Έξι στάσεις στην Αθήνα για δημιουργική ελληνική κουζίνα στα καλύτερά της

otto
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2017

Η ελληνική κουζίνα είναι από τα δυνατά στοιχεία της χώρας μας, πλούσια σε γεύσεις και συνταγές, με πρωταγωνιστή το ελαιόλαδο και με έντονο το μεσογειακό στοιχείο. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, που οι τουρίστες που επισκέπτονται την Ελλάδα, εκτός από τις θάλασσες και τα νησιά, μιλούν εκθειαστικά και για την κουζίνα του τόπου μας. Τι θα λέγατε, όμως, αν ξεφεύγαμε λίγο από τον κλασικό μουσακά και τη χωριάτικη και γνωρίζαμε την ελληνική κουζίνα, όπως την έχουν οραματιστεί και κάνει πράξη έξι εστιατόρια της Αθήνας με περίσσια έμπνευση, δημιουργικότητα και μεράκι.

Otto
Ένα γεύμα στο Otto θα είναι σίγουρα βασιλικό, εκτός από ελληνικό, αφού στεγάζεται στο πρώην αρχοντικό του Όθωνα, σε έναν μεγαλόπρεπο και καλαίσθητο χώρο, που θα σας κάνει ασυναίσθητα να ισιώσετε την πλάτη σας και να πάρετε λίγο στυλ εποχής. Οι γεύσεις του είναι ελληνικές, με ντόπια φρέσκα προϊόντα, αλλά δοσμένες με στυλ και δημιουργικότητα. Εκεί θα βρείτε, για παράδειγμα, ψητές γαρίδες με σος σόγιας και φρέσκα βραστά λαχανικά με λαδολέμονο, μπρουσκέτες με μοτσαρέλα, ελιές, ντοματίνια και λαχανικά, αλλά και κοκτέιλ με αρχαιοελληνικά ονόματα και ελληνικά αποστάγματα. Εμείς είχαμε ξετρελαθεί με το «μουσακαδάκι» γαρίδας με ψητό κολοκύθι σε μορφή άχυρου και κρέμα θαλασσινών, αλλά και τους λουκουμάδες από φρέσκια ντομάτα, φέτα Καλαβρύτων και δροσερή σάλτσα γιαουρτιού και ετοιμαζόμαστε για νέα εξόρμηση προς τα μέρη του, προκειμένου να απολαύσουμε το νέο value for money μενού του (από περίπου 18 ευρώ το άτομο). Διαβάστε την εμπειρία μας στο Otto εδώ. Info: Καλαμιώτου 16-18, Πλατεία Αγίας Ειρήνης, Μοναστηράκι, 210 3314676.

ΡΙΦΙΦΙ
Στο αγαπημένο εστιατόριο των Εξαρχείων, θα διαπιστώσετε με μια επίσκεψη ότι η ποιότητα στις γεύσεις του βρίσκεται ψηλά, συνδυάζοντας υψηλής αξίας υλικά σε πολύ προσιτές τιμές. Αγνά υλικά από όλη την Ελλάδα, από την Κρήτη μέχρι τις Πρέσπες και «πειραγμένες» παραδοσιακές συνταγές όπως χοιρινό λαιμό σιγοψημένο για 12 ώρες σε σάλτσα μπαλσάμικου με τζίντζερ και μαύρες σταφίδες συνοδευόμενο από πουρέ γλυκοπατάτας, φρέσκες χειροποίητες παπαρδέλες με κιμά από ποικιλία μανιταριών και λάδι μαύρης τρούφας, σουβλάκι από φιλεταρισμένο μπούτι κοτόπουλο στη σχάρα, σε πέστο ρόκας, πάνω σε πολέντα και πολλά άλλα, με κόστος από 15 ευρώ το άτομο. Info: Εμμανουήλ Μπενάκη 69 & Βαλτετσίου, Αθήνα, 210 3300237.

Zampano
To ιδιαίτερο αυτό εστιατόριο στου Ψυρρή είναι επίσης άξιος υποστηρικτής της ελληνικής κουζίνας με μπόλικη δόση δημιουργικότητας, η οποία συνδυάζεται, μάλιστα, και με jazz ήχους και live κάθε Κυριακή μεσημέρι. Στη λιτή, βιομηχανική ατμόσφαιρα του ισογείου ή την παιχνιδιάρικη ατμόσφαιρα τσίρκου του πάνω ορόφου, μπορείτε να απολαύσετε ελληνική κουζίνα που ξεφύγει από τον κλασικό μουσακά και τα γεμιστά και παραδίδει πιάτα έμπνευσης, με έμφαση στα αγνά, ελληνικά προϊόντα και μάλιστα σε τιμές εξαιρετικά καλές για το επίπεδο φαγητού και χώρου που προσφέρει. Εμείς είχαμε μαγευτεί με τα λιγκουίνι από μπολονέζ χταποδιού και το ρολό μπούτι κοτόπουλο, με γέμιση σουτζούκι Καππαδοκίας, με τη συνοδεία από πλιγούρι, σάλτσα γιαουρτιού και καυτερή πιπεριά, αλλά γενικότερα στο μενού του θα βρείτε γεύσεις για πολλά διλήμματα, σε τιμές από περίπου 17 ευρώ το άτομο. Διαβάστε την εμπειρία μας εδώ. Info: Σαρρή 18 Ψυρρή, 213 0233244.

Λεύκες
Η τοποθεσία του πάνω στη λεωφόρο Γαλατσίου σίγουρα δεν είναι ειδυλλιακή, αλλά η πράσινη αυλή του σίγουρα αλλάζει την αίσθηση που έχει κανείς πριν το επισκεφτεί. Η φήμη του εστιατορίου κυκλοφορεί σε όλη την Αθήνα, για το ποιοτικό του φαγητό, τη δημιουργική κουζίνα του που κινείται τόσο σε παραδοσιακούς, όσο και σε μοντέρνους τόνους, τον κατάλογο που ανανεώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και φυσικά τον ατμοσφαιρικό του εξωτερικό χώρο, που υπόσχεται να σας κάνει να ξεχάσετε ότι βρίσκεστε πάνω στη Γαλατσίου, ακόμη κι αν αυτό σας κοστίσει κάτι παραπάνω. Μην παραλείψετε να δοκιμάσετε και τα λαχταριστά γλυκά του. Στο μενού του θα βρείτε πιάτα όπως γαρίδες κανταΐφι, μέχρι μπιφτέκι κοτόπουλο πάνω σε αρωματισμένες baby πατάτες με καπνιστή ντομάτα, τσιγαριαστά χόρτα και σάλτσα λεμονιού, σε τιμές από 20 ευρώ το άτομο. Info: Λ. Γαλατσίου 100, Γαλάτσι, 210 2924458.

Kastri Bistro
Αν επιθυμείτε να ανεβείτε βόρεια, τότε κάντε μια στάση στο KastriBistro του ξενοδοχείου Domotel Kastri της Νέας Ερυθραίας. Σε ένα χώρο με αίσθηση του οικείου, του «ζεστού», με αναπαυτικούς του καναπέδες που παραπέμπουν σε παλιότερες δεκαετίες, μεγάλες βιβλιοθήκες και περιμετρική τζαμαρία με ανεμπόδιστη θέα στους καταπράσινους κήπους που το περιβάλλουν, το KastriBistro πάει την ελληνική κουζίνα ένα βήμα παραπέρα, ακολουθώντας πάντα την εποχικότητα, επιλέγοντας προσεγμένα υλικά και χρησιμοποιώντας τεχνικές που δίνουν γκουρμέ διάσταση στο πιάτο. Το αβγό στους 75 βαθμούς με καπνιστό χέλι, πράσο, πουρέ πατάτας, αρσενικό Νάξου και κρέμα σταμναγκάθι, με βρώσιμο τσόφλι από βιολογικό γάλα, ήταν ένα πιάτο-έργο Τέχνης που δεν θα ξεχάσουμε εύκολα, ενώ εξαιρετικό ήταν και το γλυκό του, μια δημιουργική τάρτα λεμόνι με κρέμα μοσχολέμονου, μια από τις πιο γευστικές τάρτες λεμονιού που έχουμε δοκιμάσει. Tο κόστος ξεκινά από 30 ευρώ/άτομο. Διαβάστε την εμπειρία μας στο KastriBistro εδώ. Info: Ελ. Βενιζέλου 154 & Ρωμυλίας, Καστρί, Αθήνα, 210 3507100.

ΜΑΝΗΜΑΝΗ
Στο Κουκάκι βρίσκεται ένα εστιατόριο που κάνει ένα εύστοχο «μπέρδεμα» μανιάτικης και μοντέρνας κουζίνας σε ένα χώρο που υπερισχύει η τέχνη. Βρίσκεται 5 λεπτά από το νέο Μουσείο της Ακρόπολης και το μενού του επιφυλάσσει πολλές εκπλήξεις, ενώ γενικά σαν αίσθηση, τόσο σε γεύσεις, όσο και σε χώρο, συνδυάζει το σύγχρονο με το τοπικό. Και για να καταλάβετε περί τίνος πρόκειται, τουλάχιστον όσον αφορά την κουζίνα του, θα σας δώσουμε μερικά επιπλέον στοιχεία: κόκορας γεμιστός με μανιτάρια και πεκορίνο Αμφιλοχίας σε σπασμένη πατάτα με καπνιστό χοιρινό και πράσο, αλλά και φιλέτο ψαριού σε ταμπουλέ φρέσκων λαχανικών, με πουρέ γλυκοπατάτας, λοφάκια λευκού ταραμά και σάλτσα άγριου μάραθου. Διαβάστε την εμπειρία μας στο ΜάνηΜάνη εδώ. Info: Φαλήρου 10, Μακρυγιάννη-Ακρόπολη, 210 9218180.