σας, έτσι ώστε να μην παραδώσετε τη μπριζόλα «με το αίμα» σε αυτούς που τη θέλουν καλοψημένη και αντίστροφα.

Προσθέστε γεύση με… αλχημείες

Όταν εξοικειωθείτε με τα βασικά, τότε είναι ώρα να ξεκινήσετε τους πειραματισμούς και με τη γεύση, προκειμένου να εντυπωσιάσετε τόσο τους άλλους, όσο και τον εαυτό σας. Αρχίστε να «παίζετε» με μαρινάδες για κρεατικά ή να προσθέτετε μείγματα καρυκευμάτων στο κρέας, πριν ξεκινήσετε να το ψήνετε. Και οι δύο παραπάνω επιλογές φέρνουν καλύτερα αποτελέσματα αν εφαρμοστούν πριν ξεκινήσει το ψήσιμο και αν κάνετε τα πρώτα σας βήματα, προτιμήστε απλές προετοιμασίες, όπως μια μαρινάδα βινεγκρέτ ή πιπέρι και μπαχαρικά και θυμηθείτε ότι οι μαρινάδες πρέπει να διατηρούνται εντός ψυγείου. Καλή σας επιτυχία!