Ανακαλύψαμε την πιο φθηνή μπίρα του κόσμου

bia-hoi
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 09 ΙΟΥΝΙΟΥ 2017

Λέγεται Bia Hoi, που σημαίνει «μπίρα για όλους», και είναι βιετναμέζικη.

Η Bia Hoi είναι ένα είδος βαρελίσιας μπίρας που μπορεί να βρει κάποιος στο Βιετνάμ, ξεσηκώνοντας όλο τον δυτικό κόσμο, αφού το κόστος της φτάνει μόλις τα… 30 λεπτά το μπουκάλι των 350ml.

Στο Βιετνάμ, οι ντόπιοι τη βρίσκουν σε μικρά μπαρ, αλλά και στο δρόμο, ενώ το μυστικό της είναι ότι ζυμώνεται καθημερινά, έπειτα ωριμάζει για ένα σύντομο χρονικό διάστημα και μόλις είναι έτοιμη, το κάθε μπαρ λαμβάνει τη δικιά του… «φουρνιά», καθημερινά. Όπως καταλαβαίνετε, η μπίρα αυτή είναι φρεσκότατη και κάνει θραύση σε όλη τη χώρα.

Πρόκειται για μια πολύ ελαφριά lager, με περίπου 3% αλκοόλ, που κοστίζει όσο ένα κλάσμα της τιμής μια βαρελίσιας ή εμφιαλωμένης μπίρας που αγοράζει κάποιος στα μπαρ του δυτικού κόσμου.

flickr.com

Πολύ συχνά, οι bia hoi σερβίρονται με εξαιρετικά και φρέσκα πιάτα με μικρό κόστος, όπως σαλάτα banana flower (nom hoa chuoi), κοτόπουλο μπάρμπεκιου (ga nuong) και τηγανητό ρύζι (com rang) είναι τα πιο διαδεδομένα που φαίνεται να ταιριάζουν ιδανικά με την μπίρα, αν και δεν λείπουν οι φορές που τα συνοδευτικά τους είναι σχετικά κακής ποιότητας.

Το καλύτερο, όμως, είναι ότι οι περισσότεροι την απολαμβάνουν σε τραπεζάκια έξω στο δρόμο και συχνά γίνονται όλοι μια παρέα που με ελάχιστο κόστος, μπορούν να περάσουν το απόγευμά τους με την πιο φιλική διάθεση. Συν τοις άλλοις, πολλοί συμφωνούν (κάποιοι όχι), ότι η bia hoi δεν θα σου δημιουργήσει εύκολα πονοκέφαλο και hangover.

Η ονομασία της, φυσικά, δεν είναι τυχαία, αφού σημαίνει ότι είναι για όλους και όταν οι Βιετναμέζοι την απολαμβάνουν, τσουγκρίζουν τα ποτήρια τους αναφωνώντας μια λέξη που θυμίζει “yo”, η οποία σημαίνει το κλασικό «στην υγειά μας».